Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou fericit în familia carmelită

Pr. Tiberio Scorrano, priorul mănăstirii carmelite din Luncani, a redactat un articol biografic dedicat unui preot călugăr carmelit, Angelo Paoli, OCarm, care va fi declarat fericit la Roma, duminică, 25 aprilie 2010.

Comunitatea carmelită din Luncani cu bucurie dorește să împărtășească cu toți credincioșii din România proclamarea unui nou fericit, Angelo Paoli, preot carmelit. Ceremonia va fi duminică, 25 aprilie 2010, în bazilica "Sfântul Ioan în Lateran" din Roma. El este unul dintre cei șapte venerabili ce vor fi declarați fericiți în locuri diferite, între lunile aprilie și iunie 2010, după cum a comunicat Oficiul Pontifical al Celebrărilor Liturgice, în ziua de miercuri, 14 aprilie 2010.

Pentru Ordinul Carmelit această beatificare urmează după canonizarea sfântului Nuno di Santa Maria, erou național portughez, care s-a desfășurat exact un an în urmă, în bazilica "Sf. Petru" din Roma. La grupul misticilor (sf. Ioan de Saint Samson, sf. Tereza de Avila, sf. Ioan al Crucii, sf. Maria Magdalena de' Pazzi, sf. Tereza a Pruncului Isus, fer. Elisabeta a Sfintei Treimi, sf. Edith Stein, fer. Titus Brandsma, fer. Maria Crocifissa Curcio etc.) va fi adăugat un alt sfânt al carității care provine din acea regiune al Italiei, Toscana, unde s-a născut și a slujit un alt episcop carmelit de Fiesole, sf. Andrei Corsini (1301-1374).

Pr. Angelo Paoli s-a născut în anul 1642 la Argigliano, un mic sătuc aflat între faimoșii munți de unde se extrage marmura de Carrara. Acolo încă mai trăiesc descendenții familiei Paoli, care sunt recunoscuți și de la asemănarea chipului cu noul fericit.

A intrat în Ordinul Carmelit pentru marea sa devoțiune către Maica Domnului. Imediat s-a deosebit prin marea sa iubire către cei săraci, din acest motiv a primit chiar numele de "Tatăl săracilor" dar și pentru marea sa iubire către sfânta cruce. După primele experiențe pastorale, chiar și ca paroh, a fost chemat de superiori la Roma, făcând drumul sfântului Filip Neri (1515-1595). A slujit mai întâi ca maestru de novici, apoi ca "apostol al carității" în Parohia "Ss. Martino e Silvestro ai Monti", aproape de Colosseum, dăruit de papa Bonifaciu al VIII-lea carmeliților încă din anul 1299.

A trăit circa 30 de ani la Roma unde arta și luxul nu se împăcau cu mulțimea de săraci și oameni ai străzi. În timp ce artiști precum Bernini, Borromini, Pietro da Cortona desenau orașul Roma, pr. Angelo Paoli îi invita pe fiecare să descopere chipul lui Cristos în cei care sufereau, iar el redesena caritatea cu un stil evanghelic la fel de nou pentru acel timp.

Aici a murit în anul 1720, înconjurat de o mare faimă de sfințenie. Papa Clement al XI-lea, în timpul ultimei sale îmbolnăviri, i-a trimis chiar medicul său personal și i-a părut s-a îndurerat mult când a auzit de moartea lui. Papa a dorit ca pe mormântul său să fie scris "Tatăl săracilor".

După ani de uitare, Dumnezeul milostivirii, a dorit să readucă în atenția oamenilor timpului nostru, acest model de sfințenie în care se îmbină în mod admirabil viața mistică, trăită prin marea sa devoțiune către sfânta cruce, cu marea sa iubire către cei din urmă, exercitată în mod cât se poate de inovativ și surprinzător. În crucifix găsea sensul vieții, pentru răstigniții timpului său consuma întreaga sa zi. Obișnuia să punea o cruce în orice loc înalt.

A fost primul care a "contemplat" Colosseum-ul ca un loc stropit de sângele martirilor și a pus acolo o cruce inspirând totodată să se facă Calea crucii, azi retrăită în fiecare an în Vinerea Sfântă de papa și de credincioși. Mergea deseori să se reculeagă în rugăciune în biserica "Sfânta Cruce" din Ierusalim, unde se păstrează respectiva relicvă și urca deseori scara sfântă. Compasiunea care venea din acea experiență îl făcea să viziteze spitalul de lângă bazilica "Sfântul Ioan în Lateran". Îi îngrijea pe bolnavi cei mai gravi și nevoiași; îi ajuta și după ce ieșeau din spital pentru a se restabili pe deplin în sănătatea trupească și sufletească. Îi ajuta chiar și cu umorul. Nu-i era frică să se mascheze - fiind călugăr și preot - pentru a-i face pe bolnavi să râdă. Improviza simple momente de teatru, cânta și, în acest fel, dăruia bucurie și speranță. A fost cel care a intuit punând în practică așa zisa clown-terapia, azi introdusă în unele centre de îngrijire. A fost la distanță în timp, dar nu cu spiritul, dacă citim orientările date de Papa Benedict al XVI-lea în Enciclica Caritas in veritate.

Priorul general al carmeliților, pr. Fernando Millàn Romeral, într-o scrisoare adresată întregii familii carmelite cu această ocazie, scrie că "exemplul noului fericit ne face să fugim de o devoțiune emotivă sau sentimentală a crucii, care nu se transformă în mod spontan într-un comportament de slujire și respect, de iubire și sensibilitate, de angajare responsabilă pentru răstigniții timpului nostru. O spiritualitate nereală, ci doar spiritualistă, care ignoră în mod sistematic suferința oamenilor de azi, nu este o adevărată spiritualitate, și nu corespunde carismei și tradiției carmelite".

Cardinalul Agostino Vallini, vicarul Sfântului Părinte pentru Dieceza de Roma, a dorit mult să celebreze beatificarea pr. Angelo Paoli în bazilica "Sfântul Ioan în Lateran" propunându-l pe noul fericit ca model preoților în anul dedicat lor.

Ioan Maria Vianney, sfântul de Ars, s-a născut 66 de ani după (1786), în Franța. Viața sa este și un stimul pentru orice creștin într-un oraș azi parcurs de mulți emigranți și de noii săraci. "Din sfânta Euharistie, celebrată cu devoțiune el a primit puterea continuă pentru a fi martorul iubirii lui Dumnezeu între săracii Romei", a scris cardinalul.

Trupul său se odihnește în biserica unde a și trăit, azi încă parohie, curia Provinciei Italiene a Carmeliților și casa de formare și pentru tinerii români care doresc să urmeze carisma carmelită.

În interiorul casei se poate vizita o reconstruire a chiliei sale cu obiectele care i-au aparținut precum patul pe care a dormit, o măsuță pentru scris, haina religioasă pe care o purta și alte lucruri ce arată stilul de viață simplă și austeră.

Beatificarea pr. Angelo Paoli cu siguranță este o ocazie oportună pentru a redeștepta în creștini și în mod deosebit în preoți, iubirea pentru Cristos cel răstignit, către Euharistie, către Fecioara Maria și către slujirea celor nevoiași chiar și creativ, dar mereu în caritate, cum în mod admirabil este repropusă de Benedict al XVI-lea în enciclica Deus caritas est.

Pentru mai multe informații puteți vizita site-ul www.beatificazioneangelopaoli.it


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat