Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Activități și finalități ale Operei Pontificale a Vocațiilor Sacerdotale

Cei care-i dau primul loc lui Dumnezeu

de Nicola Gori

Cu privire la vocațiile sacerdotale nimic nu poate fi lăsat improvizației și întâmplării: e vorba de o chestiune care interpelează toată Biserica și de aceea trebuie să fie obiect al celei mai mari griji și atenții. Acestei misiuni se dedică Opera Pontificală a Vocațiilor Sacerdotale - instituită de Pius al XII-lea cu motu proprio Cum nobis din 4 noiembrie 1941 pe lângă fosta Congregație a Seminariilor și a Universităților de Studii (astăzi Congregația pentru Educația Catolică) - care se îngrijește de coordonarea și promovarea pastorației specifice în diecezele din cele cinci continente. Face asta mai ales prin difuzarea în diferite limbi a mesajului pontifului pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care se celebrează anul acesta la 25 aprilie, duminica Bunului Păstor. Cu această ocazie, i-am cerut directorului, Monseniorul Francis Bonnici, să ne explice originile și finalitățile Operei.

Anul Sfintei Preoții poate fi o ocazie pentru a face un bilanț cu privire la starea de sănătate a vocațiilor?

În scrisoarea de proclamare a unui An al Sfintei Preoții, Benedict al XVI-lea a scris: "În lumea de astăzi, ca și în timpurile dificile ale parohului de Ars, este nevoie ca preoții în viața și acțiunea lor să se remarce printr-o puternică mărturie evanghelică". Mărturia preoților este cea mai eficientă promovare a vocațiilor sacerdotale în parohii și în comunitățile ecleziale. Decretul Conciliului al II-lea din Vatican Optatam totius despre formare afirmă: "Toți preoții să arate zelul lor apostolic mai ales în favorizarea vocațiilor și cu viața lor umilă, activă, trăită cu inimă bucuroasă, precum și cu exemplul carității lor sacerdotale reciproce și al colaborării lor fraterne". De fapt, atâția preoți au crezut că erau chemați de Dumnezeu la slujirea sacerdotală atunci când au văzut preoți în rugăciune, colaborând în desfășurarea activităților pastorale și chiar împărtășind o viață în comun.

Puteți să ne spuneți dacă pe baza celor mai recente date a fost o creștere sau scădere a vocațiilor în unele continente?

Cu privire la indicele de creștere sau de scădere a vocațiilor la slujirea sacerdotală în unele continente, fac referință la Annuarium statisticum Ecclesiae din anul 2009 și îndeosebi la numerele candidaților la preoție și la viața consacrată. O creștere puternică a numărului de candidați la slujirea sacerdotală a fost înregistrată în America de Nord și în Africa, iar la viața consacrată în Asia, precum și în Africa. În schimb o scădere considerabilă a numărului de vocații la slujirea sacerdotală a fost înregistrată în Europa și în America Latină. Trebuie notat spre bucuria tuturor că în Europa sunt 18 națiuni în care a fost o creștere, chiar dacă mică, a numărului de vocații la preoția ministerială. Global, luând în considerare numerele creșterii față de cele ale scăderii numărului de vocații, bilanțul este negativ pentru slujirea sacerdotală și pozitiv pentru viața consacrată.

Ne explicați care sunt finalitățile și activitățile Operei Pontificale a Vocațiilor Sacerdotale?

Opera Pontificală pentru Vocații Sacerdotale este expresia de coresponsabilitate și de strânsă colaborare dintre Sfântul Scaun și Bisericile locale. În mod special, promovează mesajul pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații pe care Sfântul Părinte îl adresează în fiecare an întregii Biserici. Opera Pontificală a Vocațiilor Sacerdotale se angajează pentru ca mesajul să fie bine primit și folosit de Bisericile locale, trezind în inima credincioșilor o invocare mai intensă pentru a dobândi noi vocații la preoție și la viața consacrată așa cum a poruncit Isus, și să trezească responsabilitatea tuturor, în special a părinților și a educatorilor la credință, în slujirea adusă vocațiilor.

În afară de asta, Opera Pontificală a Vocațiilor Sacerdotale oferă slujirea de a răspândi documentele magisteriului eclezial cu privire la promovarea vocației la preoția ministerială, informațiile și experiențele semnificative care provin din diferite părți ale lumii, pentru ca fiecare comunitate locală să-și poată desfășura programele pentru promovarea vocației la slujirea sacerdotală și la viața consacrată prin experiențe valoroase și reușite. În sfârșit, organismul colaborează cu Bisericile locale prin organizarea de întâlniri internaționale continentale pentru ca să se trăiască pe cât mai mult posibil în sinergie între cei care lucrează în domeniul vocațional.

Ce inițiative a luat Opera Pontificală cu ocazia apropiatei Zi Mondiale de Rugăciune pentru Vocații?

Opera Pontificală a Vocațiilor Sacerdotale s-a îngrijit de traducerea mesajului papei pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații în șapte limbi și l-a trimis nunților apostolici pentru ca să-l transmită conferințelor episcopale și centrelor naționale vocaționale. Au sosit deja la oficiul Operei Pontificale câteva reviste ale centrelor naționale vocaționale, îndeosebi din Italia, Germania, Belgia, Franța și Statele Unite ale Americii, care au publicat mesajul într-un format atrăgător împreună cu alte materiale ajutătoare referitoare la tema mesajului: "Mărturia trezește vocații".

Pentru o folosire mai eficace a mesajului Opera Pontificală a Vocațiilor Sacerdotale propune și un program anual în sintonie cu tema aleasă, cu un triplu scop: să favorizeze reflecția comunităților locale despre vocația la preoție și la viața consacrată, să încurajeze Bisericile locale ca să ofere o rugăciune corală "Stăpânului secerișului pentru ca să trimită lucrători în secerișul său", să stimuleze toată Biserica și îndeosebi toate diecezele și comunitățile ecleziale să promoveze o pastorație adaptată care să favorizeze vocația la slujirea sacerdotală.

Care sunt astăzi cele mai mari dificultăți pentru un tânăr ca să răspundă afirmativ la chemarea Domnului?

Cred că astăzi tinerii nu au posibilitatea de a percepe mult vocația la preoția ministerială. Înainte de toate pentru că se vorbește prea generic despre vocația sacerdotală sau se aude puțin în cateheză despre această vocație, la întâlnirile cu tinerii și chiar în omilii. În afară de aceasta, atâția tineri s-au îndepărtat de Liturghia duminicală și, din această cauză, nu numai că nu-l văd pe preot, ci, din păcate, aud atâtea glasuri pronunțându-se cu privire la contra-mărturia unor preoți, fie când corespunde realității fie când este neîntemeiată.

Câteva condiții care-i împiedică pe tineri să urmeze chemarea lui Dumnezeu la preoție, cum pot să fie secularizarea, consumismul și chiar opoziția rudelor lor și a ambientului lor social, au existat întotdeauna. În lunga mea experiență de pastorație vocațională, am văzut atâția tineri îmbrățișând vocația la preoție pentru că voiau să-i dea primul loc lui Dumnezeu. Astăzi, cu spiritualitatea de comuniune care se trăiește în parohii, animată mai ales de mișcările ecleziale, apar noi vocații întemeiate pe o credință creștină solidă.

(După L'Osservatore romano, 24 aprilie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat