Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Întâlnirea preoților din Decanatul de Roman

În Biserica noastră locală s-au luat diferite inițiative pentru a conștientiza mai mult importanța Preoției în rândul clerului și al credincioșilor laici. În Decanatul de Roman, pe tot parcursul Anului Sfintei Preoții, se organizează întâlniri lunare cu preoții din acest decanat. În această lună, joi, 22 aprilie 2010, începând cu ora 10.00, ne-am bucurat ca momentul nostru de comuniune să se realizeze la frații franciscani, în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești.

În contextul Anului Sfintei Preoții - o binecuvântare din partea lui Dumnezeu și un semn de profundă sensibilitate din partea Bisericii și a papei Benedict al XVI-lea - suntem chemați să reflectăm asupra imaginii lui Cristos, marele preot, urmând îndeaproape exemplul sfântului paroh de Ars, Ioan Maria Vianney.

Întâlnirea preoților din Decanatul de Roman, care a avut loc la Buruienești, a cuprins trei părți. După ce pr. Cristian Pal, parohul, ne-a urat bun venit și ne-a condus în sala de conferințe, la începutul primei părți, pr. decan Toma Encuță i-a salutat cu bucurie pe cei prezenți. A urmat o meditație centrată pe imaginea și identitatea preotului, ținută de pr. Claudiu Cocuț. În continuarea primei părți, pr. Alois Moraru a prezentat un rezumat al desfășurării Consiliului Prezbiteral din 22 martie, după care pr. Fabian Doboș ne-a prezentat un scurt metraj, un film despre PS Anton Durcovici, episcop al Diecezei de Iași, martirul persecuției comuniste din România, de la mijlocul secolului al XX-lea.

Partea a doua a constat într-o oră de adorație, moment de rugăciune condus de pr. Mihai Afrențoaie, în care a fost accentuată tema sfințeniei, având ca punct de plecare cuvintele din Evanghelia după sfântul Matei: "Fiți desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru ceresc este desăvârșit" (5,48), un parcurs al intrării în dimensiunea profunzimii sfințeniei, printr-o incursiune care a pus în lumină reflecții din sfântul Augustin ("Dacă îl numiți pe Dumnezeu Tată, atunci trebuie să-l imitați în orice comportament al vostru"), papa Ioan Paul al II-lea (Tertio millenio adveniente - dorința de sfințenie), Vechiul Testament (puritatea deplină dată de înțelesul separării, al sfințeniei, provenind din ebraicul qados, latinescul ab-solutus) Noul Testament (sfântul Paul, chemarea la sfințenie - Rom 1,7), Tereza de Calcutta (marca sfințeniei asupra istoriei), Blaise Pascal (Cugetări, cele trei tipuri de măreții: a trupului, a inteligenței, a sfințeniei), precum și moduri de a pătrunde sfințenia prin însușire și imitare. Momentul de rugăciune și adorație s-a încheiat cu o rugăciune rostită, împreună, de preoți:

"O Marie, Maica lui Isus Cristos, răstignit și înviat, Maică a Bisericii, popor sacerdotal, maică a preoților, miniștri ai Fiului tău, primește oferta umilă de noi înșine, pentru ca în misiunea noastră pastorală să putem anunța milostivirea infinită a marelui și veșnicului preot, Isus. Tu care ai împărtășit cu Fiul tău, ascultarea sa preoțească și ai pregătit pentru el un trup, introdu viața noastră preoțească în misterul inefabil al maternități tale divine. Dă-ne putere în orele întunecate ale vieții, și ajută-ne să rămânem mereu în comuniune cu Isus euharistic!".

Întâlnirea de comuniune a preoților din Decanatul de Roman s-a încheiat cu o agapă frățească. La sfârșit, părintele decan Toma Encuță, a mulțumit părintelui paroh Cristian Pal, pentru găzduire, precum și tuturor celor prezenți pentru participare.

Pr. Iulian Roca


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat