Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucenicul lui Dumnezeu. Invitație la reculegeri ignațiene

Poate că timpul nostru nu-i decât timpul fragmentării și dispersiei ființei umane. Iar când reunirea fragmentelor are loc, fiindcă numai așa o ființă poate deveni funcțională pe plan economic și social, produsul rezultat nu se deosebește foarte mult de un robot eficient, supus, ușor de condus, ușor de manipulat, fiindcă e gol pe dinăuntru. Iar procesul ipotetic de reunire al fragmentelor s-ar numi "asamblare" - ca la orice tip de mașină, mai mult sau mai puțin performantă.

Acesta ar putea fi algoritmul eficientizării producției de bunuri materiale. Numai că robotul există și funcționează, însă nu trăiește. Viața înseamnă infinit mai mult decât suma părților componente ale organismului uman, fie ele chiar și funcționale. De aceea, ca să trăim, avem nevoie disperată să ne regăsim sufletul. Existența ne-am putea-o duce fiecare separat, fără descoperirea sufletului, fără legături de suflet, fără ca sufletul fiecăruia să-l oglindească pe al celuilalt și toate împreună, chipul Lui Dumnezeu. Dar viața, nu. Iar acest proces de regenerare al fiecăruia și al tuturor înseamnă descoperirea și luminarea conștientă a sufletului ca să primim harul și iubirea lui Dumnezeu.

Aceasta este reculegerea.

Unora dintre noi, Dumnezeu le dăruie o zi, altora trei zile, altora șapte zile, altora o lună întreaga de reculegere și exerciții spirituale, iar altora - întreaga viață. Dar chiar și o singură zi de reculegere poate lumina înțelesul timpului și faptei, transformând existența în viață, ființa umană în om și omul în "ucenicul lui Dumnezeu" . Iar starea de "ucenic" implică, după Isaia 50,4-11, "limba de ucenic, ca să vorbesc celor deznădăjduiți", ascultarea și deschiderea urechii, harul statorniciei. E un itinerar de creștere spirituală, așa cum Isus însuși "creștea în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,52)

Acesta e sensul reculegerilor spirituale.

Să privim cu atenție imaginea care însoțește invitația la reculegerile lunare ignațiene: pare impersonală, dar fiecare ne regăsim acolo: mâinile care țin cartea sunt acoperite de veșmânt, așa cum sufletul e învăluit în realitatea zilnică; literele cărții nu se lasă descifrate - ar trebui să le vedem de aproape, cu ochii inimii și nu numai cu ochii corpului; iar asupra inimii pâlpâie un sâmbure de lumină - are forma unei flăcărui de lumânare, deși nicăieri în imagine nu apare vreo lumânare. Poate că lumina vine de la carte, poate că vine din inima celui care meditează. Doar cuvântul lui Dumnezeu e "lumina adevărată, care, venind în lume, luminează pe orice om" (In 1,9). Iar aceasta este esența vieții. Nu a existenței de robot, ci a vieții.

Fiecare dintre noi putem alege să ținem aprinsă acea lumină în inimă - sau nu. Să avem viață deplină sau numai să ne ducem existența. Să trăim în bucurie, speranță și iubire - sau să nu simțim decât nesfârșita oboseală și tristețe a unei rătăciri fără scop prin propria existență.

Altfel spus, în weekend-ul mult așteptat, ne putem lăsa "asamblați" ca orice robot, recuperându-ne numai fizic (în fond, "panem et circenses" au mai cerut și alții în istorie - acum, doar circul cu care ne mulțumim s-a schimbat) - sau ne putem regenera cu adevărat - găsindu-ne pe noi înșine în Cuvântul lui Dumnezeu.

La una dintre reculegerile ignațiene, părintele spiritual, vorbind despre libertatea interioară, afirma: "suport-depășesc-înving" răul. Iar "programul de viață" al ucenicului lui Dumnezeu ar putea fi formulat astfel: "Îmi asum condiția, suport, depășesc, înving" mai întâi răul din mine, ca să-l recunosc și să-l pot învinge pe cel din afară. În felul acesta, noi înșine devenim schimbarea pe care o dorim în lume. Poate că de aceea în dreptul inimii, pe acea imagine din invitație, apare un sâmbure de lumină. Iar lumina întregii imagini e dulce și vie, ca filtrată prin miere: "Rămâi cu noi, pentru că se lasă seara și ziua e de acum pe sfârșite" (Lc 24,29).

Și, cu fiecare reculegere, Domnul rămâne în noi și cu noi, în seara care se lasă, în ziua care vine, în fiecare clipă, mereu și pentru totdeauna.

Dr. Ecaterina Hanganu

* * *

La Centrul "Xaverianum" din Iași, în cadrul activităților pentru anul 2009-2010, se organizează o zi de reculegere ignațiană, în fiecare a patra sâmbătă din fiecare lună. Următoarea va fi sâmbătă, 24 aprilie 2010.

Program:

  • 09.00: deschidere și rugăciune de dimineață

  • 09.20: introducere în tema zilei

  • 10.00: timp de rugăciune personală în tăcere I

  • 13.00-13.30: pauză de masă

  • 13.30: timp de rugăciune personală în tăcere II

  • 15.00: Calea Luminii

  • 16.00: sfânta Liturghie

  • 17.00: încheierea reculegerii

În cadrul acestei zile se oferă posibilitate pentru colocvii și spovezi. Participanții trebuie să aibă o Biblie, un caiet, un pix și un pachețel pentru prânz.

Centrul "Xaverianum" este situat în cartierul Copou, str. Frederic, 18, 700469-Iași, tel. 0232/276215, www.iezuiti.ro.

* * *

Iași: Programul activităților 2009-2010 de la Centrul "Xaverianum"


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat