Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

După cum imaginea arată calea realității

Papa ne învață un nou mod de a vedea

de Robert P. Imbelli

A-l citi pe Benedict al XVI-lea înseamnă a întâlni un om complet în largul său în tradiția intelectuală catolică din Orientul și din Occidentul creștin. Nu numai Augustin, Bonaventura și Toma de Aquino, ci și Irineu, Atanasiu și Grigore de Nyssa sunt de fapt părinți intimi ai gândirii sale, ai predicii sale, ai rugăciunii sale.

Totuși, cine a citit scrierile sale știe bine că angajarea papei față de lumea intelectuală merge dincolo de epocile patristică și medievală. Printre interlocutorii săi sunt, de fapt, Kant și Marx, Nietzsche și Adorno, citați cu toții în enciclicele sale. A susține că este profund cufundat în lumea ideilor nu trezește deci mare uimire. Ceea ce probabil uimește mai mult la papa este cât de importantă este pentru el imaginea. De fapt, imaginea stimulează emoțiile noastre și concentrează atenția noastră.

Cartea de acum clasică a tânărului Joseph Ratzinger Introducere la creștinism începe cu scena, luată din Claudel, a unui om cățărat pe o platformă de lemn în mijlocul oceanului. Aceasta este imaginea creștinului contemporan, a cărui certitudine unică se află în unirea cu Cristos pe cruce în speranța învierii. În multe moduri, toată cartea descrie desfășurarea acelei imagini extraordinare.

Omiliile splendide ale papei arată sensibilitate deosebită față de importanța imaginii. Adesea își iau inspirație din operele de artă din locurile unde el celebrează liturgia. În ea imaginile au o funcție în mod explicit mistagogică: întrupează frumusețea și adevărul și, mergând mai departe, arată cum să se realizeze. Așa cum scrie el în Spiritul liturgiei, ele "folosesc ca să ne conducă dincolo de ceea ce se poate învăța la nivel simplu material, ca să trezească în noi senzații noi, ca să ne învețe un nou mod de a vedea, care percepe invizibilul în vizibil".

Poate să pară paradoxal, dar tocmai referința papei la imagine constituie o provocare radicală la adresa culturii noastre sătulă de imagini. De fapt, dacă privim bine, prea des nu reușim să vedem și, deși fotografiem fără încetare, uităm să contemplăm. Rezultatul este atrofierea progresivă a simțurilor noastre spirituale. Și Benedict face efortul de a ne învăța "un nou mod de a vedea".

Din multele imagini ale Bibliei, poate că nici una nu a captat așa de mult sensibilitatea teologică și spirituală a lui Joseph Ratzinger ca aceea conținută în Evanghelia după sfântul Ioan (19,33-35). Papa face referință la ea în scrierile sale și, îndeosebi, în prima sa enciclică Deus caritas est.

Este scena răstignirii și soldații vor să controleze că au murit cu adevărat condamnații. Zdrobesc fluierele picioarelor celor doi răstigniți lângă Isus. "Dar când au venit la Isus și au văzut că deja murise, nu i-au zdrobit fluierele picioarelor, ci unul dintre soldați i-a străpuns coasta cu o suliță și îndată a ieșit sânge și apă". Pentru evanghelist acest fapt este așa de semnificativ încât literalmente exclamă: "Cel care a văzut a dat mărturie și mărturia lui este adevărată; el știe că spune adevărul, ca să credeți și voi".

Benedict al XVI-lea în acești cinci ani a dat încontinuu mărturie despre acest adevăr. El îndreaptă privirea contemplativă a Bisericii spre coasta străpunsă a Răstignitului din care curg sacramentele dătătoare de viață ale Botezului și Euharistiei. Și noi mărturisim împreună cu evanghelistul (21,24): "iar noi știm că mărturia lui este adevărată!"

Poate că reprezentarea artistică cea mai rafinată a acestei scene ioaneice este mozaicul din absida bazilicii romane "Sfântul Clement", care oferă o imagine sublimă a acestei realități inepuizabile: crucea lui Cristos ca pom al vieții.

Într-o meditație despre această operă de artă, Joseph Ratzinger scrie: "Dacă ne oprim să privim mozaicul, observăm că această cruce este cu adevărat un pom, din care se nasc patru izvoare de apă". Și din pom "un mare vlăstar se răspândește în largi mișcări circulare" și conține în ramurile sale rodnice toate tipurile de creaturi, umane și animale, "toată diversitatea existenței", care-și trage viață din crucea Răstignitului înviat. Totuși, pentru a percepe asta cu adevărat, trebuie să permitem imaginii pe care o contemplăm să purifice privirea noastră, să lărgească spiritul nostru.

Totuși mozaicul, oricât ar fi de magnific, nu este decât fundalul a ceea ce este și mai miraculos: altarul pe care se celebrează jertfa euharistică a lui Cristos. Așa reflectează Benedict: "în Euharistie, vlăstarul lui Cristos se extinde pe toată suprafa?a pământului" și "imaginea însăși arată calea realității" pentru că "arată modul în care Euharistia străbate lumea și o transformă".

Capturați fie de imagine, fie de realitate, suntem provocați să împărtășim rugăciunea sinceră a papei Benedict: "Doamne, menține promisiunile tale. Fă să crească vlăstarul tău pe tot pământul și fă-l să devină un loc de iubire reconciliată pentru noi toți. Dezintoxică lumea aceasta cu apele vieții, cu vinul iubirii tale".

(După L'Osservatore romano, 21 aprilie 2010)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat