Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Liturghia, o problemă de iubire

Sfaturile Monseniorului Javier Echevarría, prelat din Opus Dei

de Jesús Colina

Sfânta Liturghie este o problemă de iubire, răspunde Monseniorul Javier Echevarría, prelat din Opus Dei, când i se cere un sfat pentru toți cei care uneori sunt plictisiți în timpul unei celebrări euharistice.

Acestui sacrament, Monseniorul Echevarría, care împreună cu Monseniorul Álvaro del Portillo a fost persoana cea mai apropiată de sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer, a dedicat ultima sa carte, intitulată Vivir la santa misa ("A trăi sfânta Liturghie", RIALP, 2010, 196 de pagini).

Monseniorul Echevarría, membru al Congregației pentru Cauzele Sfinților și al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice, consultant al Congregației pentru Cler și membru de onoare al Academiei Pontificale "Sfântul Toma de Aquino", încearcă prin acest text să redescopere iubirea față de Euharistie, "care trebuie să fie centrul vieții noastre", așa cum a explicat în acest interviu acordat agenției Zenit.

Ce ați recomanda catolicilor care spun că "se plictisesc" la Liturghie?

Monseniorul Echevarría: Eu le-aș recomanda să participe cu sinceritate la Liturghie, căutându-l și iubindu-l pe Isus. A scris sfântul Josemaría în "Drum": "Liturghia este lungă, spui tu, și eu adaug: pentru că iubirea ta este scurtă".

Nu trebuie dată prea mare importanță sentimentului: entuziasm sau apatie, voință sau lipsă de voință. Liturghia este sacrificiu: Cristos se dăruiește pentru noi. Este o acțiune a lui Dumnezeu și nu-i putem percepe pe deplin măreția datorită condiției noastre limitate de creaturi, dar trebuie să ne străduim nu numai să stăm la Liturghie, ci și să trăim Liturghia în unire cu Cristos și cu Biserica.

Când ați descoperit misterul pe care-l ascunde și-l revelează Euharistia?

Monseniorul Echevarría: Slavă lui Dumnezeu, încerc să-l descopăr în fiecare zi: la liturgia cuvântului - care ajută la menținerea conversației cu Dumnezeu în timpul zilei - și la liturgia euharistică. Ar trebui să ne uimim mereu în fața acestei realități care ne depășește, dar la care Domnul ne permite să participăm, sau mai bine zis ne invită să participăm.

La Liturghie se realizează nu numai o comunicare descendentă a darului răscumpărător al lui Dumnezeu, ci și o meditație ascendentă, ofertă a omului adusă lui Dumnezeu: munca sa și suferințele sale, necazurile sale și bucuriile sale, toate acestea unite cu Cristos: prin Cristos, cu Cristos și în Cristos. Trebuie să recunosc că a vedea cum celebra sfântul Josemaría sfânta Jertfă, a o contempla era devoțiunea lui euharistică zilnică, m-a uimit mult.

Agită profund considerația prin care la prezentarea darurilor preotul îi cere lui Dumnezeu să primească pâinea și vinul, care sunt "rod al pământului (sau al viței de vie) și al muncii oamenilor". Omul poate să ofere munca sa lui Dumnezeu în orice circumstanță, dar la Liturghie această ofertă ajunge la sensul și valoarea deplină, deoarece Cristos o unește cu jertfa sa, pe care o oferă Tatălui pentru mântuirea oamenilor.

Când Liturghia este centrul și cauza zilei creștinului, când toată ființa lui este orientată spre jertfa euharistică, se poate afirma că toată ziua lui este o Liturghie și că locul său de muncă este un altar, unde se dăruiește pe deplin lui Dumnezeu asemenea iubitului său fiu.

În pontificatul său, Benedict al XVI-lea promovează o redescoperire a imensității acestui sacrament. Care este aspectul cuvintelor sau gesturilor papei despre Euharistie care v-au atras atenția mai mult?

Monseniorul Echevarría: În acest moment, mi se pare deosebit de importantă insistența lui asupra faptului că liturgia este acțiune a lui Dumnezeu și ca atare este primită în continuitatea Bisericii.

Papa a scris că cea mai bună cateheză despre Euharistie este însăși Euharistia bine celebrată. Prima obligație de evlavie a preotului care celebrează sau a credinciosului care participă la Liturghie trebuie să fie deci respectarea atentă, evlavioasă, a prescripțiile liturgice: ascultarea de pietas.

Pe de altă parte, pontiful insistă și asupra faptului că Euharistia este inima Bisericii: Dumnezeu prezent pe altar, Dumnezeul apropiat, edifică Biserica, îi adună pe credincioși și-i trimite la toți oamenii.

Ceva mai personal: pe baza amintirilor dumneavoastră, ce era Euharistia pentru sfântul Josemaría? Ce rol avea în ziua lui?

Monseniorul Echevarría: L-am ajutat pe sfântul Josemaría la Liturghie de multe ori. Cu acele ocazii îmi cerea să mă rog ca să nu se obișnuiască să îndeplinească acea acțiune așa de sublimă, așa de sacră. De fapt, am putut să constat un lucru pe care l-a spus odată: că experimenta Liturghia ca pe o muncă, un efort uneori extenuant, așa de mare era intensitatea cu care o trăia.

În timpul zilei amintea textele pe care le-a citit, îndeosebi Evanghelia, și de multe ori le comenta, cu naturalețe, ca un aliment al vieții sale spirituale și umane.

Era conștient de faptul că la Liturghie protagonistul este Isus Cristos, nu slujitorul, și că împlinirea fidelă a prescrierilor permite preotului să "dispară", ca să strălucească numai Isus. Multe persoane care au asistat la Liturghiile lui - chiar și în circumstanțele dificile ale Războiului Civil Spaniol - comentau după aceea că modul lui de a le celebra avea ceva care i-a convins de faptul că ceea ce-i uimea pe cei care participau - cei care participam - la Liturghia lui era tocmai asta: că lăsa ca să apară Cristos și nu persoana lui.

(După Zenit, 20 aprilie 2010)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat