Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spiritualitatea cotidianului

Părintele Pietro Schiavone reflectează despre discernământ

de Maurizio Tripi

Cartea "Discernământul. Teorie și practică" (Edizioni Paoline) a părintelui Pietro Schiavone este "un studiu complet, bogat și profund (...) o artă complexă dar necesară pentru a nu ceda în fața agresiunilor subiectivismului și relativismului".

Așa precizează în prefața la carte cardinalul Salvatore De Giorgi, Președintele Federației Italiene Exerciții Spirituale.

Rod al multor ani de cercetare și învățământ, de direcțiune spirituală și practică pastorală, volumul oferă, încă de la primele pagini, o amplă clarificare a expresiei "discernământul spiritelor", oprindu-se îndelung asupra semnificației termenului "discreție" și expunând finalitățile, importanța și actualitatea temei, atât pentru viața spirituală personală, cât și pentru opera de evanghelizare.

Sunt multe referințele la magisteriu și, mai ales, la marii învățători și mistici din istoria spiritualității, cu un loc special rezervat lui Ignațiu de Loyola, cu lucrarea sa Exercițiile spirituale.

Cardinalul De Giorgi l-a prezentat pe Pietro Schiavone Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea ca "vrednic discipol al sfântului Ignațiu și maestru ilustru de Exerciții spirituale".

"Spuneam asta - a scris cardinalul - cu o convingere motivată și cu recunoștință față de contribuția prețioasă și însemnată pe care părintele Pietro a dat-o, o dă și o va da promovării Exercițiilor spirituale conform sfântului Ignațiu".

De fapt, Pietro Schiavone este la modul absolut unul dintre cei mai mari experți ai temei. Și cartea tocmai publicată este considerată "opera cea mai completă despre discernământ".

Volumul este adresat în mod deosebit celor care conduc Exerciții spirituale, profesorilor și studenților de teologie spirituală, sau celor care vor pur și simplu să se apropie de Exercițiile ignațiene.

Pentru a aprofunda o temă așa de interesantă agenția Zenit l-a intervievat pe părintele Schiavone.

Părinte, cartea dumneavoastră poate fi definită drept un studiu complet, bogat și profund despre "discernământ". Ne puteți da, în sinteză, o definiție a acestui termen?

Schiavone: Prin discernământ se înțelege studierea în amănunt a oricărui lucru pentru a ține ceea ce este bun și a ne abține de la orice specie de rău. În mod deosebit: trebuie să facem distincție între discernământul spiritual și discernământul mișcărilor spiritelor. Primul constă în căutarea motivațiilor în favoarea și/sau contrare unei alegeri. Adjectivul spiritual se referă la legătura necesară cu Duhul Sfânt, deci la atenția față de motivațiile care au raport cu gloria lui Dumnezeu și promovarea umană integrală. Motivații de ordin economic, financiar, psihologic... au un loc al lor, dar ceea ce trebuie să fie luat serios în considerare este edificarea trupului mistic și construirea cetății pământești. Discernământul mișcărilor spiritelor se referă la solicitările pe care forțele binelui și cele ale răului le realizează în noi pentru a însenina și a destinde (consolare), sau pentru a agita și a descuraja (dezolare).

Se spune că discernământul este o artă dificilă de învățat și rezervată specialiștilor. Este adevărat? Se poate discredita această idee?

Schiavone: Părinții (preoți și maici) spirituali, superiorii și superioarele, responsabilii de formare, oricine se află la conducerea unei dieceze, a unei parohii, a unei comunități și chiar a unei familii, a unei instituții, a unui birou, nu pot să nu-și dea seama de motivul unei alegeri. Să ne închipuim cazul: celui care trebuie să aleagă facultatea universitară, școala de specializare, meseria; al celui care bate la ușile unui seminar sau ale unui noviciat; al celui care intenționează să se căsătorească, să se înscrie într-o asociație de voluntariat, să presteze un serviciu care cere angajare deosebită.

Într-o lume tot mai globalizată de ce devine tot mai necesară practica discernământului?

Schiavone: Pentru a trăi efectiv ca persoane adulte și mature, pentru a fi fideli față de angajamente, pentru a fundamenta propria, unica viață nu pe capriciu și pe instinct, ci pe motivații care dau sens și gust existenței, deci care realizează, care fac să se înfrunte cu mai mare speranță de reușită dificultățile inevitabile.

Când și pentru ce trebuie făcut discernământ?

Schiavone: Când? Mai ales în cazul de alegeri de importanță mai mare, care angajează pentru o perioadă prelungită, cu atât mai mult dacă este pentru toată viața. Pentru ce? Chemați să dăm cult spiritual lui Dumnezeu, trebuie să oferim ceea ce este plăcut lui, adică trebuie "să-i facem" voința, cu viața și în viață. Desigur, după ce am căutat-o și am găsit-o. Cu ajutorul discernământului.

Putem învăța singuri să ne însușim arta discernământului sau este nevoie de o călăuză?

Schiavone: Înzestrați cu inteligență, cu toții trebuie să reflectăm și să raționăm, să motivăm și să alegem. Nu întâmplător se vorbește despre vârsta priceperii, despre capacitatea de a asocia, a compara, a lua în considerare avantajele și dezavantajele. Asta cere să se meargă la școală, să se studieze, să se facă exerciții de analiză logică și gramaticală, de matematică și de traducere. Cu atât mai mult în cazul discernământului mișcărilor. Asta și pentru că se poate lua ca inspirație, iluminare (și chiar apariție și revelație!) a lui Dumnezeu ceea ce, în schimb, este ori capriciu uman (glorie deșartă, răutate, beneficiu), ori rod al fanteziei, ori, mai rău, acțiune a spiritului rău, care, așa cum scrie Paul, se maschează în înger de lumină; ori al acelei lumi care propune principii și modele antievanghelice.

Cui îi recomandați acest studiu al dumneavoastră, rod al multor ani de cercetare, de învățământ?

Schiavone: În afară de cei amintiți în răspunsul la a doua întrebare, l-aș recomanda tuturor, cu condiția să se aibă un minim de cultură. Pentru simplu fapt că toți ar trebui să fim mai atenți să facem alegeri cu ochii deschiși și, așa cum se obișnuiește să se spună, considerând toate argumentele.

Experiența dumneavoastră pastorală ce anume v-a învățat? De ce au nevoie bărbatul și femeia de astăzi?

Schiavone: De a raționa, a reflecta, a înțelege, a acționa cu conștiință și convingere, pe de o parte; pe de altă parte, de a da spațiu afectivității spirituale: pentru a percepe "atingerile Duhului" (consolările și dezolările) și a descifra acest "limbaj al lui Dumnezeu în conversația lui cu sufletul".

Puteți să prezentați punctele indispensabile de care trebuie ținut cont atunci când trebuie să se decidă cu privire la ceva important?

Schiavone: Dumnezeu este Tată și, ca toți "tăticii" (să ne amintim că Isus ne-a învățat să-l numim Abbà!), are un vis al său pentru fiecare dintre copiii săi; Duhul Tatălui și al Fiului este întotdeauna prezent cu iubire și acționează mereu pentru a ne deschide la această voință paternă, realizatoare; există alte forțe de bine, și chiar de rău, care acționează pentru a duce, respectiv, pe căile binelui sau ale răului; a ne lăsa conduși de Duhul de iubire, a colabora cu el și a face în mod responsabil alegeri de viață; a ne sintoniza cu Domnul Isus, care a făcut din voința Tatălui motivația existenței sale, ținând cont de propria spiritualitate (carismă) ca trăită și transmisă de propriul ocrotitor și/sau fondator; a ne pune sub ocrotirea Sfintei Fecioare a Bunei Vestiri, virgo prudens, mai bine zis discernens.

Unde și cum trebuie să ne antrenăm pentru discernământ?

Schiavone: Sala care inițiază mai bine la cele două tipuri de discernământ este reprezentată de Exercițiile spirituale. A se vedea ceea ce am afirmat la pag. 24: "Nu puțini gânditori creștini au elaborat criterii de discernământ, însă Ignațiu se află la «apogeul acestor tentative» (Boros). Consider că pot să afirm că firul conducător al studiului este Rom 12,1-2: «Vă îndemn deci, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să vă oferiți trupurile voastre ca jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu: acesta este cultul vostru spiritual. Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții ca să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit»". În sfârșit, precizez că studiul examinează și regulile clasice de discernământ pe care sfântul din Loyola le pune la sfârșitul Exercițiilor.

(După Zenit, 17 aprilie 2010)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat