Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Simpozion național la nivel de grădinițe confesionale

Grădinița "Anna Maria" patronată de Congregația "Slujitoarele Preacuratei de Parma", din Târgu Ocna, județul Bacău, a organizat sâmbătă, 17 aprilie 2010, simpozionul național cu tema "Cunoașterea și stimularea creativității preșcolarilor prin intermediul celor șapte arte", la care au participat cu lucrări de cercetare științifică și lucrări ale copiilor reprezentanți din 32 de unități școlare - confesionale și de stat - din țară.

Târgu Ocna... un orășel de munte... "un mic colț de rai"... o bijuterie înconjurată de dealurile subcarpatice... este în acest an onorat să găzduiască acest mare eveniment.

Din programul simpozionului au făcut parte:

  • vizitarea grădiniței

  • vernisajul expoziției "Șapte arte, șapte prieteni, șapte sfetnici buni ai copilăriei:

  • salutul invitaților;

  • program artistic "Dans și bucurie în lumea copilăriei";

  • prezentarea lucrărilor în plen;

  • sfânta liturghie;

  • studii de caz - activitate pe grupuri mici;

  • prezentarea rezultatelor grupurilor de lucru;

  • concluzii.

Emoțiile participanților la simpozion se intensifică, încă de la începutul acestuia, datorită unui scurt program artistic "Dans și bucurie în lumea copilăriei" ce cuprinde: imnul grădiniței intonat de cei 35 de copilași ai grădiniței, urmat de "Dansul florilor" realizat de copiii grupei mare/pregătitoare, "Dansul dragonului jucăuș" realizat de copiii grupei mică/mijlocie, încheiat cu un concert de marionete "Corul ciorilor" realizat de foștii copii ai grădiniței - în prezent elevi ai școlilor din oraș.

Invitații iau parte apoi la o scurtă prezentare a grădiniței și congregației, începând cu câteva date din viața fondatoarei Congregației "Slujitoarele Preacuratei de Parma": Anna Maria Adorni (1805-1893), ridicată - recent - la cinstea altarelor și declarată "fericită" în urma audienței generale a Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea din 28 februarie 2010.

La simpozion au luat cuvântul invitați de onoare precum ES Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc - inspector școlar diecezan, pr. paroh Ioan Purcaru - parohia romano-catolică Târgu Ocna, Costache Nuțu - viceprimar al orașului Târgu Ocna, Ștefan Șilochi - consilier superior AJOFM Bacău, inst. I. Aurelia Pițu - inspector de specialitate ISJ Bacău, prof. Mihaela Florea - inspector de specialitate - educație fizică și sport, inst. Maria Mătăsaru - metodist CCD "Grigore Tăbăcaru", prof. Viorica Pricopoaia - Centrul de Asistență Psihopedagogică Bacău, prof. psih. Mariana Angheluță-Bratu - Colegiul Național "Costache Negri" Târgu Ocna și prof. psih. Adriana Vișoiu - consilier școlar comuna Oituz, prof. dr. Lavinia Băisan - Colegiul Național "Ștefan cel Mare" Bacău.

Participanții au fost invitați să se implice în activitățile pe grupuri mici participând la analizarea unor studii de caz - cazuri de copii care manifestă probleme de adaptare sau comportament agresiv. Soluția căutată este aceea ca aceste comportamente să fie "vindecate" prin intermediul celor șapte arte: muzică, literatură, pictură, dans, teatru, sculptură și cinematografie. Implicarea cadrelor didactice care lucrează în unitățile de învățământ preșcolar a fost totală, creativă și originală, fiecare grup împărtășind din experiența proprie și valorificând experiența pozitivă din fiecare grădiniță.

Simpozionul s-a desfășurat la Grădinița "Anna Maria" cu avizul Inspectoratului Școlar al Județului Bacău și Episcopiei Romano-Catolice de Iași reprezentată prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli.

În cadrul simpozionului a fost lansat și cel de-al doilea număr al revistei grădinițelor confesionale: "Lăsați pe copii să vină la mine!".

Un moment important îl constituie participarea ES Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, la activitățile desfășurate pe parcursul simpozionului. Se cuvine remarcată implicarea activă a excelenței sale în activitățile pe grupurile de lucru, prețuirea și importanța pe care o dă educării preșcolarilor, creșterii acestora într-un mediu sănătos din punct de vedere moral, preocupării pentru buna funcționare a grădinițelor confesionale din Dieceza romano-catolică de Iași.

La finalul simpozionului, ca un feed-back al acestei întâlniri, s-a realizat copacul impresiilor în care fiecare participant a lipit pe rând o floricică, o frunzuliță sau o inimioară pe care au descris emoțiile trăite și experiența acumulată.

Din mesajele participanților scrise în "fereastra sufletului" la finalul simpozionului putem citi:

  • "Foarte frumoase activități. Mă bucur nespus că am reușit să fiu prezentă. Voi pleca cu bucuria unei zile împlinite, în care timpul nu a trecut în zadar" (anonim)

  • "Atmosfera zilei de astăzi a fost excepțională. Mulțumesc din suflet" (anonim)

  • "Sufletul meu e mai îmbogățit cu experiențe noi, cu metode noi de lucru. Foarte impresionant și bine organizat acest simpozion. Felicitări și mulțumiri!" (anonim)

  • "O experiență minunată! Sufletul meu zâmbește! Vă mulțumesc" (anonim)

  • "Copiii sunt comoara părinților dar și a educatorilor. Trebuie să ne străduim din toată inima să iubim copiii, să-i cunoaștem pentru a le modela sufletele. Mi-a plăcut metoda «Sandwich-ului», cred că o voi pune în practică! A fost o zi specială în care am avut de învățat din cuvintele și experiențele domnilor profesori, educatori, psihologi. Mulțumesc lui Dumnezeu!" (anonim)

  • "Mă bucur că astăzi am găsit aici persoane calde, surori pentru sufletele noastre care prin gingășie și bunătate ne-au condus prin cele șapte arte. Vă mulțumesc!" (anonim)

  • "Copiii sunt razele iubirii lui Dumnezeu către pământ, sunt zâmbetul cerului pentru pământ. Felicitări tuturor celor care se oferă și se ocupă de perlele familiei, bisericii, societății. Cu bucurie și binecuvântare pentru Grădinița A.M.A. Târgu Ocna, 17 aprilie 2010" (Preasfințitul Petru Gherghel)

Noi, educatoarele și surorile grădiniței și congregației gazdă, mulțumim din suflet doamnei Carmen Nedelcu - expert pentru probleme preșcolare al Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli de la Episcopia Romano-Catolică de Iași, doamnei prof. psih. Mariana Angheluță - Colegiul Național "Costache Negri" Târgu Ocna, voluntarilor și părinților, copiilor grădiniței noastre, care ne-au susținut în realizarea acestui deosebit eveniment. Fie ca Dumnezeu să răsplătească și să binecuvânteze munca și viața dumneavoastră.

Vă mulțumim și vouă, stimați invitați, și dragelor noastre colege educatoare, pentru că ați răspuns afirmativ invitației noastre de a participa la acest simpozion național 2010.

Educ. Daniela Fechetă, educ. Nely-Ancuța Desagă
Grădinița "Anna Maria" Târgu Ocna

* * *

Impresie în urma simpozionului

"Tot ceea ce nu dăruiești, pierzi!". Iată gândul care m-a învăluit, gândindu-mă la ziua de 17 aprilie 2010, când am fost norocoasă să particip, împreună cu celelalte cadre didactice din Grădinița "Vincenzina Cusmano" Piatra Neamț, la Simpozionul Național organizat de Grădinița "Anna Maria" din Târgu Ocna cu tema "Cunoașterea și stimularea creativității preșcolarilor prin intermediul celor șapte arte"!

Participarea atât de numeroasă a educatoarelor din diferite grădinițe, a profesorilor, a inspectorilor, precum și binecuvântarea episcopului diecezei noastre, PS Petru Gherghel, care a participat la discuțiile în grup și a asigurat colaborarea sa în sprijinul instituțiilor pentru preșcolari, a fost o deosebita ocazie de a împărtăși din experiența didactică, a căuta împreună soluții la probleme actuale în domeniul educației, a exprima bucuria de cunoaște prin creativitate sufletul enigmatic al fiecărui copil.

În prima parte a întâlnirii noastre la Târgu Ocna, copiii grădiniței au fost cei care ne-au întâmpinat cu multă culoare, cântece și dansuri vesele prin programul artistic prezentat.

Punctul culminant a fost pentru mine momentul discuțiilor în grupuri mici, pe baza unor cazuri concrete, unde cu ajutorul doamnelor psiholog, am aprofundat diferite modalități de a fi agenți activi, eficienți în procesul educației prin colaborarea cu alte persoane și instituții care sunt buni sfătuitori indispensabili: părinții copilului, medicul, logopedul, psihologul.

Motivația mea de a fi educatoare a fost luminată de cuvintele pline de adevăr ale pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc - inspector școlar diecezan, care a subliniat importanța de a desfășura activitatea noastră în prezenta lui Dumnezeu, iar roadele nu vor întârzia să apară. Dumnezeu, care este prin excelență Creator, a insuflat în noi, oamenii, "chipul si asemănarea sa", duhul său ca să fim și noi creativi, unici, astfel încât misiunea de educator să nu-și piardă din valoarea sa datorită rutinelor, a etapelor fixe în dirijarea învățării, a greutăților întâmpinate zi de zi etc.

Chiar dacă a modela sufletul, trupul și spiritul copiilor este o artă grea, delicată, cu siguranță este cea mai frumoasă prin specificitatea ei: "copilul este comoara cea mai preț pentru părinții săi" a afirmat ES Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, de aceea și persoanele care zi de zi se străduiesc să educe, trebuie să fie la înălțimea chemării și responsabilității lor, muncind cu iubire.

Un cuvânt de mulțumire adresez tuturor celor care au pregătit o zi specială pentru persoane speciale!

Educatoare Iuliana Bîrnat
Grădinița cu Program Normal și Prelungit "Vincenzina Cusmano" din Piatra Neamț

Album foto:
17 aprilie: Târgu Ocna: Simpozion național la nivel de gradinițe confesionale


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat