Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dependenți de TV??

Doresc să scriu aceste gânduri cu speranța să pot aprinde interes nu pentru TV, ci pentru mai mult timp personal și intim folosit la maxim pentru binele și progresul personal și comun.

Barometrul de opinie publică dat publicității în luna mai a anului 2006 arată că 83% dintre românii de peste 18 ani se uită zilnic la televizor, 8%, de câteva ori pe săptămână și doar 4% deloc.

Același studiu a spus că într-o zi obișnuită de lucru, românii alocă între 2 ore și 20 de minute și între 3 ore și 20 de minute într-o zi de week-end.

Așa zisele "binefaceri" ale civilizației, ne influențează în mod copleșitor de puternic emoțiile, deprinzându-ne pe nesimțite de eu-l nostru profund. Televizorul devine deseori un hoț de viață personală, ducând deseori la tulburări emoționale și psihice. Pentru mulți televizorul este un antidot la singurătate, dar oare să fie așa?

Psihologii spun că după câteva ore de vizionare, sentimentul de singurătate se acutizează și în mod curios, consumatorul de programe tinde să stea tot mai mult în fața ecranului. Astfel televizorul capătă un efect hipnotic asupra noastră și, vrem sau nu, orice tip de program lasă urme în comportamentul nostru.

Un raport făcut în America arată că: 59% dintre părinții care au băieți cu vârste cuprinse între 4-6 ani afirmă că micuții imită comportamentele agresive văzute la TV; reclamele realizate cu o succesiune de schimbare a imaginilor mult mai mare (o imagine la 3-5 secunde) decât cea normală pentru creierul omenesc (o imagine la 16 secunde), provoacă perturbarea gravă a funcției cerebrale; timpul pe care îl petrece în școală un american sau un european este de 900 de ore pe an, pe când intervalul mediu pe care același copil îl petrece în fața televizorului este de 1.024 de ore pe an; din anii 60 și până în prezent, cantitatea de lectură a copiilor a scăzut de aproximativ zece ori, aceștia optând pentru TV; 40% dintre adolescenți au învățat cum să vorbească cu iubitul/iubita lor folosind modele din emisiunile TV cu conținut sexual, în timp ce, din cauza curiozității stimulate de aceleași emisiuni, unul din 12 copii își începe viața sexuală la vârste mici.

Copiii și adolescenții găsesc în TV modele de viață, pentru șomeri și alte categorii defavorizate social, le dă frustrări pentru neîmplinirea lor materială, pentru persoanele care suferă de anxietate, sau care au dificultăți de comunicare, televizorul le prezintă o stare de transă, emoțiile fiind înlocuite de ceea ce se petrece pe ecran; iar mai mult de 90% din obezii lumii au ca principală, dacă nu exclusivă ocupație, în timpul liber televizorul.

Alternative pentru a scăpa de televizor sunt la îndemâna oricui. Totul e să vrei să treci de "pragul comodității", întâlnindu-te cu prietenii, dacă vrei să vezi un film, mergi la cinematograf; fă sport, te va ajuta să-ți schimbi stilul de viață; învață să fi mult mai selectiv cu emisiunile pe care le urmărești; reconectarea la un sistem autentic de valori îți va dezvolta o adevărată imunitate față de programele de televiziune.

O carte bună de tot recomandată pentru cel care vrea să aprofundeze mai bine aceasta temă ar putea fi următoarea: autorul cărții Virgiliu Gheorghe, cartea se numește Efectele televiziunii asupra minții umane, și despre creșterea copiilor în lumea de azi, Editura Prodromos, Fundația Românească, 2006.

Aș dori ca în concluzie să introduc și decalogul pentru telespectatori:

1. Când te așezi în fața televizorului, să-ți spui: Nu sunt un burete care soarbe totul. Nu vreau să mă uit ca o slugă, ci ca un stăpân.

2. Când bei, e periculos să amesteci vinurile; nu e bine să ciugulești de ici și de acolo, sărind de la un canal la altul.

3. Nu numai cu televizorul trăiește omul; să-ți lași timp și pentru o discuție cu cei din familie, cu rudele și prietenii, precum și pentru o plimbare, un joc, un sport.

4. E mai bine să admiri o singură floare vie pe câmp, decât să privești o grădină întreagă la televizorul color.

5. Televizorul are un buton pentru pornire, dar și un altul pentru oprire; trebuie să știi să le folosești pe amândouă. Tu nu ești o ladă de gunoi, ai demnitatea ta.

6. Să fii un telespectator exigent: nu primești un pachet, dacă nu ai posibilitatea să-l deschizi. Chiar dacă-ți scufunzi trupul în fotoliu, capul să ți-l păstrezi treaz.

7. Să fii un telespectator responsabil: tu îți alegi programul de televiziune; să fii conștient când apeși pe telecomandă.

8. Să fii un telespectator liber: să te uiți, da; să te lipești de ecran, nu. După ce ai vizionat emisiunea dorită, să închizi televizorul. Știi prea bine că pofta vine...privind.

9. Să fi un telespectator politicos: dacă îți vin oaspeți în casă, să închizi imediat televizorul.

10. Să fii un telespectator hotărât: când e cazul, telefonezi sau scrii la postul de televiziune pentru a-ți exprima opinia critică, pozitivă sau negativă.

Fr. Eugen Murariu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat