Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe căi diferite de cele ale lumii

Libertatea papei

de Lucetta Scaraffia

Spre deosebire de ceea ce se citește în multe ziare care, în apropierea celui de-al cincilea aniversar de pontificat al lui Benedict al XVI-lea, îl reprezintă ca slab și atacat din toate părțile sau ca pe un bătrân teolog care nu știe să înțeleagă lumea de astăzi, spre deosebire de cei care-i cer, cu scrieri pe ziduri sau pe manifeste, demisia inimaginabilă, sunt convinsă că pentru papa Ratzinger această dată coincide cu un moment de forță. Pentru că denunțările și polemicile dau dreptate severității manifestată de el mereu față de preoții vinovați de abuzuri sexuale asupra minorilor, atitudinii sale intransigente față de relele care chinuiesc Biserica și pe care el însuși le-a denunțat, înainte de a deveni succesor al lui Petru, cu cuvinte clare și publice.

De fapt, acest moment de criză marchează înfrângerea neîndoielnică a celor care au susținut mereu că tăcerea folosea pentru a ocroti instituția, a celor care credeau că a accepta răul era inevitabil într-o realitate de ființe umane slabe, a celor care au preferat să se prefacă că nu văd și nu știu. Furtuna va face curățenie în rândurile Bisericii, va frânge complicitățile și-l va ajuta pe papa să construiască acea comunitate de "îngeri" pe care și-o dorea în urmă cu câteva zile, știind sigur că e vorba de o speranță omenește imposibil de realizat, dar foarte conștient că trebuie să-și propună un model înalt la care să aspire pentru a putea merge înainte și a se îmbunătăți. Vijelia va permite mai ales lui Benedict al XVI-lea să continue eliberat de o povară grea de păcate și de tăceri pentru acel drum pe care l-a indicat încă din prima zi a pontificatului său: un drum dificil și în urcuș spre o îmbunătățire continuă, a clerului și a credincioșilor.

În apostolatul său papa cere tot mai mult și pare să mute tot mai sus bara (peste care se fac săriturile la înălțime, n.t.), fără a se mulțumi să numere mulțimea credincioșilor care-l aplaudă în Piața "Sfântul Petru" sau să constate reluarea cuvintelor sale din partea organelor de informație. Ba chiar pare că de asta nu se îngrijește - și poate că și din această cauză mass-media se supără - în timp ce este clar că-l interesează mai ales să conducă Biserica spre înainte, spre o purificare spirituală continuă. Exclusiv pe acest plan se situează cuvintele sale și explicările textelor sacre făcute de el, numai la acest nivel devine elocventă privirea lui dulce, profundă și mereu atentă.

În substanță, pe Benedict al XVI-lea îl interesează să fie bun papă, adică o călăuză spirituală a catolicilor. Și acest lucru deranjează așa de mult lumea și pe stăpânii puternici ai informației și ai politicii: faptul că așa de evident îi consideră irelevanți în fața exigenței de a medita și a explica toate cuvintele lui Isus. "Nu ne răspunde, nu vorbește despre noi", continuă să protesteze și între timp nu știu să asculte ceea ce spune, nu știu să înțeleagă că în cuvintele lui există mereu un răspuns la ceea ce se întâmplă, dar mutat pe un plan mai înalt. Într-o societate în care învinge mereu vulgarizarea, explicarea mai ușoară, deci și mai grosolană, papa se propune ca o fractură, ca o diversitate pentru mulți insuportabilă.

Forța lui se revelează în această capacitate de a urma alte timpuri, de a se mișca pe căi diferite de cele ale lumii. Pentru a face asta trebuie să fii într-adevăr puternic, trebuie să știi să vezi cu multă claritate ceea ce se întâmplă, mai ales trebuie să știi să înduri singurătatea. Benedict al XVI-lea are capacitatea intelectuală și forța spirituală și psihologică. Numai așa poate să ne facă lumină, poate să traseze drumul pentru o Biserică purificată și liberă, așa cum face și va face. Se citește că astăzi există credincioși care, dezamăgiți după scandalurilor abuzurilor sexuale, părăsesc Biserica. Din contra, acesta este tocmai momentul de a intra, de a paria pe faptul evident că Isus n-o abandonează pe mireasa sa și că relele nu vor birui. Grație și iubitului nostru papă Benedict.

(După L'Osservatore romano, 17 aprilie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat