Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tânăr preot iezuit va fi beatificat duminică la Valladolid

Mare răspânditor al preasfintei inimi a lui Isus în Spania

de Carmen Elena Villa

Preotul spaniol Bernardo Francisco de Hoyos (1711-1735) a găsit în inima lui Isus acea "comoară ascunsă" la care se referă parabola din Evanghelia după sfântul Matei (13,44).

Cei 24 de ani puțini ai vieții lui și puținele mijloace de comunicare din epoca aceea au fost suficienți pentru ca tânărul preot să poată lucra pentru răspândirea acestei devoțiuni în țara lui.

Părintele Bernardo, care a primit numele său de botez în cinstea sfântului Bernard de Clairvaux, va fi beatificat duminică, 18 aprilie 2010, într-un act fără precedent la Valladolid.

Liturghia va fi celebrată la 10.30 în Plaza de Colón și în Paseo de Recoletos din oraș, și va fi prezidată de Monseniorul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, ca reprezentant al papei Benedict al XVI-lea.

Pentru aceasta, la Facultatea de Jurisprudență de la Universitatea Catolică din Valladolid se desfășoară săptămâna aceasta Congresul Inimii lui Isus cu titlul "Mi-a arătat inima sa. Bernardo Hoyos, martor al unei promisiuni pentru lumea noastră", care va culmina sâmbăta aceasta.

Spiritualitatea ignațiană

Bernard avea doar 10 ani când a intrat în colegiul Imperial din Madrid, al părinților iezuiți, unde a cunoscut mai bine ordinul, la care a aderat. "Pentru ce să nu fiu într-o zi asemenea lor?", se întreba privindu-i pe novici.

Deși dorea asta din adâncul inimii, Bernard nu a fost admis imediat, pentru că era foarte tânăr și datorită stării lui delicate de sănătate. După o lungă bătălie, tânărul a intrat în noviciat. La sfârșitul acestei etape, s-a transferat împreună cu colegii lui la Villa del Campo, în provincia spaniolă Cáceres.

Acolo a suportat multe ispite și descurajări, atât la nivel intern cât și la nivel extern. În același an, o epidemie de holeră a răscolit orașul. Au murit unul dintre colegii lui și unul dintre părinții formatori din seminar, dar nimic din toate acestea nu l-a făcut să dea înapoi de la drumul de credință pe care-l începuse.

În anul 1731 a mers să studieze teologia la Valladolid. Adora să-i citească pe părinții Bisericii. Spunea mereu că mai mult decât "să studieze" teologia "o ruga".

Sfânta inimă

În Colegiul "Sfântul Ambroziu", când avea 21 de ani, a găsit o carte în latinește care avea să-i schimbe viața: se intitula "De cultu sacratissimi Cordis Dei Iesu", de părintele José de Gallifet, despre Corpus Domini și devoțiunea la inima lui Isus.

"Am simțit în spiritul meu o mișcare extraordinară, puternică, dulce și nu impetuoasă, motiv pentru care am mers imediat în fața Domnului din preasfântul sacrament pentru a mă oferi inimii lui, pentru a coopera atât cât puteam, cel puțin cu rugăciuni, la răspândirea cultului ei", a scris Bernard în jurnalul său.

Tânărul a înțeles că va trebui să facă cunoscută opera sfintei Margareta Maria Alacoque, o călugăriță de clauzură franceză căreia Dumnezeu i-a cerut să lucreze pentru instituirea sărbătorii Sfintei Inimi a lui Isus.

În anul 1733, în timp ce se ruga, a simțit că Isus îi arăta misterul inimii sale: "Voi domni în Spania și cu mai multă venerație decât în multe alte locuri". Pentru aceasta, a scris cartea "Comoara ascunsă", prima carte publicată în Spania dedicată acestei devoțiuni.

"Marele element pe care Domnul a voit să-l comunice părintelui Hoyos este că Dumnezeu are o inimă și că pe acest Dumnezeu care are o inimă îl interesează viața fiecărui om", a afirmat părintele Ricardo Vargas, director al Centrului Diecezan de Spiritualitate "Inima lui Isus", în documentarul cu titlul "Marea promisiune", promovat de HM Televisión și de fundația Euk Marie, care relatează viața părintelui Hoyos.

Pentru a răspândi această devoțiune, Bernard a căutat susținerea iezuiților, a publicat iconițe, a răspândit o novenă, a căutat sprijinul episcopilor spanioli și chiar al Regilor.

Slujirea sacerdotală

În decembrie 1734 a primit subdiaconatul și diaconatul, iar la 2 ianuarie anul următor a fost hirotonit preot împreună cu alți doi colegi ai lui. A celebrat prima Liturghie în ziua de Epifanie din anul 1735 în biserica din Colegiul "Sfântul Ignațiu", astăzi Parohia "San Miguel".

După aceea a trebuit să lase Colegiul "Sfântul Ambroziu" pentru așa-numita "A treia probare", un fel de al doilea noviciat pentru a reanima fervoarea și dăruirea lui Dumnezeu.

Preoția lui n-a durat nici un an. O febră foarte mare s-a transformat în tifos. După 15 zile de boală, a murit la 15 noiembrie 1735. Ultimele lui cuvinte au fost: "O, ce frumos e să locuiești în sfânta inimă a lui Isus!".

Astăzi, la 275 de ani de la moartea lui, viața lui continuă să aibă ecou în comunitatea iezuită și în Biserica spaniolă: "Este providențial și foarte important pentru tinerii noștri de astăzi să vadă că 24 de ani sunt suficienți pentru a merge în cer dacă sunt folosiți bine", a spus părintele Vargas referindu-se la viitorul fericit.

(După Zenit, 16 aprilie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat