Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea este un papă vigilent în domeniul politic

Un pontificat spiritual

"Să mă las condus de Isus Cristos așa încât el însuși să fie cel care conduce Biserica"

de Robert Zollitsch, arhiepiscop de Freiburg im Breisgau, președinte al Conferinței Episcopilor din Germania

La 19 aprilie, ziua în care este al cincilea aniversar al alegerii la tronul pontifical a cardinalului Joseph Ratzinger, pentru mulți este o ocazie pentru a îndrepta privirea spre trecut și spre viitor. Privirea spre trecut începe cu o alegere papală care a fost, sub diferite profiluri, semnificativă și de importanță istorică deosebită. De fapt, papa Benedict al XVI-lea este primul cardinal de origine germană care urcă pe tronului lui Petru după 482 de ani. În același timp, este și primul nou papă din secolul al XXI-lea, o perioadă caracterizată de profunde schimbări socio-politice, de enorme progrese științifice și de o rapidă apropiere a familiei umane. Slujirea și misiunea Sfântului Părinte constau în a conduce Biserica lui Isus Cristos, conducând-o pe calea viitorului. Deja la 24 aprilie 2005, la omilia de la Liturghia de luare în primire, papa Benedict a indicat ce consideră decisiv și esențial în desfășurarea slujirii sale de așa mare responsabilitate: "Să ascult, împreună cu toată Biserica, cuvântul și voința Domnului și să mă las condus de el, așa încât el să fie cel care conduce Biserica în această oră a istoriei noastre". Cu această atitudine interioară și cu mare încredere în Dumnezeu, răspunde la îndemnul Celui Înviat să desfășoare slujirea sa ca "umil lucrător în via Domnului" - având certitudinea plină de speranță că însuși Cristos dă sprijin puternic și valoare oricărei clipe a vieții.

Semnificația acestei perspective pentru noi creștinii a fost dezvoltată din punct de vedere teologic, interpretată din punct de vedere spiritual și clarificată de Papa Benedict în folosul activității pastorale în primele sale două enciclice Deus caritas est și Spe salvi. Papa îndrăgește ceea ce-l caracterizează pe creștin în lumea noastră, adică speranța și caritatea. Ele își au originea lor în Dumnezeu și sunt parametru al vieții noastre și al conviețuirii noastre. Unde nu mai este Dumnezeu, unde nu mai sunt caritatea și speranța, unde ele sunt uitate și înlăturate, se răspândește gerul egoismului, crește pericolul supraevaluării de sine și se creează dumnezeu proprii, așa cum au făcut odinioară israeliții cu vițelul de aur.

Papa Benedict evidențiază în mod neobosit pericolele care rezultă pentru epoca noastră. Este un maestru de analiză riguroasă și de argumentare rafinată. Are darul prețios de a recunoaște semnele timpurilor cu mare claritate și perspicace minte analitică, de a le interpreta și de a le lega de mesajul evanghelic. Denunță cu intuiție fină și sigură chiar și riscurile moderne ale vieții umane, de exemplu acelea care se ascund în spatele globalizării sau a încrederii oarbe în progres, și printre care se numără atât pericolul unui capitalism neînfrânat cât și multiplele amenințări ce provin din iluzia că totul este permis în mod nelimitat în domeniul biotehnologiilor.

În acest context, este semn de coerență că în prima sa enciclică socială Caritas in veritate papa privește și evaluează globalizarea și provocările care rezultă din ea cu "ochii carității" și că tocmai din spiritul carității provin impulsurile sale rezolutive. Caritatea și, putem adăuga noi, speranța sunt bazele fundamentale pentru ca să se poată realiza dreptatea și binele comun.

Astfel se atestă, încă o dată, că Papa Benedict ne dăruiește un pontificat spiritual, impregnat de profunzime teologică. Cu recunoștință privim la el, mare teolog al timpului nostru, care aduce la reflecția despre probleme actuale o profundă cunoaștere a sfinților părinți. În toate contribuțiile teologice ale pontificatului său, Benedict al XVI-lea clarifică tot ceea ce îndrăgește: legătura inimă, unirea intimă dintre credință și rațiune - și libertatea religioasă a oricărui om.

Asemenea predecesorului său, Benedict al XVI-lea este un papă vigilent în domeniul politic, care ia poziție în dezbaterile publice și dă valoare normelor morale solide chiar și față de cei puternici din lume. O particularitate care caracterizează pontificatul său este fără îndoială apărarea dârză a inviolabilității demnității umane și a respectării drepturilor fundamentale ale persoanei. Papa Benedict militează cu determinare pentru o "cultură a vieții", în care să se respecte demnitatea, dar al lui Dumnezeu, și drepturile fundamentale ale fiecărei persoane, din momentul zămislirii până la moarte. Nu se ascunde în spatele retoricii diplomatice sau în spatele unor formulări atente nici măcar cu ocazia vizitelor oficiale sau a discursurilor publice. Este încă imprimat în memorie, de exemplu, discursul la Națiunile Unite în care a revendicat libertatea de religie ca drept fundamental al omului, realizabil numai printr-un dialog intens: "Dialogul ar trebui să fie recunoscut ca mijloc prin care diferitele componente ale societății pot să articuleze propriul punct de vedere și să construiască consensul în privința adevărului referitor la valori sau obiective particulare". Mărturia este clară chiar dacă o dată cu ea, într-o societate adesea numai aparent luminată și care se consideră liberală, papa întâlnește neînțelegere și uneori trezește proteste foarte puternice.

Papa Benedict al XVI-lea caută cu convingere dialogul, chiar și cu celelalte religii. Religia nu poate să fie motiv de ură și de violență și nu poate să fie instrumentalizată în scopuri politice: acesta este mesajul său insistent cu ocazia vizitei la marea moschee din Amman. Și, în pofida întregii confuzii creată în jurul cazului Williamson, Benedict al XVI-lea se simte profund legat și de ebraism. Tocmai noi germanii suntem profund recunoscători papei pentru cuvintele clare rostite în timpul vizitei la lagărul de exterminare de la Auschwitz, care au revelat un Benedict al XVI-lea foarte umil: "A lua cuvântul în acest loc de oroare, de acumulare de crime împotriva lui Dumnezeu și împotriva omului care nu are precedente în istorie, este aproape imposibil". Și același Benedict al XVI-lea, ulterior, în timpul vizitei în Israel, la Tel Aviv și la Yad Vashem a comemorat cele șase milioane de victime ale Shoah și a condamnat ca inacceptabilă orice formă de antisemitism.

Acești cinci ani demonstrează în mod mai mult decât evident că Sfântul Părinte este profund înrădăcinat în realitatea lucrurilor și slujirea lui papală interpelează omul întreg. Și un om în carne și oase, cu capacitățile sale și calitățile sale, dar și cu limitele sale umane, poate să fie la înălțime numai dacă este transportat de forța Duhului Sfânt, dacă zilnic ascultă cuvântul și voința Domnului și se lasă condus de el. Papa Benedict este un om de rugăciune și de reflecție spirituală, pentru că succesorul lui Petru poate să exercite pe deplin dificila sa slujire numai știindu-se unit în rugăciune cu Isus Cristos, adevărat stăpân al Bisericii, și continuând mereu căutarea apropierii lui. Aici, în iubirea față de Cel Înviat, papa găsește forță și ia speranță. Numai așa îi este cu putință ceea ce altminteri ar depăși capacitățile umane. Dacă este adevărat că Biserica noastră trece uneori prin momente întunecate, este însă prețios fiecare moment ale acestui pontificat care trăiește din puterea deplină a Domnului și de aceea este plăsmuit de speranță, așa cum a afirmat papa însuși. Pentru aceasta: mulțumim, Sfinte Părinte!

(După L'Osservatore Romano, 16 aprilie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat