Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul cardinalului Hummes adresat preoților pentru încheierea Anului Sfintei Preoții

"Veniți și Dumnezeu vă va binecuvânta" le-a scris preoților cardinalul Cláudio Hummes, prefectul Congregației pentru Cler, invitându-i să se adune în Piața "Sfântul Petru", în vederea zilelor de încheiere a Anului Sfintei Preoții, 9-11 iunie 2010. Traducerea în limba română a fost făcută de pr. Mihai Pătrașcu.

* * *

Dragi preoți,

Biserica este desigur foarte bucuroasă pentru Anul Sfintei Preoții și îi mulțumește Domnului pentru că l-a inspirat pe Sfântul Părinte ca să-l stabilească. Toate informațiile care ajung aici la Roma despre numeroasele și multiplele inițiative întreprinse de Bisericile locale din lumea întreagă pentru a realiza acest an special constituie dovada modului în care el a fost bine receptat și - putem spune - a răspuns la o adevărată și profundă dorință a preoților și a întregului popor al lui Dumnezeu. Era momentul de a da o atenție specială, recunoscătoare și întreprinzătoare marelui, laboriosului și neînlocuibilului prezbiteriu și fiecărui preot al Bisericii.

Este adevărat că unii preoți, dar în mod proporțional foarte puțini, au comis oribile și foarte grave delicte de abuzuri sexuale împotriva minorilor, fapte pe care trebuie în mod absolut și intransigent să le refuzăm și să le condamnăm. Ei trebuie să răspundă în fața lui Dumnezeu și în fața tribunalelor, chiar și civile. Cu toate acestea ne rugăm ca ei să ajungă la convertirea spirituală și la iertarea lui Dumnezeu. Între timp Biserica este hotărâtă să nu ascundă sau să minimalizeze aceste delicte. Dar mai ales suntem de partea victimelor și pe ele vrem să le susținem în recuperare și în drepturile lor ofensate.

Pe de altă parte, delictele unora nu pot deloc să fie folosite pentru a mânji întregul trup eclezial al preoților. Cine face asta, comite o nedreptate răsunătoare. Biserica, în acest An al Sfintei Preoții, încearcă să spună asta societății umane. Orice persoană de bun simț și de bunăvoință înțelege asta.

După ce am spus asta în mod necesar, să ne întoarcem la voi, dragi preoți. Vouă vrem să vă spunem, încă o dată, că recunoaștem ceea ce sunteți și ceea ce faceți în Biserică și în societate. Biserica vă iubește, vă admiră și vă respectă. Sunteți și o bucurie pentru mulțimea noastră catolică în lume, care vă primește și vă sprijină, mai ales în aceste timpuri de suferințe.

Peste două luni vom ajunge la încheierea Anului Sfintei Preoții. Papa, iubiți preoți, vă invită din inimă să veniți din toată lumea la Roma pentru această încheiere la 9, 10 și 11 iunie. Din toate țările din lume. Din țările mai apropiate de Roma ar trebui să ne așteptăm la mii și mii, e adevărat? Așadar, nu refuzați invitația urgentă și cordială a Sfântului Părinte. Veniți și Dumnezeu vă va binecuvânta. Papa va voi să-i întărească pe preoții Bisericii. Prezența lor numeroasă în Piața "Sfântul Petru" va constitui și o formă propunătoare și responsabilă a preoților de a se prezenta pregătiți și nu intimidați față de slujirea adusă omenirii încredințată lor de Isus Cristos. Vizibilitatea lor în piață, în fața lumii de astăzi, va fi o proclamare a trimiterii lor în lume nu pentru a condamna lumea, ci pentru a o mântui (cf. In 3,17 și 12,47). În acest context, și numărul mare va avea o semnificație specială.

Pentru această prezență numeroasă a preoților la încheierea Anului Sfintei Preoții, la Roma, există încă un motiv deosebit, care se situează în inima Bisericii, astăzi. E vorba de a oferi iubitului nostru papă Benedict al XVI-lea solidaritatea noastră, sprijinul nostru, încrederea noastră și comuniunea noastră necondiționată, în fața atacurilor frecvente care sunt îndreptate spre el, în momentul actual, în cadrul deciziilor sale referitoare la clericii care au fost implicați în delictele de abuzuri sexuale asupra minorilor. Acuzele împotriva lui sunt desigur nedrepte și a fost demonstrat că nimeni n-a făcut atât cât Benedict al XVI-lea pentru a condamna și pentru a combate aceste delicte. Așadar, prezența masivă a preoților în piață împreună cu el va fi un semn puternic al refuzării noastre hotărâte a atacurilor nedrepte a căror victimă este el. Așadar, veniți și pentru a-l sprijini în mod public pe Sfântul Părinte.

Încheierea Anului Sfintei Preoții nu va constitui propriu-zis o încheiere, ci un nou început. Noi, poporul lui Dumnezeu și păstorii, vrem să-i mulțumim Domnului pentru această privilegiată de rugăciune și de reflecție despre preoție. În același timp, ne propunem să fim mereu atenți la ceea ce Duhul Sfânt vrea să ne spună. Între timp, ne vom întoarce la exercitarea misiunii noastre în Biserică și în lume cu bucurie reînnoită și având convingerea că Dumnezeu, Stăpânul istoriei, rămâne cu noi, fie în crize fie în noile timpuri.

Fecioara Maria, Mama și Regina preoților, să mijlocească pentru noi și să ne inspire în urmarea Fiului ei Isus Cristos, Domnul nostru.

Roma, 12 aprilie 2010

Cardinal Cláudio Hummes
arhiepiscop emerit de Săo Paulo
prefect al Congregației pentru Cler


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat