Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lugoj: Întâlnirea Națională a Preoților

Cea de-a cincea Întâlnire Națională a Preoților a avut loc la Lugoj, între 13 și 15 aprilie 2010. Au participat în jur de 50 de preoți din toate diecezele și eparhiile catolice din țară (singura lipsa a fost Eparhia de Satu Mare). În prezența Preasfințitului Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, prelegerile și dezbaterile din cadrul acestei întâlniri au pornit de la tema "Preoția - mărturie și trăire a iubirii lui Cristos" și au fost susținute de pr. conf. univ. dr. Cristian Barta, directorul Departamentului Blaj al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității "Babeș-Bolyai". Moderator al întâlnirii a fost pr. drd. Coriolan Mureșan, vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj.

Dieceza de Iași a fost reprezentată de: pr. Petru Blaj (Butea), pr. Bernadin Farțade (Frumoasa), pr. Daniel Cimpu (Valea Mică), pr. Adrian Blăjuță (Bacău "Fericitul Ieremia") și pr. Cristian Cherecheș, OFMConv (Prăjești).

În deschiderea întâlnirii, după ce a fost celebrată sfânta Liturghie în rit bizantin în catedrala greco-catolică din Lugoj, Excelența sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, i-a salutat pe toți și și-a exprimat bucuria de a fi gazda evenimentului național la care participă preoții din toate colțurile României pentru a-și întări fidelitatea în slujirea preoțească. Preasfințitul a vorbit despre importanța Anului Sfintei Preoții și a evocat exemplul sfântului Ioan Maria Vianney, propunându-l tuturor preoților ca exemplu, iar pe credincioșii prezenți i-a îndemnat să se roage pentru vocații și pentru preoți, pentru a avea preoți sfinți.

În prelegerea introductivă, "Preoția - darul iubirii lui Cristos", făcându-se "ecou al Bisericii, al Sfintei Scripturi și al Părinților Bisericii", pr. dr. Cristian Barta a vorbit despre tema întâlnirii. Părintele i-a făcut conștienți pe cei prezenți de situația contemporană în care ne aflăm, o societate în care valorile sunt puse sub semnul întrebării, o lume din ce în ce mai mult secularizată, iar această secularizare îi influențează și pe preoți. Părintele a luat ca punct de plecare pentru întâlnirea de la Lugoj "iubirea", amintind de cuvintele sfântului Ioan Vianney, "Preoția este iubirea inimii lui Cristos", iar izvorul realității preoțești nu este iubirea noastră, ci aceea a lui Cristos. În continuare a vorbit despre "iubirea" ca dar, scoțând în evidență că Preoția nu e un dar ca oricare altul, dar că trebuie trăită sub semnul iubirii, a unei iubiri care se jertfește, după exemplul lui Cristos.

A doua zi, dimineața, a fost celebrată sfânta Liturghie în rit latin, iar în cursul zilei au fost susținute două prelegeri: "Comuniunea sacerdotală" și "Mărturisirea iubirii lui Cristos prin trăirea paternității spirituale".

La prima prelegere, după ce a făcut o privire asupra conceptului de "comuniune" în cultura contemporană, amintind că de cele mai multe ori acesta e pus în relație cu un scop, cu sensul interesului, părintele conferențiar a vorbit despre sensul ontologic și teologic al comuniunii, cu referință deosebită la rolul Euharistiei. Apoi, amintind de îndemnul papei Benedict al XVI-lea, părintele a atenționat că preotul trebuie să trăiască efectiv, dar și afectiv comuniunea, pentru că preoția își găsește identitatea în comuniunea treimică și sacerdotală.

În discuțiile pe grupuri, preoții au încercat să descopere originea și sensul vocației sacerdotale și apoi care este rolul rugăciunii în viața preotului.

La ora 12.00, preoții, împreună cu PS Alexandru Mesian, au vizitat Centrul educativ socio-sanitar "Sf. Ioana Antida", iar după-amiază au vizitat Casa memorială "Episcop Ioan Ploscaru", mănăstirea greco-catolică "Nașterea Maicii Domnului" a surorilor baziliene din Lugoj, biserica romano-catolică din Lugoj și catedrala greco-catolică.

În prelegerea din după-amiaza zilei de 14 aprilie, s-a vorbit despre paternitatea spirituală, o realitate care fascinează, dar totodată și greu de trăit și experimentat, într-o lume care trăiește astăzi o criză a paternității. S-a evidențiat că orice paternitate spirituală se bazează tot pe paternitatea lui Dumnezeu și pe lucrarea lui Cristos, iar paternitatea spirituală este pretinsă preotului, chiar dacă nu aparține exclusiv preotului. După ce a fost făcută o distincție între spovadă și îndrumare sau direcțiune spirituală, părintele conferențiar a scos în evidență câteva caracteristici ale părintelui spiritual, printre care: capacitatea de a-l asculta cu răbdare pe credincios; rugăciunea cu și pentru fii spirituali; darul discernământului; o cunoaștere vie a tradiției etc.

În urma acestei prelegeri, în discuțiile pe grupe, s-a încercat descoperirea rolului pe care-l are părintele spiritual în viața unui creștin, în viața unei comunități, cu toții afirmând că și preotul are o mare nevoie de direcțiune spirituală.

La ora 20.00 preoții s-au rugat împreună Vesperele, rugăciunea de seară din liturgia orelor, în limba latină, după care a urmat vizionarea unui documentar despre PS Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla. După vizionarea acestui documentar, PS Alexandru a vorbit despre memoria și exemplul acestui episcop, despre cum l-a cunoscut și despre rolul lui în viața Bisericii Greco-Catolice din România.

A treia zi, miercuri, 15 aprilie 2010, după recitarea laudelor, în rit latin, și după celebrarea Liturghiei în rit bizantin, la care preoții s-au rugat pentru polonezii care au murit în accidentul din Smolensk și pentru care PS Mesian a trimis o scrisoare de solidaritate cu cei îndoliați, la ora 9.15 a fost susținută cea de-a patra prelegere, despre "Iubirea și sfințenia în viața preotului", pentru aceasta pr. dr. Cristian Barta a prezentat un model de preot, chiar dacă nu e un sfânt declarat. Este vorba despre părintele Nicolae Lupea, primul rector al Universității din Blaj (1991), un preot greco-catolic din timpul nostru care a făcut experiența închisorii comuniste, un preot cu o viață sfântă, care s-a dedicat slujirii Bisericii. În urma evocării memoriei acestui preot, au fost evidențiate câteva caracteristici pe care ar trebui să le aibă fiecare preot, printre care: blândețea, iubirea, disponibilitatea, conștiința păcătoșeniei, o cunoaștere a inimii, vorbind fără resentimente chiar și despre cei care l-au anchetat, turnat sau torturat.

Concluzia acestei prelegeri, cât și a discuțiilor pe grupe a fost aceea că trebuie să valorificăm exemplele de sfințenie, că nu trebuie să le uităm. Aceste modele le avem și printre noi, iar ele atrag în continuare. Străduința pentru sfințenie este obligatorie pentru preot, iar dacă preotul este rodul celor care l-au precedat, și el trebuie să fie la rândul său exemplu de sfințenie pentru ceilalți. Iar cea care trebuie să genereze în preoți iubire, dar și sfințenie, este iubirea lui Cristos.

Întâlnirea națională a preoților de la Lugoj s-a încheiat cu adorația euharistică și cu binecuvântarea PS Alexandru Mesian, care a mulțumit tuturor celor prezenți și care au făcut ca aceste zile să fie rodnice pentru misiunea fiecăruia. A insistat apoi ca preoții să transmită episcopilor și celorlalți preoți salutul Excelenței sale și îndemnul de a rămâne în iubirea și sfințenia lui Cristos euharisticul.

A fost o întâlnire în care prin celebrări, rugăciuni, prelegeri, discuții în grupuri sau în plen s-a încercat să se lumineze taina pe care preoții o trăiesc zi de zi. Fiecare dintre cei prezenți au descoperit bucuria trăirii fraternității sacerdotale, a unor prietenii care s-au legat în aceste zile, a unității în diversitate, a frumuseții slujbelor de rit latin și oriental.

Următoarea întâlnire națională va fi la Oradea, între 17 și 20 mai 2010.

* * *

Impresii

"A cincea Întâlnire națională a preoților catolici din România, desfășurată în perioada 13-15 aprilie 2010 la Lugoj, a fost ținută sub semnul unei teme generoase: Preoția - mărturie și trăire a iubirii lui Cristos. Subiectele propuse de pr. conf. dr. Cristian Barta, de la Blaj, ne-au ajutat să ne punem în discuție ca și creștini și ca și păstori într-o epocă a secularismului. Am experimentat fraternitatea sacerdotală, am reflectat împreună asupra iubirii ca și fundament și condiție «sine qua non» a urmării lui Cristos și a trăirii evangheliei cu și pentru oameni; ne-am împărtășit unii altora experiențe din viața pastorală și am văzut că Biserica Catolică din România este bogată nu doar pentru că are trei rituri, ci și pentru că are preoți care vor să trăiască cu mult curaj calea sfințeniei". (Pr. drd. Coriolan Mureșan, vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj)

"Întâlnirea națională a preoților catolici de ambele rituri din România a fost o experiență frumoasă. Am venit la Lugoj, după 20 de ani, în acest oraș, în care am descoperit Biserica Greco-Catolică odată cu schimbările sociale din 1989, care mi-a schimbat și drumul vieții spre teologie, apoi spre preoție. Aceste zile îmi dau prilejul de a reflecta asupra preoției cu noi propuneri. Mă întorc după aceste zile la misiunea mea preoțească, având noi intenții, un nou zel pastoral. Mulțumesc organizatorilor" (Pr. Vasile Oltean, paroh de Camăr (Salaj), Eparhia de Oradea).

"Mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul preoției și pentru aceste zile de har prin care mi-a oferit ocazia să mă zidesc sufletește și să trăiesc plinătatea iubirii lui Cristos. Prin această comuniune și împărtășire a celor două rituri, arătând unitatea în diversitate a Bisericii Catolice și dragostea frățească dintre preoți care arată iubirea în slujirea lui Cristos" (Pr. Augustin Flămând, paroh de Ilva Mare, Recele; Sanț (Bistrița Năsăud), Eparhia de Cluj-Gherla)

"O experiență binevenită în contextul celebrării Anului Sfintei Preoții; o experiență rodnică în privința întăririi comuniunii sacerdotale și a reînnoirii fidelității noastre preoțești; zile de har și binecuvântare sub privirile lui Cristos, Marele Preot, și ale Maicii Preacurate, Regina Apostolilor. Cu mulțumiri celor care au inițiat aceste întâlniri naționale între preoți și în chip deosebit organizatorilor de la Lugoj" (Pr. Daniel Cimpu, paroh la Valea Mică, Dieceza de Iași)

"A fost deosebită plăcere pentru noi a trăi în comuniune cu mai mulți preoți din dieceze, atât greco-catolice, cât și cele romano-catolice. Ceea ce ne-a unit a fost dragostea lui Cristos. Isus a spus: «Să fie una precum suntem și noi una» (In 17,23). Această unitate în iubirea lui Cristos s-a reflectat și la această întâlnire" (Pr. Anton Mercsak, paroh de Borumblaca (Bihor), Eparhia de Oradea)

"Mulțumesc lui Dumnezeu și celor care au propus și au susținut ideea de a se întâlni preoții catolici de rit latin și de rit bizantin din toată țara. M-a îmbogățit sufletește această unitate în diversitate" (Pr. Petru Blaj, paroh de Butea, Dieceza de Iași)

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

13-15 aprilie 2010: Lugoj: Întâlnirea Nationala a Preotilor


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat