Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Curs zonal de formare ACC

Acțiunea Catolică "Sf. Iosif" din Dieceza de Iași a organizat sâmbătă, 10 aprilie 2010, în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, cursul zonal de formare pentru animatorii și educatorii ACC din zonele Roman și Iași, cu tema "A anima cu bucurie".

Tineri din șase parohii au răspuns pozitiv la această invitație a Acțiunii Catolice. Programul a început, bineînțeles, cu o rugăciune către Duhul Sfânt, condusă de pr. Florin Sescu, asistent spiritual, sectorul copii, prin care tinerii invocau cea de-a treia persoana dumnezeiască pentru a-i călăuzi și ilumina în activitățile care aveau sa urmeze.

Ziua a continuat cu un moment de cunoaștere coordonat de Alexandra Cojan și Ana-Maria Cobzaru - responsabil diecezan, respectiv zonal, ACC. Animatorii și-au reamintit de vremea nu demult apusă a copilăriei, prin câteva jocuri, care i-au dezmorțit și i-au pus pe treabă.

Momentele de formare propriu-zisă au fost începute de Alexandra Cojan și Bernadeta Farțade Gabor, membru al Echipei Naționale sectorul Copii din cadrul ACRO, cu o prezentare a ceea ce înseamnă a fi animator al Acțiunii Catolice. Tema a fost dezvoltată apoi de pr. Florin Sescu, prezentând în mod interactiv și captivant metode de cunoaștere din punct de vedere psihologic, pe baza unor criterii stabilite de psihologi de renume.

Ca orice zi de formare din sânul Bisericii, activitățile au culminat cu sfânta Liturghie, urmată apoi de o mică gustare.

Ziua a continuat cu bansuri, iar apoi cei 21 de tineri participanți au continuat învățătura. Au fost împărțiți în trei grupe pentru o mai bună comunicare și pentru dezvoltarea spiritului de lucru în echipă. Fiecare grupă a avut de dezbătut câte o metodă de animare, din cele explicate teoretic anterior: metoda diagramelor Venn, metoda "Ce se vede? Ce se aude? Ce se simte?" și cea a schimbului de roluri. Rezultatele au fost prezentate mai apoi în plen și completate de către pr. Florin.

După salutul călduros al Adrianei Ianuș, președinta diecezană AC, au urmat concluziile și impresiile unor participanți, dintre care menționăm: "[...] m-am simțit în largul meu, ca într-o familie unită și am simțit o bucurie în suflet pe tot parcursul acestui curs; iar la sfârșitul zilei, când am tras linia, am constatat că a meritat cu siguranță să particip...Mi-au plăcut bansurile, mi-a plăcut «jocul cu ghemul», dar cel mai mult mi-a plăcut ce ne-a învățat pr. Florin despre cum se face o prezentare... A fost prilejul perfect de a-mi face prieteni noi și de a întări prietenii ce le aveam cu cei cunoscuți deja" ( Andrei din Pașcani).

Ziua s-a încheiat simetric, cu o rugăciune către Isus Cristos, Învățătorul. A fost o zi care le-a venit în ajutor animatorilor și educatorilor, prin insuflarea de noi puteri și idei în educarea și conducerea celor mici pe drumul spre Cristos.

Oana Andrei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 aprilie: Roman: Curs zonal de formare ACC


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat