Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Olimpiada Națională de Religie catolică

La Oradea, în județul Bihor, a avut loc prima Olimpiadă Națională de Religie Catolică, în perioada 7-9 aprilie 2010.

Primul pas a fost făcut anul trecut când la Roman, județul Neamț, s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de Religie, dar având statutul și titulatura de olimpiadă interjudețeană. În această săptămână, de vacanță de Paști, s-au desfășurat olimpiadele naționale, la toate disciplinele, aprobate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și de aceea, această perioadă poate fi numită "săptămâna olimpiadelor". Concursul s-a adresat cultului Romano-Catolic și Greco-Catolic pentru clasele IX-XII, având două secțiuni: teoretic la disciplina religie și teologic sau vocațional la disciplinele: studiu biblic și catehism.

Acest eveniment a adunat un număr de 88 de elevi din toată țara, reunind 13 județe și municipiul București, care entuziaști s-au prezentat pentru a-și testa cunoștințele. Din Dieceza de Iași, a participat un grup de 28 de elevi, 12 elevi de la liceele teoretice și 16 elevi de la liceele teologice, selectați în urma etapei județene unde au obținut cel puțin nota 9 (nouă).

"Lotul olimpic" din Dieceza de Iași a fost condus de pr. prof. dr. Iosif Bisoc, inspector școlar diecezan, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, însoțit de: pr. Lucian Simon (Bacău), pr. Petre Chelaru (Iași), pr. Eusebiu Țâmpu (Roman), prof. dr. Violeta Apostu (Onești), prof. Monica Grosu (Onești), prof. Tereza Herciu (Bacău), prof. Loredana Cojan (Bacău), prof. Raissa Marchievici (Roman), prof. Lidia Petrescu (Hălăucești) și prof. Fulvina Blînda (Iași).

Olimpiada a fost găzduită și organizată de ISJ Bihor în colaborare cu Liceul Teologic Greco-Catolic, din Oradea. Planificarea și derularea concursului a fost monitorizată de o comisie centrală a cărui președinte de onoare a fost PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, decan al Institutului Teologic Greco-Catolic din Oradea, iar președinte pr. Florin Negruțiu, inspector școlar de religie pentru județul Bihor. Din comisia centrală au făcut parte și doi preoți și trei profesori din Dieceza de Iași.

Munca deopotrivă a elevilor, profesorilor, familiilor, dar și a preoților din comunitățile din care provin elevii, a efortului tuturor, a fost concretizată prin obținerea unor rezultate deosebite. Elevii au fost răsplătiți cu premii și mențiuni pentru buna lor pregătire de specialitate, cât și pentru educația lor religioasă reflectată în lucrările de concurs. Este o izbândă faptul că din 28 de elevi participanți din partea Diecezei de Iași, 21 au obținut premii și mențiuni:
- 5 premii I din 8 premii acordate la nivel național;
- 4 premii II din 8 premii acordate la nivel național;
- 5 premii III din 8 premii acordate la nivel național;
- la aceste premii se mai adaugă și 7 mențiuni.
Lista elevilor merituoși, a celor care pot fi felicitați pentru efortul, priceperea și disponibilitatea lor este următoarea:
Premiul I:
1. clasa a IX-a: Bârlescu Anton, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău,
Prof. coordonator: Pr. Dr. Anton Săbăoanu;
2. clasa a IX-a: Socaciu Clara, Colegiul Național "Grigore Moisil" Onești,
Prof. coordonator: Cristian Scripcaru;
3. clasa a X-a: Olaru Bianca, Colegiul Național "Grigore Moisil" Onești,
Prof. coordonator: Cristian Scripcaru;
4. clasa a XI-a: Ghiuzan Andreea-Iuliana, Grupul Școlar "Vasile Sav" Roman,
Prof. coordonator: Raissa Marchievici;
5. clasa a XII-a: Baciu Ionuț, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești,
Prof. coordonator: Monica Scripcaru.
Premiul II:
1. clasa a IX: Dumea Silviu, Școala Normală "Vasile Lupu" Iași,
Prof. coordonator: Pr. Felix Roca;
2. clasa a X-a: Mîrț Monica, Colegiul Tehnic "Petru Poni" Roman,
Prof. coordonator: Mihaela Pîslaru;
3. clasa a XII-a: Ciuraru Mariana-Claudia, Colegiul Economic "Ion Ghica" Bacău,
Prof. coordonator: Tereza Herciu;
4. clasa a XII-a: Doboș Daniel, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău,
Prof. coordonator: Pr. Lucian Simon.
Premiul III:
1. clasa a X-a: Patrașcu Mihail, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău,
Prof. coordonator: Pr. Dr. Anton Săbăoanu;
2. clasa a X-a: Vîrgă Crina, Școala Normală "Vasile Lupu" Iași,
Prof. coordonator: Pr. Felix Roca;
3. clasa a XI-a: Ghercă Carina-Elenora, Colegiul Național Catolic "Sf. Iosif" Bacău,
Prof. coordonator: Cristina Comorașu;
4. clasa a XI-a: Hodoreanu Lavinia, Școala Normală "Vasile Lupu" Iași,
Prof.coordonator: Pr. Benone Lucaci;
5. clasa a XII-a: Chichirița Maria-Eliza, Grup Școlar "Vasile Sav" Roman,
Prof. coordonator: Raissa Marchievici.
Mențiuni:
1. clasa a IX-a: Bișog Paula-Cristina, Liceul "Bogdan Vodă" Hălăucești,
Prof. coordonator: Lidia Petrescu;
2. clasa a IX-a: Budău Ioan-Alexandru, Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman,
Prof. coordonator: Mariana Sofronie;
3. clasa a IX-a: Imbrișcă Emanuela, Colegiul Tehnic "Petru Poni" Roman,
Prof. coordonator: Mihaela Pîslaru;
4. clasa a IX-a: Olaru Vlad-Mihai, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești,
Prof. coordonator: Dr. Apostu Violeta;
5. clasa a X-a: Oprea Cătălin, Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman,
Prof. coordonator Cristinel Sociu;
6. clasa a XII-a: Ciobanu Adina-Florentina, Liceul "Bogdan Vodă" Hălăucești,
Prof. coordonator: Lidia Petrescu;
7. clasa a XII-a: Vârgă Ieronim, Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman,
Prof.coordonator: Ciprian Mihoc.

Iată câteva din gândurile premianților care exprimă experiența dobândită în aceste zile pline de emoții și tensiuni:

"Au fost zile superbe, în care am înțeles că în viață trebuie întotdeauna să facem sacrificii pentru a reuși ceva și că trebuie să avem mereu încredere în Dumnezeu. Știe el ce face și de ce o face. Vreau să transmit și celorlalți colegi: să se străduiască să ajungă la olimpiadă, căci se merită efortul pentru că nu au decât de câștigat." (Ciuraru Mariana, clasa a XII-a, Colegiul Economic "Ion Ghica" Bacău).

"Mi-a făcut plăcere să particip din nou la olimpiada de religie. De fiecare dată este o experiență unică cu noi descoperiri, cu multe emoții, mai ales pentru rezultate. După o pregătire care a cerut efort, rezultatul a fost pe măsură: premiul I! Preoții și profesorii însoțitori au fost întotdeauna binevoitori și disponibili, iar ceilalți concurenți au fost deschiși și sociabili. Cu ajutorul bunului Dumnezeu totul a decurs bine.... Participând la această olimpiadă am fost cu toții mici mărturisitori ai credinței noastre în Cristos și în Învierea Lui. A fost o experiență ce nu va fi uitată, deoarece am cunoscut noi colegi veniți din toate colțurile țării. Deși efortul depus a fost foarte mare, rezultatele și premiul au fost pe măsură." (Socaciu Clara, clasa a IX-a și Olaru Bianca, clasa a X-a, Colegiul Național "Grigore Moisil" Onești).

"Am învățat să privesc unele aspecte ale vieții dintr-un alt punct ... probabil Doamne, Doamne mi-a împrumutat puțin ochelarii... el a vrut să fie așa ... și îmi pregătise ceva minunat... nu a scris îngroșat o diplomă sau un premiu, ci istoria unor persoane și întâmplări chiar și a unui oraș, special pentru mine și pentru fiecare dintre noi!... și totul numai din iubire infinită. Aviz amatorilor: merităăă!!! Un an binecuvântat!" (Ghercă Carina, clasa a XI-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău).

"Vreau să le mulțumesc profesorilor, preoților și tuturor celor care au contribuit la organizarea și desfășurarea olimpiadei. Gazda a fost excepțională, oferindu-ne confort și hrană bună, noi simțindu-ne ca la un hotel de 4 stele. Un cuvânt de mulțumire îl am pentru Dumnezeu, care m-a ajutat și îl rog în continuare să nu înceteze a mă ajuta și ocroti. Îți mulțumesc, Doamne!....Experiența trăită a fost cu totul deosebită și cu siguranță una de neuitat. Zilele petrecute alături de alți elevi atât romani-catolici cât și greco-catolici, au fost zile speciale de prietenie, zile de har. Atmosfera a fost plăcută, călduroasă și primitoare, plină de dragoste și de grijă, am trăit momente de bucurie într-o atmosferă plină de bunătate. Organizarea a fost deosebită, condiții bune, lucru important în desfășurarea activităților. Le mulțumim persoanelor care au fost alături de noi, care ne-au înveselit, făcându-ne să ne simțim bine. Mulțumim, de asemenea, și Episcopiei Romano-Catolice de Iași pentru eforturile depuse pentru ca noi să avem cele mai bune condiții în această "excursie", dar și pentru faptul că ne-a fost alături și ne-a susținut. Felicitări acelor persoane care au avut ideea acestei etape a olimpiadei de religie catolică și de întâlnire a învingătorilor. Sperăm ca această etapă va fi prezentă și în anii viitori! Noi suntem gata oricând!" (Imbrișcă Emanuela, clasa a IX-a și Mârț Monica, clasa a X-a, Colegiul Tehnic "Petru Poni" Roman).

"Mă bucur că am reușit să ajung la prima Olimpiadă Națională de Religie Catolică. E o onoare deosebită și un eveniment minunat pentru mine și sunt recunoscătoare bunului Dumnezeu că mi-a fost alături atât în timpul de pregătire, cât mai ales în momentul olimpiadei. Fără voia și ajutorul lui cu siguranță nu aș fi ajuns aici. Toate aceste zile au fost minunate, pline de ocazii de a învăța lucruri noi și de a-mi face noi prieteni, momente unice de care am încercat să profit cât mai mult........ Într-un ritm normal al vieții această nouă experiență a fost pentru mine o provocare la care am răspuns. Cu siguranță nu va rămâne în interiorul meu ca o simplă întâmplare de care să-mi aduc aminte cu plăcere; dar cu siguranță mă va ajuta în viață să cresc, să merg mai departe, să mă formez în continuare ca om. Viața e într-adevăr frumoasă dacă știi s-o prețuiești. Mulțumesc!" (Chichiriță Maria Eliza, clasa a XII-a și Ghiuzan Andreea Iuliana, clasa a XI-a, Grupul Școlar "Vasile Sav" Roman).

"Mi-au plăcut foarte mult aceste trei zile pe care le-am petrecut la Oradea. Am cunoscut oameni noi, profesori cu care m-am înțeles foarte bine, am vizitat locuri minunate pe care oricine și le-ar dori să le vadă. Având în vedere faptul că nu am mai fost în acest oraș, din ceea ce am văzut, am constatat că este o bucățică a țării animată de religie și stil vechi. Faptul că rezultatul nu este pe măsura așteptărilor, a făcut să mă simt, după spusele părintelui Iosif Bisoc, ca un erou... A fost o experiență grozavă și demnă de a fi repetată. Încurajarea părintelui Iosif a fost o relaxare înainte de probă și medicament după. (Bișog Paula și Omușoru Raluca Alexandra, clasa a IX-a, Liceul "Bogdan Vodă", Hălăucești)

"Într-una din scrisorile sale, sfântul Paul spune: Toate le pot în acela care mă întărește. La această olimpiadă eu m-am simțit întărit de Isus prin Duhul său Sfânt, care m-a ajutat în aceste zile de har, iar eu am câștigat pe lângă un premiu și o bucățică de hârtie, mai multe bunuri din punct de vedere spiritual.... Am simțit rodul rugăciunilor făcute cu credință de cei dragi ai mei, mi-am făcut noi cunoștințe și prieteni. Toate eforturile mele, laudele și felicitările primite, bucuriile și realizările mele le ofer lui Isus Cristos, căci fără el n-aș fi făcut nimic.... M-am îmbogățit spiritual și mă duc acasă cu mai mult curaj încercând să vestesc că Domnul într-adevăr a înviat pentru toți. Mulțumesc tuturor pentru disponibilitatea lor și rog pe Dumnezeu să-i răsplătească! Îți mulțumesc Isuse! (Olaru Vlad Mihai, clasa a IX-a, Bondea Emanuela-Narcisa, clasa a XI-a și Baciu Ionuț, clasa a XII-a, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia", Onești).

"Prin participarea la această olimpiadă pot afirma că am trăit ceva extraordinar. Nu numai că am aprofundat mai bine tainele biblice, dar am avut ocazia să și pun în practică ceea ce Biblia ne învață. După această experiență afirm că Isus cel înviat pe care l-am primit în inimi și l-am întâlnit în jurul nostru, emană o bucurie și o satisfacție nemaipomenită care nu poate fi exprimată niciodată prin concret.... Un lucru important am învățat că adevărata teologie nu se învață neapărat din cărți, ci în genunchi adică în rugăciune, căci teologia fără rugăciune te face îndărătnic.... După ce ai obținut o notă destul de bună, ca să fii cu adevărat împlinit trebuie să împărtășești și altora ceea ce știi, pentru ca și ei să cunoască adevărata învățătură. (Budău Ioan Alexandru, clasa a IX-a, Oprea Cătălin, clasa a X-a și Vârgă Eronim, clasa a XII-a, Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi", Roman)

"Cred că această primă Olimpiadă Națională de Religie Catolică nu a făcut învingători doar pe cei de pe locurile fruntașe, ci pe toți participanții, cu toții având câte ceva de învățat de pe urma unei astfel de experiențe. Ne-am îmbogățit aflând lucruri noi, tradiții și obiceiuri despre românii din Transilvania și despre cei din toată țara. De asemenea, Oradea este un oraș foarte frumos ce merită vizitat de cât mai mulți oameni. Și, după cum spunea părintele Iosif Bisoc, cu toții suntem eroi, primii elevi care am participat la Olimpiada Națională de Religie Catolică din România....Această participare a mea la prima Olimpiadă Națională de Religie Catolică poate că m-a impacientat puțin la început. Însă, pe parcurs am descoperit locuri minunate și oameni minunați care m-au determinat să adopt un aer degajat....Contrar faptului că nu am obținut nici un premiu, experiența pe care am trăit-o a fost unică și încărcată de valori spirituale și morale. Pe parcursul acestei experiențe am oscilat între activități intelectuale, respectiv examenul pe care l-am obținut și activități de relaxare precum vizitarea obiectivelor turistice, fapt care ne-a permis să fim noi înșine și să putem medita, la îndemnul episcopului de Oradea la misterul morții și învierii lui Isus Cristos. Această experiență a fost pentru mine asemenea unui vis din care nu m-aș trezi niciodată.... Cu adevărat în fiece zi descopăr că Dumnezeu mă iubește foarte mult, iar aceste zile au fost deosebite." (Dumea Silviu, clasa a IX-a, Vîrgă Crina, clasa a X-a, Hodoreanu Lavinia-Mădălina, clasa a XI-a și Dănilă Anamaria, clasa a XII-a, Școala Normală "Vasile Lupu" Iași).

"Felicitări pentru prima Olimpiadă Națională de Religie Catolică!" tuturor participanților, elevilor, profesorilor coordonatori, preoților, profesorilor îndrumători și însoțitori, părinților, prietenilor și de ce nu tuturor.

A consemnat prof. Loredana Cojan și prof. Fulvina Blînda

Album foto:
7-9 aprilie: Oradea: Olimpiada Națională de Religie catolică


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat