Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Isuse, mă încred în tine

În prima duminică de după Paști, numită și Duminica Tomei, ne amintim de acel apostol care a dorit, a cerut și a avut nevoie de dovezi palpabile pentru a crede în învierea lui Cristos. Știm că el mai este numit și Toma necredinciosul și uneori facem uz de acest apelativ când cineva se îndoiește de spusele noastre. Noi, cei de azi, ce dovezi palpabile avem sau căutăm pentru a rămâne fideli ca și creștini unui om care, în urmă cu mai bine de două mii de ani, a murit răstignit pe o cruce? Sau poate ne este de ajuns îndemnul pe care Isus l-a exprimat atunci când Toma și-a arătat neîncrederea: "Pentru că m-ai văzut, ai crezut. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!" (In 20,29)?

Cunoscând Dumnezeu mai bine ca oricine slăbiciunea și limitele umane, intervine la timpul potrivit și, prin intermediul unei călugărițe poloneze, Faustina Kowalska (1905-1938), suflet pe care el îl alege și îl pregătește îndelung pentru misiunea pe care i-o va încredința, dorește să facă lumii cunoscută milostivirea sa, atrăgând atenția la încrederea de care omenirea are nevoie în timpurile pe care le trăim.

Această sfântă, o tânără oarecare în ochii lumii, fără instruire - doar trei clase primare - dar curajoasă și cu o mare credință, a primit misiunea de a face cunoscută iubirea milostivă a lui Dumnezeu pentru om, precum și de a transmite noi forme de cult al milostivirii lui Dumnezeu, a căror practicare să ducă la o renaștere a vieții religioase într-un spirit de încredere creștină și de milostivire, și anume:

1. Sărbătoarea Milostivirii. Alegerea primei duminici de după Paști reflectă strânsa legătură dintre misterul pascal al mântuirii și misterul milostivirii lui Dumnezeu. Această relație este subliniată și de novena la milostivirea lui Dumnezeu, care precedă această sărbătoare și începe în Vinerea Mare.

2. Icoana lui Isus Milostiv. Imaginea i-a apărut sorei Faustina în cursul unei viziuni pe care a avut-o la 22 februarie 1931, în chilia sa.

3. Rozariul Milostivirii lui Dumnezeu. "Sufletele care vor recita acest rozariu vor fi învăluite de milostivirea mea în timpul vieții lor și mai ales în ceasul morții" (MJ 754).

4. Ora milostivirii. Isus i-a spus sorei Faustina: "Încearcă la această oră să faci Calea Crucii pe cât îți îngăduie îndatoririle tale, dar, dacă nu poți face Calea Crucii, intră măcar pentru un moment în capelă și cinstește inima mea care este plină de milostivire în preasfântul sacrament și, dacă nu poți intra în capelă, cufundă-te în rugăciune acolo unde te afli, chiar și pentru scurt timp" (MJ 1572).

5. Răspândirea devoțiunii la milostivirea lui Dumnezeu. "Tu trebuie să dai dovadă de milostivire față de semeni, întotdeauna și pretutindeni, nu poți să te abați de la asta, nici să te scuzi, nici să te dezvinovățești" (MJ 742).

Esența cultului milostivirii lui Dumnezeu rezidă în atitudinea de încredere creștină față de Dumnezeu și de iubire activă față de aproapele. Modul în care sfânta Faustina a reușit să crească în încrederea și intimitatea tot mai profundă cu Isus este descris de ea însăși în "Mic jurnal. Milostivirea lui Dumnezeu în sufletul meu", carte tradusă și în limba română și tipărită în 2008.

Când a fost ridicată la cinstea altarelor, la 30 aprilie 2000, papa Ioan Paul al II-lea, numind-o "marea apostolă a milostivirii lui Dumnezeu pentru timpurile noastre", a arătat că mesajul de milostivire transmis de sfânta Faustina Kowalska este de maximă urgență la începutul acestui mileniu. "Astăzi, în timpul cursului de catehism, am avut confirmarea a ceea ce înțelesesem lăuntric și trăiam de multă vreme, și anume: dacă un suflet îl iubește sincer pe Dumnezeu și este intim unit cu el, chiar dacă în exterior trăiește în condiții grele, nimic nu are puterea de a-i tulbura interiorul, și în mijlocul corupției, el poate fi curat și neatins, căci imensa iubire a lui Dumnezeu îi dă forța să lupte și Dumnezeu însuși ia în mod deosebit apărarea sufletului care îl iubește sincer, și chiar în mod miraculos" (MJ 1094). Această destăinuire a sfintei ne poate fi de mare folos în momentele în care ne confruntăm cu cele mai diverse și dificile situații ale timpului nostru: criză economică, politică, socială, nedreptăți, confuzie, lipsa locurilor de muncă pentru unii și suprasolicitarea în muncă pentru alții, atacuri la adresa clerului, a Bisericii și a demnității umane etc.

"Nu te teme, fiica mea, eu sunt cu tine. În clipa aceea, toate chinurile și tot întunericul au încetat, simțurile mi-au fost pătrunse de o bucurie de nespus. Iar puterile sufletului meu au fost inundate de lumină" (MJ 103).

"Când intențiile mele nu sunt aprobate, ci condamnate, nu mă mir prea mult, căci știu că numai Dumnezeu îmi pătrunde inima adevărul nu piere, inima rănită se va alina cu timpul, iar spiritul meu se întărește în necazuri" (MJ 511).

"Nu înțeleg cum cineva poate să nu aibă încredere în acela care poate totul; cu el totul, fără el - nimic. El, Domnul, nu va permite, nici nu va admite rușinarea acelora care și-au pus toată încrederea lor în el" (MJ 358).

Isuse al meu, ca ispășire pentru cei care zic blasfemii, voi păstra tăcerea atunci când voi fi mustrată pe nedrept, ca astfel să repar măcar puțin. Îți cânt un imn necontenit în sufletul meu și nimeni nu va bănui și nu va înțelege asta" (MJ 81).

"Înțeleg bine acum că ceea ce unește cel mai strâns sufletul cu Dumnezeu este lepădarea de sine, adică unirea voinței noastre cu voința lui Dumnezeu. Acesta face sufletul cu adevărat liber, îl ajută să aibă o profundă reculegere a spiritului, îi face ușoare toate durerile vieții și moartea - blândă" (MJ 462).

Sfânta Faustina Kowalska este și una dintre sfinții patroni ai Mișcării Familiilor de Nazaret, care s-a înfiripat în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași. De aceea, în Duminica dedicată sărbătorii Milostivirii Divine, un grup de credincioși a fost prezent în biserică pentru a se ruga în fața icoanei lui Isus Milostiv și pentru a invoca îndurarea sa pentru ei înșiși și pentru lumea întreagă. Cultul Milostivirii lui Dumnezeu are menirea de a reînnoi viața religioasă în Biserică, într-un spirit de încredere creștină și de milostivire. Aceasta nu cere multe cuvinte, ci presupune o atitudine creștină de credință, de încredere în Dumnezeu, care să se reflecte într-o comportare milostivă și coerentă.

Celina Romila


 

lecturi: 71.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat