Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Maica Domnului din Czestochowa

O icoană de o stranie frumusețe - cea mai sfântă relicvă din Polonia și unul dintre simbolurile naționale ale Poloniei este Matka Boska Czestochowska (Maica Domnului din Czestochowa). Se spune că ar fi fost pictată de evanghelistul Luca pe scândura mesei din casa sfintei familii: o tăblie din lemn de chiparos - poate ca o premoniție a jertfelor care aveau să vină, a jertfei celor care, "botezați în Cristos, s-au botezat în patimile și moartea lui" (Scrisoarea către Romani). Chiparosul, considerat copac funerar în tot bazinul mediteranean, este însă simbolul duratei și rezistenței - trăiește peste o mie de ani, în condiții dure, și regenerează cu și mai multă vigoare după ce a fost tăiat. Pe tăblia aceea de masă, în care s-au oglindit într-un timp istoric chipul Fecioarei, privirea lui Isus și mâinile blândului Iosif, sfântul Luca a pictat-o pe Maica Domnului "Hodegetria" (= "Cea care arată calea" spre pruncul pe care-l ține în brațe).

Și de când a fost adusă în Polonia (1382), în brațele ei își află adăpost, alinare și izvor de nesecată putere toți cei care alcătuiesc istoria Poloniei. Ea a salvat țara de invazia suedezilor în sec. al XVII-lea, schimbând miraculos soarta războiului ("Potopul") după spargerea asediului mănăstirii Jasna Góra (noiembrie 1655 - ianuarie 1656), iar regele Jan Kazimierz, fost cardinal iezuit, a încoronat această icoană ca regina și protectoarea Poloniei în catedrala din Lwow în aprilie 1656. Tot ea a salvat mănăstirea din flăcări - dar acestea i-au înnegrit chipul. Iar în 1430, atunci când husiții au prădat mănăstirea luând și icoana, caii au refuzat să pornească. Unul dintre tâlhari a aruncat atunci icoana jos și scoțând sabia, a înfipt-o de două ori în obrazul Maicii preasfinte, dar când s-o înfigă a treia oară, a căzut la pământ, zvârcolindu-se și agonizând până la moarte - care a survenit fără vreo cauză aparentă. Din obrazul drept al Maicii Preasfinte se prelingea însă sânge adevărat.

Iar în decursul istoriei, sângele preasfintei Maici avea să se amestece de multe ori cu sângele fiilor ei.

Dintre obiectele deshumate la Katyn după masacrul din 1940, se află un medalion de argint, în formă de scut, pe care e gravată Maica Domnului din Czestochowa. A aparținut unuia dintre cei 22.500 de polonezi (în majoritate ofițeri) asasinați în 1940 din ordinul lui Stalin. Și cum toți intelectualii erau ofițeri în rezervă, o parte dintre cei executați acolo și mai departe, pe întreg teritoriul Poloniei, erau intelectuali, politicieni, civili "indezirabili". Așa se încerca distrugerea coloanei vertebrale și decapitarea unei națiuni. Stalin nu putea uita miracolul de pe Vistula (1920), când marile puteri considerau practic Polonia înfrântă, dar rezultatul luptei a fost un "miracol": bolșevicii au pierdut 10.000 de soldați uciși, 500 dispăruți și 10.000 de răniți, 66.000 fiind luați prizonieri. Prin comparație, polonezii au pierdut 4.500 de soldați morți, 10.000 de dispăruți și 22.000 de răniți. Înfrângerea sovietică din fața Varșoviei a reprezentat în primul rând înfrângerea liderilor sovietici (inclusiv a lui Lenin), care visaseră la declanșarea unei revoluții mondiale comuniste în țările zdruncinate de urmările Primului Război Mondial. Lenin murise în anul 1924, dar Stalin, combatant în Bătălia pentru Varșovia, nu putea uita. Și avea să urmeze Pactul Ribbentrop-Molotov. Și Katyn.

În efectele găsite în gropile comune de la Katyn se află și o mică medalie comemorativă. Cel care o purta împlinise 31 de ani. Se numea Kozlinski Stefan: "În amintirea sfântului botez, Krakow, 24 octombrie 1909". O iconiță de botez. O "mărturie". O mărturie a credinței și a propriei identități.

Am privit în aceste zile chipul lor. Fiecare ne exprimăm suferința după propriul suflet. Dar coloana vertebrală e una și aceeași. Și fiindcă e vorba de o țară, coloană vertebrală e indestructibilă. E suficient să auzi cântecele lor. Și imnul. Și să simți demnitatea, hotărârea, eroismul, noblețea tuturor și a fiecăruia, în parte. De aceea, Jeszcze Polska nie zginela = Polonia nu-și va pierde niciodată viața!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat