Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Haiti: Sprijin oferit de Confederația Caritas România unui cămin pentru persoane în vârstă și cu dizabilități

În urma cutremurului devastator din Haiti, în bisericile catolice din România a avut loc o colectă pentru ajutorarea victimelor dezastrului. Conferința Episcopilor din România și Confederația Caritas România au chemat la un gest de solidaritate față de populația din Haiti. Aici, la 12 ianuarie 2010, cutremurul a ucis peste 200.000 de persoane și a lăsat peste un milion de oameni fără adăpost. Pe plan național a fost donată suma de 960.000 lei, cea mai mare sumă adunată vreodată de Caritas în România. În Dieceza de Iași, la colecta din 7 februarie 2010, s-a strâns suma de 281.916 lei, cea mai mare sumă din toată țara. Cu fondurile strânse vor fi finanțate în primul rând proiecte de reconstrucție și de reabilitare. Un prim proiect a fost deja început: în Leogane, Caritas România sprijină reconstrucția unui cămin pentru persoane în vârstă și persoane cu dizabilități. Instituția, în cadrul căruia funcționează și o școală elementară, aparține unei congregații de surori catolice.

Căsuța portarului de la intrarea căminului "Saint Vincent de Paul", condus de sora Claudette, arată ca lovită de mână unui uriaș. Și acum, la câteva săptămâni după cutremurul devastator din ianuarie, peste tot se găsesc încă mormane de moloz. Cu douăzeci de metri mai în spate se găsește o altă poartă, la distanță sigură față de drumul principal din Leogane care din nou a devenit zgomotos și foarte circulat. Un bărbat bătrân, grădinarul, se apropie și deschide poarta. Mai în spate se vede o clădire care pare de a fi rămas cât de cât întreagă. Dar o privire aruncată în interior arată că și aici au murit oameni: într-un colț, sub dărâmături se află un pat de bolnav. Douăsprezece persoane au murit în timpul cutremurului în căminul "Saint Vincent de Paul".

Înainte de cutremur, Leogane, orașul unde se află căminul, a avut 200.000 de locuitori. Aflat la 30 km vest de capitală Port-au-Prince, este situat direct lângă epicentrul cutremurului. Din această cauză și distrugerile sunt pe măsură: 90% din clădiri au fost avariate sau distruse complet. Între 20.000 și 30.000 de oameni au murit sub dărâmături.

"Acum 30 de ani, când am venit aici ca tânără soră, nu exista nimic", spune sora Claudette. A primit sarcina de a construi un cămin pentru vârstnici în mijlocul unui câmp având la dispoziție numai terenul și cunoștințele de geriatrie dobândite în Canada și SUA, precum și sprijinul câtorva donatori care trimiteau bani în fiecare an.

Sora a început cu construcția clădirilor de primă necesitate, cu trecerea anilor adăugându-se altele noi: dormitoare, infirmeria, spălătoria, bucătăria, grupuri sanitare, farmacia. Înainte de cutremurul devastator au existat aproximativ douăsprezece clădiri, dintre care doar câteva nu s-au prăbușit și sunt încă utilizabile. Pentru sora Claudette s-a distrus munca și visul de-o viață. Mulți vârstnici, care au găsit aici un cămin și care au fost îngrijiți pe banii statului haitian, au fost abandonați de familiile lor. 44 de îngrijitori și alți angajați s-au ocupat de 70 de femei și 50 de bărbați. Chiar dacă în Haiti grija pentru vârstnici este considerată o sarcină a aparținătorilor, mai ales familiile sărace nu sunt capabile de asta. Vârstnicii care își petrec bătrânețea aici se numără printre cei mai vulnerabili membri ai societății. De multe ori sunt demenți și nici nu-și cunosc numele.

Între beneficiarii căminului se găsesc și oameni mai tineri, cu dizabilități mentale sau fizice. Și ei au fost excluși din societate. Există cazuri în care chiar și copii cu un handicap mental sunt abandonați de părinții lor pentru că sunt considerați o povară. Pentru aproximativ 120 de oameni - vârstnici și persoane cu dizabilități - până la 12 ianuarie căminul a oferit șansa de a trăi în pace atât cât a mai rămas din viața lor. Căminul a fost una din puținele astfel de instituții din Haiti.

Caritas sprijină reconstrucția căminului "Saint Vincent de Paul". Într-o primă fază câteva clădiri vor fie reamenajate cât se poate de repede pentru a deveni din nou locuibile, deoarece condițiile de trăi în corturile în care beneficiarii căminului au găsit un adăpost provizoriu, sunt greu de suportat pentru oamenii în vârstă și cu handicap. În timpul zilei, temperatura ajunge la 35 de grade, aproape zilnic vin furtuni și plouă torențial.

O echipă de la Caritas Germania se implică direct la fața locului împreună cu sora Claudette în organizarea lucrărilor de reabilitare. A fost organizată deja o echipă care curăță terenul de molozul clădirilor prăbușite. Între timp au început lucrările de reparație la clădirile care nu au fost distruse în totalitate. Construcțiile sunt deocamdată sprijinite și asigurate cu schele metalice pentru a deveni locuibile. Urmează să fie din nou mobilate cu paturi ca beneficiarii căminului pot să se poată întoarce în dormitoarele lor.

Într-o a doua fază specialiștii în construcții vor examina structura clădirilor pentru a constata siguranța pe care acestea o oferă. Împreună cu sora Claudette, coordonatoarea instituției, se va decide care clădiri vor fi demolate și înlocuite cu construcții noi.

Confederația Caritas România sprijină reconstrucția căminului "Saint Vincent de Paul" cu suma de 50.000 euro.

Confederația Caritas România mulțumește tuturor celor care au fost solidari cu victimele cutremurului din Haiti și, din puținul lor, au donat pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie.

Thomas Hackl


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat