Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Solidaritate cu poporul polonez greu încercat

Pentru victimele accidentului aviatic din apropierea Smolenskului, în vestul Rusiei, s-a rugat și PS Petru Gherghel, duminică, 11 aprilie 2010, la Liturghia de la ora 8.00 care a fost transmisă la Radio Iași. "Ne alăturăm durerii Bisericii Catolice din Polonia și ne rugăm ca îndurarea lui Dumnezeu să fie cu poporul polonez și cu familiile îndoliate. Au murit demnitari, episcopi și preoți", a spus episcopul. De asemenea, a îndemnat la rugăciune și la Liturghia de la ora 11.00, pe care a celebrat-o în aceeași zi, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Biserica Catolică din România, prin Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, își exprimă mâhnirea profundă pentru tragedia care a lovit atât de grav poporul polonez și în care și-a pierdut viața președintele țării, Lech Kaczynski, împreună cu multe personalități publice de prim rang. După cum se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Arhiepiscopiei de București, în semn de solidaritate și apropiere spirituală, duminică, 11 aprilie 2010, la ora 10.30, s-a celebrat în catedrala "Sfântul Iosif" din București o sfântă Liturghie pentru toți cei care au murit în accidentul aviatic de sâmbătă, 10 aprilie, pentru cei care suferă și îi plâng pe cei dragi ai lor, precum și pentru întregul popor polonez. Un al doilea moment consacrat rugăciunii și solidarității cu poporul polonez va avea loc seara la ora 19.30, la începutul concertului de inaugurare a orgii restaurate a catedralei.

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a trimis sâmbătă, 10 aprilie, președintelui Dietei Poloneze, Bronislaw Komorowski, o telegramă de condoleanțe pentru moartea tragică a președintelui Poloniei și a însoțitorilor săi. "Cu adâncă durere, afirmă Benedict al XVI-lea, am aflat știrea despre tragica moarte a domnului președinte Lech Kaczynski, a soției sale și a persoanelor care-l însoțeau în călătoria spre Katyn. Între acestea, doresc să menționez pe Ryszard Kaczorowski, fost președinte al Republicii în exil, episcopul catolic Tadeusz Ploski, arhiepiscopul ortodox Miron Chodakowski și pastorul militar evanghelic Adam Pilsch. Încredințez toate victimele acestui accident dramatic - parlamentari, oameni politici, reprezentanți ai armatei și ai familiilor din Katyn, precum și pe toți ceilalți - bunătății lui Dumnezeu cel milostiv. Fie ca el să-i primească în gloria sa! Față de familiile celor morți și de toți polonezii, îmi exprim condoleanțele mele sincere, asigurându-i de apropierea mea spirituală. În acest moment de încercare, implor pentru poporul polonez o binecuvântare specială de la Dumnezeu cel atotputernic".

* * *

După cum informează și Radio Vatican, dezastrul aerian, fără precedent pentru Polonia, s-a întâmplat în ziua comemorării a 70 de ani de la masacrul de la Katyn. Președintele polonez Lech Kaczynski a murit în aeronava prezidențială care efectua manevrele de aterizare la Smolensk, în Rusia, de unde avea să continue cu automobilul până la Katyn, pentru a comemora moartea a peste 22.000 de ofițeri și soldați polonezi masacrați de trupele sovietice în 1940.

În urma impactului cu solul, sâmbătă, 10 aprilie, la ora locală 10.50, lângă aeroportul din Smolensk, toți pasagerii avionului Tupolev 154 și-au pierdut viața. Dintre cele 96 de victime, 88 făceau parte din delegația oficială. La originea dezastrului au stat, din primele informații, ceața și condițiile meteo nefavorabile.

Alături de șeful statului și soția sa, Maria, a fost decimată, practic, o mare parte a clasei de conducere a țării, de la guvernatorul băncii centrale până la ultimul președinte al guvernului polonez în exil la Londra. "A murit elita țării noastre", a afirmat fostul președinte polonez și lider al sindicatului Solidarnosc, Lech Walesa. "Este o tragedie ce se aseamănă cu cea de la Katyn", "o mare pierdere pentru poporul nostru, dincolo de diferențele dintre noi", a adăugat cel care a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1983.

"Neînțelese sunt planurile Domnului. Pădurea Katynului își adună din nou jertfele", a spus arhiepiscopul de Minsk - Kondrusiewicz.

Cardinalul Stanislaw Dziwisz, fostul secretar al papei Ioan Paul al II-lea, a afirmat că poporul polonez este din nou îndurerat, ca acum cinci ani, în ajunul sărbătorii Divinei Îndurări. E durere mare căci au murit mulți din elita Poloniei ca și acum 70 de ani la Katyn.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat