Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași-Chișinău: Schimb de experiență al tinerilor din Acțiunea Catolică

Un grup de 25 de tineri ai Acțiunii Catolice din Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași au participat, în perioada 6-8 aprilie 2010, împreună cu pr. Claudiu Budău, la un schimb de experiență cu membrii Acțiunii Catolice, sectorul tineri (ACT), din Chișinău.

Această inițiativă a fost gândită ca o continuare a tuturor ceremoniilor specifice sărbătorilor pascale și a fost presărată cu momente de rugăciune, armonii de orgă, acorduri de chitară și jocuri, toate sub semnul bucuriei și al entuziasmului tineresc care nu ne-a părăsit nici o clipă.

În dimineața celei de-a treia zi a Paștelui, au participat cu toții la Liturghia de la ora 9:00 și apoi au pornit spre Republica Moldova. Pe parcursul drumului, nu au lipsit, desigur, cântecele de voie bună acompaniate de chitară și glumele pline de haz. Prima destinație a fost Episcopia Romano-Catolică din Chișinău unde au fost întâmpinați de către pr. vicar Mihai Balan, responsabil cu pastorația tinerilor din dieceză și câțiva reprezentanți ai ACT. După câteva momente de prezentare a pulsului parohiei și a activităților care se desfășoară în cadrul acesteia, grupul de tineri a animat și a participat la sfânta Liturghie alături de credincioșii localnici. În timpul plimbării de seară, după cină, au vizitat instituțiile cultural-politice importante din centrul orașului și apoi au fost cazați la Centrul "Don Bosco".

Dimineața următoare anunța o zi frumoasă care a început prin participarea la o Liturghie în limba polonă și rusă, însoțită pe alocuri de cântări pascale românești. Se cuvine să menționăm faptul că punctul culminant al zilei l-a reprezentat întâlnirea cu Preasfințitul Anton Coșa care a urat "Bun venit!" tinerilor de la Iași și care s-a bucurat de vizita unui număr atât de mare de "acționari" și a adresat invitația de a reveni cât mai des în Republica Moldova.

Explorarea împrejurimilor a continuat cu o vizită la Centrul social "Divina Providență" unde tinerii au fost întâmpinați cu mare căldură de pr. paroh Ștefan Socaciu și diaconul permanent Edgar Vulpe care coordonează întreg centrul. Acestora li se alătură lucrători sociali, pedagogi, bucătari și mai ales voluntari care își aduc zilnic contribuția, astfel încât munca lor să dea roade și să fie în beneficiul, mai ales, al persoanelor defavorizate din comunitate. Activitatea acestora este complexă și se concretizează în servicii adresate mai multor categorii de beneficiari. Presupune, așadar, o capelă catolică, cantină pentru aproximativ 120 de persoane vârstnice cu o situație material-financiară precară, centru de zi pentru persoane vârstnice (activități de socializare și petrecere a timpului liber), centru de zi pentru copii și activități de tip "after-school", grădiniță (va fi inaugurată la 1 mai 2010), internat pentru tinerii din diasporă care vor urma studii superioare în Chișinău.

După masa de prânz, a urmat o expediție în natură, departe de zgomotul orașului, unde grupul a vizitat Orheiul Vechi, un obiectiv cultural-istoric reprezentat de o mănăstire ortodoxă foarte veche și chilii săpate în stâncă care adăposteau călugării în perioada comunismului. Seara a fost dedicată exclusiv jocurilor pregătite de către tinerii din AC Chișinău care au avut rolul de a facilita cunoașterea dintre membrii celor două grupuri și unei serate muzicale care a antrenat tinerii la distracție și dans.

În ultima zi, dimineața a fost rezervată pentru o plimbare deosebită în Grădina Botanică din Chișinău, iar după o masă copioasă la prânz tinerii nu au putut rata "BUCURIA" bomboanelor de ciocolată vestite în întreaga Moldovă, pe care le-au dus celor dragi acasă.

Pentru toți membrii grupului de tineri din Iași care s-au aflat pentru prima dată în Republica Moldova a fost și va rămâne o experiență de neuitat care i-a făcut să reconștientizeze faptul că anumiți factori sociali și politici pot îngrădi practicarea credinței și că trebuie să fie recunoscători pentru multele daruri de care s-au obișnuit să se bucure, uitând uneori că sunt gratuite și nemeritate. Doar așa viața fiecăruia se convertește spontan și firesc în misiunea de a fi apostoli, indiferent de "intemperiile" în mijlocul cărora Domnul ne-a chemat să devenim cei care el așteaptă ca noi să fim, tineri creștini catolici angajați și responsabili în misiunea de evanghelizare a Bisericii.

Adriana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-8 aprilie: Iași-Chișinău: Schimb de experiență al tinerilor din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat