Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Ci ne mântuiește de Cel Rău. Doctrina și Ritualul exorcismelor, scrisă de părintele Claudiu Dumea. Cartea apare în formatul 14x20, are 68 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 5 lei.

Pentru mulți oameni din zilele noastre relatările despre diavol au devenit simple povești, în care nu se mai crede. Însă, după cum ne spune Conciliul al II-lea din Vatican, "Întreaga istorie a omenirii e străbătută de o bătălie aprigă împotriva puterilor întunericului; aceasta a început de la origini și va dura, după cum spune Domnul, până în ziua de apoi" (Gaudium et spes 37).

În lupta cu aceste puteri ale întunericului preotul lui Cristos se folosește de rugăciunea exorcismelor, a căror doctrină și ritual sunt prezentate în această carte a pr. Claudiu Dumea, profesor de liturgie și părinte spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

Cartea este structurată în trei părți. În prima parte, autorul răspunde la întrebarea "Cine este și cu se ocupă diavolul". Scrie autorul: "Numele celui mai de temut dușman al lui Dumnezeu și al omului este acela de diavol - «diabolos»", adică acela care separă. În continuare, este prezentată învățătura biblică, cea a sfinților părinți și a magisteriului Bisericii cu privire la diavol, după care se trece la prezentarea ocupațiilor diavolului, aducând diverse exemple ale acțiunilor acestuia în istorie.

Capitolul al II-lea al cărții prezintă actualul Ritual al exorcismelor. În introducerea la acest capitol, autorul face o scurtă incursiune în istoria ritualurilor exorcismelor, trecând apoi la expunerea principiilor generale ale Ritualului. În continuare, prezintă structura Ritualului și celebrarea ritului exorcizării.

Capitolul al III-lea vine cu o serie de "Rugăciuni pentru uzul privat al credincioșilor care se află în situația de a lupta împotriva puterii întunericului", structurate în două părți: 1) Rugăciuni din Ritualul exorcismelor și 2) Alte rugăciuni de izgonire a Celui Rău.

Scrisă în stilul caracteristic părintelui Claudiu Dumea, cartea este de un real folos celor care vor să afle mai mult despre cine este diavolul, dar și despre cum se poate lupta împotriva Celui Rău.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Sfântul și demonul său. Viața sfântului Ioan Maria Vianney, scrisă de Wilhelm Hünermann. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în formatul 14x20, are 420 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

În Anul Sfintei Preoții, Editura "Sapientia" vine să ofere cititorilor o biografie a sfântului Ioan Maria Vianney, declarat de către papa Benedict al XVI-lea patron al tuturor preoților. Cartea este scrisă de Wilhelm Hünermann, cunoscut deja pentru biografiile sfinților Vincențiu de Paul, Alois Gonzaga și Pius al X-lea.

Păstrând același stil ușor accesibil tuturor vârstelor, autorul prezintă viața lui Ioan Maria Vianney începând cu perioada copilăriei tatălui său, ajungând până la canonizarea lui de către Papa Pius al XI-lea.

Cartea este structurată în trei părți, prezentând diferitele etape din viața parohului de Ars.

În partea I - "Trepte spre lumină" - prezintă viața umilului țăran din Dardilly, începând cu relatarea unui bine făcut unui călător de către bunicul său, trecând apoi la nașterea și botezul lui Ioan Vianney, la primii pași, la prima "predică", la activitățile de zi cu zi ale micului țăran, la primii pași pe calea preoției în casa parohului Balley, la chemarea la oaste și condiția de fugar, la studiile seminariale și hirotonirea lui Ioan Maria Vianney ca preot, și toate acestea pe fundalul tulburărilor aduse în Franța și Europa de Revoluția de la 1789 și de campaniile lui Napoleon.

Partea a II-a - "Sfântul și demonul său" - prezintă primii ani de activitate sacerdotală a lui Ioan Maria Vianney, mai întâi în funcția de capelan la Ecully, iar apoi ca paroh de Ars. Este povestit de către autor efortul preotului Vianney de a converti la Dumnezeu un întreg sat cufundat în mizerie și păcat, precum și lupta pe care parohul de Ars o are de dus cu Grapîn, numele pe care i l-a dat diavolului.

În partea a II-a - "Între cer și iad" - autorul expune viața parohului de Ars în perioada când satul în care era paroh se convertise și umbla pe căile Domnului. Pe lângă minunile înfăptuite de Vianney - pe care acesta susține că le datorează sfintei Filomena, "mica sfântă, după cum o numea el - sunt prezentate cele două tentative de fugă din comunitate a sfântului Ioan Maria, rezerva acestuia în a crede în apariția Preasfintei Fecioare la La Salette, în care, într-un târziu totuși crede, precum și recunoștința care îi vine din partea episcopului de Belley și chiar a împăratului Napoleon al III-lea. Dar ceea ce atrage cel mai mult atenția în această parte este consacrarea întregului Ars inimii neprihănite a Mariei după ce papa Pius al IX-lea proclamase Dogma Neprihănitei Zămisliri. Edificator este capitolul în care sunt prezentate unele meditații ale sfântului paroh de Ars cu privire la soarta sa, pe care o aseamănă unei mingi care zboară între cer și iad. Partea a III-a, ca și întreaga carte, se încheie cu ultimele zile ale sfântului Ioan Maria Vianney, care culminează cu "sfârșitul jocului", adică cu moartea sfântului.

Exemplu de urmat pentru orice preot, dar și pentru orice creștin, pentru orice om, sfântul Ioan Maria Vianney ne este prezentat în această carte ca un om, ca un creștin, ca un preot pentru care tot ce contează este Dumnezeu și mântuirea sufletelor. Recomandăm această carte nu doar celor interesați de viețile pline de învățăminte ale sfinților, ci și tuturor acelora care vor să aibă o viață autentică de credință.

Petru Ciobanu

* * *

Ci ne mântuiește de cel rău. Doctrina și Ritualul exorcismelor,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-77-8, 13,5x20 cm, 60 p., 5 lei

Sfântul și demonul său. Viața sfântului Ioan Maria Vianney
Wilhelm Hünermann, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-81-5, 14x20 cm, 420 pag., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat