Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul ÎPS Bálint Lajos

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia, în numele capitulului catedralei, preoților și enoriașilor arhidiecezei, precum și în numele rudelor, face cunoscut faptul că Înaltpreasfinția sa Bálint Lajos, arhiepiscop emerit de Alba-Iulia a trecut la Domnul în ziua de 4 aprilie 2010, în sărbătoarea Sfintelor Paști, la vârsta de 81 de ani, în al 53-lea an al ministerului sacerdotal, al 29-lea an al episcopatului, la 17 ani de când s-a retras de la cârma arhidiecezei.

Cu o săptămână înainte de a muri, la cererea sa expresă, i-a fost administrat sacramentul celor suferinzi. Chiar și în ziua morții a celebrat jertfa Euharistiei în capela sa particulară.

Excelența sa s-a născut la Delnița, la 6 iulie 1929. A absolvit cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic de la Alba-Iulia între anii 1948 și 1957, cu o întrerupere de trei ani, timp în care și-a satisfăcut stagiul militar. A fost hirotonit preot la 28 aprilie 1957 de către episcopul Márton Áron. A fost capelan la Sfântul Gheorghe, fiind ulterior paroh la Alungeni, Sândominic și Odorheiu Secuiesc. În anul 1981 a fost numit episcop auxiliar de Alba-Iulia, fiind episcop titular de Nova. Din anul 1990 devine episcop diecezan, iar la 5 august 1991 este numit primul arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia. Din cauza gravelor probleme cardiace și-a înaintat demisia în anul 1993, fiindu-i acceptată de către Sfântul Părinte. De atunci a trăit retras la Izvorul Mureșului și Odorheiu Secuiesc.

Pregătindu-se de moarte, a scris următoarele: "Trăiesc așteptând această clipă de mai bine de un deceniu. Ceea ce am omis să fac la retragerea mea, voi redresa acum cu cuvintele sfântului Grigore de Nazianz: «Chiar dacă aș fi fost un cârmaci bun, din cauza uriașelor valuri ale schimbării», simt că a trebuit să cedez conducerea arhidiecezei unei persoane mai potrivite decât mine. Cer binecuvântarea bunului Dumnezeu asupra voastră, iubiții mei credincioși, care m-ați acceptat cu lipsurile și greșelile mele. Vă cer iertare, dacă v-am jignit. Nu am contenit niciodată să mă rog pentru voi, pentru colaboratorii mei, în special pentru acei preoți, care au încercat să-mi diminueze lipsurile. Mulțumesc preoților că vor celebra sfânta Liturghie pentru sufletul meu în mijlocul credincioșilor. Aduc mulțumire providenței divine pentru toate darurile primite, mulțumesc acelora care au fost alături de mine în ultimii ani ai vieții. Poporul, pentru că este al meu, îl încredințez Sfintei Treimi. Sufletul mi-l ofer milei Mântuitorului, sfintei Fecioare Maria și sfântului Iosif".

Funeraliile arhiepiscopului vor avea loc miercuri, 7 aprilie 2010, începând cu ora 11.00, în biserica de la Șumuleu Ciuc, iar, după oficierea serviciului divin, va fi înmormântat, conform dorinței sale, în cimitirul vechi din Delnița.

Să ne rugăm pentru el, pentru ca Isus, arhiereul etern să-l răsplătească cu ceea ce și-a dorit pe parcursul întregii vieți: "Nădăjduit-a sufletul meu în Domnul, din straja dimineții până în noapte" (Ps 129,6).

Pentru Dieceza de Iași, în timpurile grele, a hirotonit seria de preoți din anul 1984.

Să se odihnească în pace!


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat