Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Israel: Întoarcere la origini, pe urmele lui Cristos și ale Mariei

"Un pelerinaj în Țara Sfântă înseamnă o întoarcere la originea noastră de creștini" ne-a declarat Preafericirea sa Fouad Twall, patriarhul latin al Ierusalimului, în audiența privată care ne-a fost acordată nouă, pelerinilor veniți din Dieceza de Iași. Cu alte cuvinte, creștinii, se bucură să-și aibă originea aici, la Ierusalim, din darul lui Dumnezeu Tatăl și prin opera Fiului său preaiubit, Isus Cristos, care, născându-se pe pământ, și jertfindu-se pentru oameni, ni l-a dăruit pe Duhul Sfânt prin taina sfântă a Botezului.

Suntem creștini din zilele coborârii Duhului Sfânt peste apostoli și peste Biserică. Așadar, orice creștin trebuie să se simtă fericit când are ocazia să se îndrepte în pelerinaj spre Ierusalim, spre Țara Sfântă, locul jertfei mântuitoare a lui Cristos, locul originii credinței noastre. Este un mare dar pe care l-am trăit și noi, cei veniți din Dieceza de Iași, în pelerinajul nostru, când l-am întâlnit pe Isus Cristos care a coborât pe pământ în acest loc binecuvântat, prin sânul Preasfintei Fecioare Maria, pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, așa cum mărturisim în crezul nostru apostolic.

Intrând în Nazaret, în casa Preacuratei Fecioare, locul unde îngerul i-a vestit Mariei marea bucurie, trecând mai departe prin locul nașterii sale în Betleem, ajungând pe Muntele Fericirilor, străbătând ținutul Lacului Genezaret, unde Cristos a predicat și a săvârșit cele mai multe minuni, am ajuns în orașul sfânt, Ierusalim, cetatea păcii și altarul de jertfă al Fiului lui Dumnezeu. Aici a binevoit mai întâi să se lase pe sine drept hrană și băutură în călătoria vieții noastre pe acest pământ, oferindu-ne trupul și sângele său ca testament de iubire, ca apoi să ajungă la sacrificiul său suprem, moartea pe Muntele Calvar. Aici, în sala Cinei de Taină, în Grădina Ghetsemani și pe Muntele Calvar s-a petrecut marea aventură de iubire din partea Părintelui ceresc, care ni l-a dăruit pe Fiul său, și prin el, iertarea, binecuvântarea și pacea.

Însoțindu-l în pelerinaj pe Isus în toată viața sa trăită pe aceste meleaguri binecuvântate, am simțit cu tărie forța iubirii divine, am simțit pașii lui Dumnezeu printre oameni, stropii săi de sânge și am auzit neîncetat vocea lui Isus de la Cina de Taină: "Cu dor am dorit să mănânc acest Paște cu voi; luați și mâncați din aceasta toți, acesta este trupul meu, beți din acesta toți, acesta este sângele meu - faceți aceasta în amintirea mea!" Am auzit din nou cuvintele lui Isus de pe cruce: "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac; în mâinile tale îmi încredințez sufletul meu. S-a săvârșit!" Aceasta este realitatea pe care am trăit-o noi, pelerini în Cetatea Sfântă, și pe care fiecare creștin o retrăiește în zilele morții și învierii sale.

Celebrarea Învierii la Ierusalim înseamnă o adevărată împlinire și o bucurie imensă, ca să-l simți prezent și viu pe Isus stând în mijlocul ucenicilor și întâmpinându-i cu cuvintele: "Pace vouă! Eu sunt, nu vă temeți!" Se aude din nou îndemnul lui Isus: "Mergeți și vestiți evanghelia iubirii până la marginile pământului!" Aceasta este evanghelia păcii și a înălțării.

De aici, din Țara Sfântă, din Bazilica Mormântului, din Sanctuarul Învierii, mă bucur să îndrept spre toți preoții, persoanele consacrate și spre toți credincioșii noștri un îndemn și o asigurare: Isus a venit la noi! El ne-a adus iubirea păcii, ne-a transmis evanghelia vieții și a înălțării; el înviind din morți nu mai moare; el rămâne cu noi până la sfârșit prin lucrarea Duhului său Sfânt.

De aici, așadar, din locul de origine și naștere a creștinismului, din locul alegerii și investirii noastre ca fii ai Bisericii prin Botez, ca apostoli ai lui Cristos și ai evangheliei sale prin sfânta Preoție, de aici, de lângă mormântul gol, transmit tuturor credincioșilor, persoanelor consacrate, confraților întru preoție, Preasfințitului nostru Aurel, o îmbrățișare sfântă, cu iubirea și lumina lui Cristos, adusă din cer și revărsată peste noi.

Uniți întru aceeași credință, cu Sfântul Părinte papa Benedict, cu patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad, cu părintele Cristian Vacaru, asistentul spiritual al catolicilor români și ghidul pelerinilor în Țara Sfântă, care vă așteaptă mereu pe urmele lui Cristos și ale Mariei, și cu părintele Mihai Budău, organizatorul acestui pelerinaj, vă asigur că a fi pelerin înseamnă un act de profundă credință și un motiv puternic de a simți prezența vie a lui Cristos și astăzi pe pământ. Cu multă credință și bucurie vă transmit din inimă, din cetatea lui Isus: "Pace vouă!" Cristos a înviat!

Sfânta Înviere

Ierusalim - 2010

Petru Gherghel,
episcop de Iași

 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat