Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Icoana "Maica Domnului de la Guadalupe - Patroana copiilor nenăscuți"

Episcopia Romano-Catolică de Iași în colaborare cu Asociația "Primul Pas" au organizat evenimentul intitulat "Să ne unim în apărarea vieții!" în zilele de 28 și 29 aprilie 2010, în catedrala din Iași. La acest eveniment a fost prezent Wolfgang Hering, președintele Asociației Internaționale "EuroProLife" (Vocea copiilor nenăscuți din întreaga Europă - Apărați viața noastră!) și directorul Organizației "Lebenszentrum" (Centrul pentru viață) din Germania. Traducerea din limba germană a fost făcută de pr. Cristian Diac.

Evenimentul a debutat cu sfânta Liturghie celebrată de pr. Cristian Diac în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" și a continuat cu înălțarea de cântece mariane și recitarea sfântului Rozariu, prin care cei prezenți au implorat-o pe sfânta Fecioara Maria, Regina Rozariului, să privească cu ochii ei blânzi de mamă spre toate mamele din lumea întreagă și să le adune la pieptul ei pe cele rănite de cumplitul și nechibzuitul gest egoist prin care și-au condamnat la moarte prin avort proprii copii, pentru a simți căldura iubirii vindecătoare, pentru a redescoperi milostivirea divină și pentru a-și redobândi demnitatea de ființe care colaborează cu planul divin la dăruirea vieții.

Între decadele misterelor de slavă, Wolfgang Hering a expus istoricul icoanei "Maica Domnului de la Guadalupe - Patroana copiilor nenăscuți", care este o copie fidelă a icoanei originale, purtând semnătura și sigiliul primatului Mexicului, cardinalul Norberto Rivera Carrera.

Istoria acestei icoane, a spus Wolfgang Hering, începe în anul 1525 când un indian aztec convertit la creștinism a fost botezat la vârsta de 57 de ani sub numele de Juan Diego. Cu toate că locuia la 15 km de Mexico, el venea aici zilnic pentru a participa la sfânta Liturghie. Dacă până atunci mai nimic nu se întâmplase extraordinar în viața sa, iată că în ziua de 9 decembrie 1531, pe când trecea pe lângă colina Tepeyapac, în apropiere de templul zeiței Tonantzin, i s-a arătat dintr-un nor alb înconjurat de un curcubeu, o femeie tânără și frumoasă, care i s-a prezentat astfel: "Eu sunt desăvârșita și pururea Fecioară Maria, Mama Dumnezeului adevărat, Creatorul viu, Stăpânul cerului și al pământului. Doresc cu ardoare ca în acest loc să se construiască o biserică și să-mi fie consacrată. Eu voi oferi aici toată iubirea și compasiunea, ajutorul și ocrotirea mea întregului meu popor. Eu sunt Mama Îndurării, Mama tuturor celor care trăiesc uniți în această țară și în toată lumea, a tuturor celor care mă iubesc, a tuturor celor care se roagă și a tuturor celor care au încredere în mine. Eu voi fi prezentă să le ascult plânsul și durerile și să le ușurez suferințele, nevoile și necazurile".

A urmat pentru Juan Diego câteva zile de încercare, căci relatarea sa cu privire la apariția Mamei Îndurării pe colina Tepeyapac, în fața episcopului locului a părut o invenție. Încurajat de cuvintele Mamei cerești, Juan Diego s-a prezentat din nou în fața clerului bisericii din Mexico. Episcopul a cedat în urma insistențelor făcute de Juan Diego, l-a ascultat cu atenție, iar la sfârșit i-a spus că va crede tot ceea ce i-a spus cu o condiție: să-i aducă trandafiri de Castilia culeși de pe colină. Dar cum să crească astfel de trandafiri pe acea colină acoperită de cactuși?!

Mâhnit Juan Diego a plecat spre casă însă bucuria avea să fie prezentă iar în sufletul său, deoarece Fecioara Maria i-a apărut și a îndeplinit dorința episcopului: ca Juan Diego să-i aducă trandafiri castiliani de pe colină.

În drumul spre biserică pe veșmântul lui Juan Diego (veșmânt denumit Tilmă) a apărut o imagine a Sfintei Fecioare, care a fost arătată episcopului și apoi așezată și păstrată în bazilica de la Guadalupe (înălțată în locul templului păgân), în spatele unui geam blindat, într-un cadru de bronz, aur și argint.

Această Tilmă își păstrează și astăzi în mod miraculos proprietățile naturale și culorile din 1531 și invită fiecare suflet să o venereze pe Maica lui Isus și "Femeia" din Apocalipsă, care descoperă iubirea sa maternă revărsată asupra tuturor copiilor ei.

Papa Benedict al XIV-lea a exclamat la vederea acestei imagini: "Totul este miraculos în acest portret ieșit din florile culese de pe un pământ complet arid și care nu produce decât spini. Este imprimat pe o pânză fragilă încât putem vedea prin ea. Și totuși nici suprema ei frumusețe și nici strălucirea culorilor nu au fost deteriorate de umiditatea lacului vecin care corodează aurul, argintul și arama. Pentru nici o altă națiune Dumnezeu nu a mai făcut atât de mult".

Imaginea sfintei Maria Însărcinată și cu luna sub picioarele ei, așa cum apare pe această Tilmă, a atras multe suflete însetate de Dumnezeu, iar vindecările și miracolele au făcut din Sanctuarul marian din Mexico, unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din lume.

La sfârșitul întâlnirii pr. paroh Iosif Dorcu a mulțumit sfintei Fecioare pentru acest moment de comuniune și i-a invitat pe credincioșii prezenți să se roage neîncetat pentru ca viața copiilor nenăscuți să fie sub ocrotirea mamei cerești.

Evenimentul a continuat joi, 29 aprilie, după sfânta Liturghie, în aula sinodală "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, unde Wolfgang Hering a susținut conferința cu titlul "Fiți lumina lumii!"

Conferința a avut în vedere două subiecte: "Quo vadis Europa?" și "Război spiritual pentru viață într-o cultură a morții".

Printre cele abordate la subiectul "Quo vadis Europa?" s-au regăsit prezentate într-un mod succint subiecte ce privesc inseminarea artificială (pentru care se alocă din ce în ce mai multe fonduri), avortul (privit ca fiind o "violență împotriva femeii" și o "formă modernă de barbarie"), eutanasia (realitate la care se va ajunge în viitor).

Wolfgang Hering a prezentat în cadrul subiectului "Război spiritual pentru viață într-o cultură a morții" activitatea și efortul tuturor acelora care s-au angajat să lupte nu prin violență, forță și indiferență ci prin bunătate, tăcere și rugăciune, pentru ca viața copiilor nenăscuți să nu fie pusă în primejdie dar ca să fie apărată și dorită și astfel să fie preamărit Dumnezeul Vieții și întărită iubirea și bucuria între membrii unei familii.

Wolfgang Hering a conchis conferința cu îndemnul: "Fiți lumină pentru lume, să purtați acest dor și această iubire îndurătoare a lui Dumnezeu pe străzile orașelor în care locuiți. Având-o pe sfânta Maria ca și conducătoare, să duceți în afară această iubire și să fiți siguri că oamenii din întuneric vă așteaptă!"

Convinși de faptul că "dorul" lui Dumnezeu față de noi este mult mai mare decât iubirea și implicarea noastră, să nu lăsam ca harul lui Dumnezeu să zădărnicească dar să ne lăsăm transformați în făclii de lumină pentru ei care zac în umbra păcatului și a morții. Să încredințăm sub mantia Fecioarei Maria de la Guadalupe întreaga lume și să o implorăm să vegheze asupra tuturor copiilor pe care Tatăl ceresc va binevoi să-i dăruiască pentru ca ei devină "fii ai luminii".

Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat