Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

În ziua de 23 aprilie 2010, prin decretul nr. 662, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru întâlnire de primăvară a anului în curs, reuniune ce a avut loc joi, 29 aprilie 2010, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, cu începere de la ora 10.30.

La întâlnire au participat 53 de persoane: episcopi, preoți, persoane consacrate și laici din Dieceza de Iași. Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Petru Gherghel, care i-a invitat pe cei prezenți să cânte "Cristos a înviat!" și i-a salutat pe invitații speciali la această întâlnire.

Meditația introductivă a fost prezentată de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreligios. Descrierea orașelor din Țara Sfântă și pelerinajul imaginar pe care ni l-a propus au avut menirea de a ne determina să facem toate eforturile pentru a efectua cel puțin o dată un pelerinaj pe urmele lui Isus și ale Mariei.

Întrucât peste trei zile urmează să aibă loc la nivel diecezan Întâlnirea Tinerilor, pr. Felix Roca - responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tineretului, Copiilor și Asociațiilor, a prezentat semnificația, oportunitățile, includerea taxei de participare și programul întâlnirii de la Cleja, județul Bacău.

Pr. Alois Moraru, secretarul executiv al consiliului, a prezentat procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de 28 octombrie 2009, sugerând tuturor participanților o reevaluare a rolului pe care îl au la această întrunire și insistând asupra expunerii cât mai practice a temelor ce urmau să fie prezentate.

În prima conferință, Preasfințitul Aurel Percă, moderatorul Curiei Diecezane, a dezvoltat două idei importante: încheierea Anului Sfintei Preoții și analiza modului în care în dieceza noastră se va propune, cel mai probabil de la 1 septembrie 2010, Anul Familiei. Episcopul auxiliar al Diecezei de Iași a subliniat realizările frumoase pe care le-a constat în parohiile și instituțiile eparhiei, creșterea spirituală a preoților, mediatizarea figurii sfântului paroh de Ars și a adus în discuție mai multe constatări ale cardinalului Claudio Hummes, prefect al Congregației pentru Cler, idei preluate din mesajul transmis preoților din întreaga lume în ziua de 12 aprilie 2010, în vederea încheierii Anului Sfintei Preoții, care "nu va constitui propriu-zis o încheiere, ci un nou început".

În continuare, episcopul diecezan a sintetizat în 13 minute vizitele "ad limina" și "ad fratres" pe care le-a efectuat în ultimele luni. A evidențiat importanța vizitei la Roma, împreună cu seminariștii de la Iași și formatorii lor, dificultățile care trebuie depășite pentru organizarea unei vizite a papei Benedict al XVI-lea în România, bucuria de a se fi întâlnit cu mulți dintre preoții și credincioșii diecezei noastre aflați momentan în afara granițelor țării, emoțiile vizitei efectuate în ?ara Sfântă și alte momente emoționante ale acestor întâlniri. Vizitele "ad fratres" vor continua, fiind vizate comunitățile din Austria, Nordul Italiei și Spania.

Tot despre vizite "ad fratres", dar la mai mare distanță de dieceză, a vorbit și Preasfințitul Aurel Percă, care a prezentat câteva concluzii ale vizitelor pe care le-a întreprins cu mai mulți preoți în Kenya, Ecuador și Coasta de Fildeș.

Unul dintre acești misionari, pr. Eugen Blaj, care lucrează de 8 ani în Kenya, a fost prezent la această întrunire și a prezentat unele bucurii și necazuri trăite în misiunea din Maikona. Pe aceleași coordonate s-a înscris și intervenția pr. Claudiu Iștoc, responsabilul Oficiului Misionar Diecezan, care a pledat pentru o implicare personală a fiecărui preot în parohia unde activează pentru susținerea activității misionare diecezane, fapt recerut și de implicarea efectivă a Episcopiei de Iași în misiunile asumate în Africa și America de Sud.

În continuare s-a deschis un nou capitol al activităților derulate sub coordonarea Episcopiei de Iași: învățământul catolic. Preasfințitul Aurel Percă a evidențiat rezultatele meritorii ale profesorilor și elevilor catolici, concretizate prin numeroase premii la nivel național. Ele au fost expuse de pr. Iosif Bisoc, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei. Au fost prezentate ofertelor celor cinci licee cu profil teologic din dieceză, s-a cerut mediatizarea lor și îndrumarea elevilor spre aceste centre de învățământ, au fost prezentate ultimele numere ale revistelor de profil ("Educatorul creștin" și "Lăsați copiii să vină la mine!"), s-a menționat realizarea unui sit pe internet și au fost dezvăluite rezultatele deosebite ale elevilor care au participat la faza națională a Olimpiadei la Religie Romano-Catolică.

Următoarea temă supusă atenției s-a referit la icoana Maicii Domnului de la Cacica. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, a prezentat cele trei faze ale proiectului de "restaurare și încoronare" a icoanei: 1) restaurarea efectuată la Palatul Culturii din Iași, 2) realizarea unor coroane de aur și 3) confecționarea unor mantii în Polonia. Acestea vor arăta o imagine clară a Maicii Domnului. Preasfințitul Petru Gherghel a evocat vizita recentă întreprinsă în Polonia pentru perfectarea împodobirii acestei icoane, copie fidelă a celei de la Czestochowa, și a amintit de pelerinajul acestei icoane în Dieceza de Iași pe parcursul anilor pastorali dedicați familiei.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când a fost hirotoni preot episcopul martir Anton Durcovici. Numit recent vicepostulator al cauzei de beatificare a acestui ierarh, pr. Fabian Doboș a evocat printr-o meditație istorică personalitatea episcopului Durcovici și a prezentat o broșură care cuprinde viața acestuia. Preasfințitul Petru Gherghel a dezvăluit bucuria cu care așteaptă beatificarea episcopului martir Durcovici și a prezentat starea actuală a dosarului aflat în lucru la Congregația pentru Cauza Sfinților de la Vatican.

Ultima conferință a întâlnirii a fost susținută de pr. Iosif Enășoae, responsabil pentru pastorația Familiei și a Laicilor, care a vorbit despre misiunea laicilor în Biserică în lumina Conciliului Vatican al II-lea. Pornind de la mai multe expuneri biblice, au fost evidențiate principalele caracteristici ale misiunii sacerdotale, profetice și regale ale laicilor în Biserică. Documentele magisteriale evidențiază aprofundarea acestor aspecte și îi invită pe toți laicii să fie conștienți de rolul pe care îl au pe acest pământ, fiind mereu orientați spre "gloria fiilor lui Dumnezeu".

A zecea întrunire a Consiliului Pastoral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași a fost încheiată de păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care a evidențiat nevoia de perfecționare a acestui consiliu, a mulțumit relatorilor și secretariatului Consiliului Pastoral Diecezan și ne-a invitat să ne unim în rugăciune în ziua de 1 mai, când celebrează 20 de ani de când a fost consacrat episcop de Iași.

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 aprilie: Iași: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat