Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătorie misionară în Coasta de Fildeș

În perioada 9-22 aprilie 2010 am efectuat o nouă vizită la preoții "fidei donum" ai Diecezei de Iași care își oferă slujirea pastorală în Coasta de Fildeș. În această vizită "misionară" am fost însoțit de pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan, pr. Isidor Dâscă, paroh la Bacău "Sfântul Nicolae" și pr. Anton Dancă, preot pensionar, cu activitate pastorală la Parohia Iugani.

După o călătorie de aproximativ zece ore cu avionul, în trei etape (Iași-București-Paris-Abidjan), parcurgând aproape 7.000 km, am ajuns în seara zilei de 9 aprilie la aeroportul Abidjan, capitala țării. Căldura care ne-a întâmpinat la ieșirea din aeroport nu a lăsat loc la nici o îndoială: suntem în Africa!

La aeroport am fost întâmpinați de pr. Claudiu Carteș, preot al Diecezei de Iași, secretar la Nunțiatura Apostolică din Coasta de Fildeș, și de cei doi preoți "fidei donum" ai diecezei, misionari în Parohia Djébonoua: pr. Gabriel Cimpoieșu, deja de șase ani prezent în această parohie, și pr. Marius Catrințașu, prezent în misiune din anul 2009.

A doua zi am pornit spre locul de activitate misionară a preoților noștri, la Djébonoua, un sat aflat la circa 350 km nord de Abidjan, în Arhidieceza de Bouaké, de care aparțin 53 de localități. Localitatea marchează hotarul dintre teritoriile controlate de guvern și teritoriile aflate sub controlul "rebelilor", situație care datează în urma conflictului civil, început în anul 2002. Pentru a intra în localitatea Djébonoua, se trece o "graniță" improvizată, unde câțiva soldații verifică în permanență autovehiculele care intră sau ies din teritoriile controlate de ei.

Am ajuns sâmbăta seara la locul destinației și abia am coborât din mașină, când un grup de copii ne-a și întâmpinat cu un mic program "artistic" românesc-ivorian, pregătit de cele două laice voluntare din Dieceza de Iași, Cristina Gheț și Teodora Lenuța Lungu, care din decembrie 2009 se află în această parohie pentru a oferi ajutor în opera de evanghelizare.

Duminică, 11 aprilie, am avut primul contact cu comunitatea, celebrând Liturghia în frumoasa biserică a satului, construită recent, foarte încăpătoare, o Liturghie animată de corurile parohiei și cu manifestările de bucurie ale credincioșilor locali pentru prezența noastră. După-amiază am participat la o întâlnire a Consiliului Pastoral, ocazie în care am aflat cum se desfășoară activitatea pastorală a parohiei și care sunt problemele cu care se confruntă localnicii. A urmat ora de adorație în bisericuță care, pentru mult timp, a fost singurul loc destinat celebrărilor.

Luni, 12 aprilie, am efectuat o vizită în localitatea Gbadaou, un loc pitoresc, aflat într-o pădure tipic tropicală, unde am celebrat sfânta Liturghie în aer liber, neexistând încă nici o capelă, și unde, alături de creștinii localnici, au asistat și mulți "curioși" (mai ales copii, femei) care profesează religia naturală. A fost prezent și "șeful" satului care a fost încântat de prezența noastră și ne-a mărturisit că dorește construirea unei bisericuțe, pentru că, acolo unde ajung creștinii, locul este binecuvântat. După Liturghie, ne-am deplasat la Adjouassou pentru o manifestare folclorică tipic africană, constând dintr-o suită de dansuri specifice locului.

În ziua următoare, 13 aprilie, am fost primiți de arhiepiscopului locului, Mons. Paul-Siméon Ahouanan, la reședința din Bouaké, oraș aflat sub controlul rebelilor, și în această ocazie s-a semnat convenția de colaborare dintre diecezele noastre.

În ziua de 14 aprilie am luat parte la o "zi de evanghelizare" în localitatea Logbakro: un loc unde creștinii sunt puțini la număr și unde prezența unui nucleu activ din Parohia Djébonoua a voit să fie o mărturie de credință prin rugăciuni, cântare, Liturghie, precum și o manifestare folclorică. Asemenea "zile de evanghelizare" sunt frecvente pentru această zonă și reprezintă momente de trezire a "curiozității" față de creștini din partea celor care încă nu au primit Botezul.

Ziua de 15 aprilie a fost rezervată vizitării satului: vizita la "șeful" satului (este diferit de primarul localității), vizitarea unor ateliere care sunt inițiativa unei creștine din localitate pentru a oferi de muncă, în special tinerilor: atelierul de tâmplărie, de croitorie, de țesătorie; am vizitat, de asemenea, și dispensarul și, bineînțeles, școala, care este patronată de parohie și unde peste 170 de copii, de la cei mai mici până la clasele gimnaziale, primesc instruirea necesară, rămânând practic toată ziua la școală.

În ziua următoare, 16 aprilie, am luat parte la o manifestare de credință a unor creștini din localitatea Katienou, într-o capelă acoperă cu stuf, în totalitate înconjurată de localnici, care de la mic și mare, alături de șeful de trib și de șeful satului, au asistat la celebrarea Liturghiei. Am fost apoi invitați la casa șefului de trib, care a oferit un prânz sărbătoresc, acțiune în care au fost implicați toți localnicii. În timp ce eram la prânz, corul copiilor și tinerilor ne-a delectat cu cântări locale în limba baoulé.

În ziua de 17 aprilie a fost dorința unui "șef" de sat, creștin, de a celebra o Liturghie în aer liber, pentru că de fapt nici nu există aici o capelă, în localitatea Mebo; au participat "oficialitățile" din zonă: doamna primar a satului Djébonoua, șeful de trib și subprefectul de zonă. A fost o adevărată sărbătoare cu o puternică mărturie de credință a localnicilor, cu oferirea unor semne tradiționale pentru noi, urmată de o manifestare folclorică tradițională.

Punctul culminat al vizitei a fost celebrarea Liturghiei din ziua de 18 aprilie, în biserica parohială a misiunii, cu care ocazie am botezat 24 de adulți și un copil. A fost celebrarea cea mai înălțătoare din punct de vedere spiritual, cu o participare numeroasă de creștini și de necreștini, în care bucuria celor care au primit Botezul s-a manifestat prin cântări și dansuri liturgice tradiționale. După Botezul primit, adulții au lăsat de-o parte haina cu care erau acoperiți inițial și au rămas în frumoasele cămăși și rochii cu motive religioase; am putut să citesc pe fețele celor botezați bucuria și entuziasmul și bineînțeles că nu au lipsit momentele de fotografiere de la sfârșitul celebrării.

După-amiaza acestei zile a fost consacrată unei vizite la casa doamnei primar pentru un prânz sărbătoresc, la care a participat și arhiepiscopul locului.

În următoarea zi urma să ne luăm rămas bun de la Parohia Djébonoua, pentru a ne îndrepta spre Yamousoukro, un oraș nou destinat să devină capitala țarii și unde fostul președinte al țării (regretat de toți), Felix Houphouet-Boigny, a construit o imensă bazilică dedicată Maicii Domnului, "Notre Dame de la Paix", care imită cupola bazilicii "Sfântul Petru" din Roma, întrecând-o cu 18 m la înălțime. Practic este cea mai înaltă bazilică din lume; a fost construită de un om de credință: credința profundă a președintelui se exprimă în această capodoperă, oferită lui Dumnezeu ca semn al recunoștinței pentru un har special: pacea. Bazilica a fost dăruită Sfântului Scaun, cu ocazia consacrării ei din partea papei Ioan Paul al II-lea la 10 septembrie 1990.

Bazilica a reprezentat și o provocare pentru acea vreme și chiar și pentru astăzi: în mijlocul sărăciei s-a ridicat o imensă bazilică, desigur, foarte costisitoare. De aceea Sfântul Părinte, cu ocazia consacrării bazilicii, a cerut să se construiască și un spital în apropiere, destinat săracilor. Sunt multe de spus despre această "curiozitate" a Africii și sperăm să revenim cu un articol special.

Tot în ultima zi, fiind în apropiere de acest oraș, am vizitat "misiunea" Diecezei de Gorizia din localitatea Morofè. Prin Dieceza de Gorizia, Dieceza de Iași a ajuns să primească spre păstorire localitatea Djébonuoua și, de aceea, se mențin legături strânse cu preoții care activează în acea parohie. Am putut vedea inițiativele întreprinse de "misionarii" italieni: biserica provizorie (o mare hală doar acoperită) și noua biserica în construcție, care va putea primi peste 3.500 de credincioși, sălile de cateheză și librăria; apoi am vizitat atelierele unde sunt promovați localnicii pentru diferite activități și meserii: tâmplărie, ateliere de confecționat statui religioase, mașinile agricole puse la dispoziția localnicilor pentru cultivarea pământului; clădirile care oferă găzduire diferitelor întâlniri de preoți, cateheți, diferite grupuri sau vizitatori. Am rămas cu impresia frumoasă că prezența unui misionar nu înseamnă numai activitate de evanghelizare, ci și de promovare socială, lucru atât de așteptat de localnici din partea Bisericii.

După două zile de ședere în capitala țării și în împrejurimi, pentru a cunoaște și alte realități ale Coastei de Fildeș, după ce am primit ceva din culoarea specifică pielii africanilor, din cauza soarelui puternic și a temperaturilor înalte, ne-am luat rămas bun de la misionarii noștri și de la secretarul Nunțiaturii, înarmându-ne cu răbdarea cuvenită, pentru a face cale întoarsă spre România, trecând prin Paris, și revenind la "temperaturi mai normale".

Prezența grupului de preoți la misiunea din Djébonoua a fost o vizită de cunoaștere a realităților în care trăiesc și activează misionarii "fidei donum", de încurajare și de susținere a lor în diferitele inițiative pe care trebuie să le promoveze și pe plan bisericesc și pe plan social.

Episcop auxiliar Aurel Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-22 aprilie: Călătorie misionară în Coasta de Fildeș
 


lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat