Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Vinerea Sfântă este ziua celei mai mari speranțe

Discursul papei la sfârșitul Căii Sfintei Cruci la Colosseum

Iubiți frați și surori,

În rugăciune, cu suflet recules și emoționat, am parcurs în această seară drumul crucii, cu Isus am urcat pe Calvar și am meditat suferința lui, redescoperind cât de profundă este iubirea pe care el a avut-o și o are față de noi.

Însă, în acest moment, nu vrem să ne limităm la o compasiune dictată numai de sentimentul nostru slab, vrem mai degrabă să ne simțim părtași de suferința lui Isus, vrem să-l însoțim pe Învățătorul nostru împărtășind pătimirea lui în viața noastră, în viața Bisericii, pentru viața lumii, deoarece știm că tocmai în cruce, în iubirea fără limite care se dăruiește în întregime pe sine însăși se află izvorul harului, al eliberării, al păcii, al mântuirii.

Textele, meditațiile, rugăciunile de la Via crucis ne-au ajutat să privim acest mister al pătimirii pentru a învăța imensa lecție de iubire pe care Dumnezeu ne-a dat-o trăind în fiecare zi aceeași iubire, singura forță capabilă să schimbe lumea.

În seara aceasta l-am contemplat pe Isus în chipul său plin de durere, batjocorit, chinuit, desfigurat de păcatul omului, mâine noapte îl vom contempla în chipul său plin de bucurie, strălucitor și luminos. De când Isus a coborât în mormânt, mormântul și moartea nu mai sunt loc fără speranță, unde istoria se închide în eșecul cel mai total, unde omul atinge limita extremă a neputinței sale. Vinerea Sfântă este ziua celei mai mari speranțe, cea formată pe cruce, în timp ce Isus moare, în timp ce-și dă ultima respirație strigând cu glas tare: "Părinte, în mâinile tale încredințez duhul meu" (Lc 23,46). Încredințându-și existența în mâinile Tatălui, el știe că moartea lui devine izvor de viață. Asemenea seminței în pământ, trebuie să se rupă pentru ca planta să se poată naște. Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, dacă însă moare, produce rod mult. Isus este bobul de grâu care cade în pământ, se frânge, se rupe, moare și pentru aceasta poate să aducă rod. Din ziua în care Cristos a fost înălțat pe ea, crucea care apărea ca semn al abandonării, al singurătății, al eșecului a devenit un nou început. Din profunzimea morții se înalță promisiunea vieții veșnice, pe cruce luminează deja strălucirea victorioasă a zorilor zilei de Paște.

În tăcerea acestei nopți, în tăcerea care învăluie Sâmbăta Sfântă, atinși de iubirea nemărginită a lui Dumnezeu, să trăim în așteptarea zorilor celei de-a treia zi, zorile victoriei iubirii lui Dumnezeu, zorile lumii care permite ochilor inimii să vadă în mod nou viața, dificultățile, suferința. Insuccesele noastre, dezamăgirile noastre, amărăciunile noastre care par să însemne prăbușirea a toate sunt luminate de speranță. Actul de iubire al crucii este confirmat de Tatăl și lumina strălucitoare a învierii învăluie și transformă totul. Din trădare se poate naște prietenia, din renegare iertarea, din ură iubirea. Dă-ne, Doamne, să purtăm cu iubire crucea noastră, crucile noastre zilnice, având certitudinea că ele sunt luminate de strălucirea Paștelui tău. Amin.

BENEDICTUS PP. XVI

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat