Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ședință decanală

În aula sinodală de la subsolul catedralei noi din Iași s-a desfășurat, miercuri, 28 aprilie 2010, ședința de primăvară a preoților din Decanatul de Iași. Au fost discutate probleme de actualitate din viața diecezei.

Ședința s-a deschis cu ascultarea unui fragment din Evanghelia după sfântul Matei, despre misiunea apostolilor (Mt 10,5-15), după care a urmat salutul PS Petru Gherghel care și-a exprimat bucuria că există întruniri în care se dezbat problemele legate de activitatea pastorală locală.

Pr. diac. Cătălin Farcaș a prezentat o meditație despre Preoție în care a scos în evidență caracterul profetic al oricărei preoții. Preotul se definește astăzi în multe locuri prin categorii funcționaliste, cu privire la el formulându-se întrebări de felul: ce este el, și nu cine este el. De aceea, el trebuie să vorbească și mai mult despre Dumnezeu și să aibă ca și constante pentru viața lui predica și rugăciunea.

Pr. dr. Fabian Doboș a evocat figura martirică a episcopului Anton Durcovici care trebuie popularizată cu toate mijloacele în rândul credincioșilor noștri. Cei prezenți au putut viziona un material video care cuprinde înregistrarea câtorva mărturii cu privire la ep. Anton Durcovici, din cadrul emisiunii Semne, realizată de dr. Filaret Acatrinei.

Câteva momente din viața recentă a diecezei au fost prezentate de PS Petru Gherghel care, amintind de vizita făcută ad fratres, a ținut să laude activitatea tuturor preoților aflați în străinătate, care este deosebit de prețioasă având în vedere multele dificultăți și provocări pe care le întâmpină. O apreciere deschisă și profundă a exprimat și PS Aurel Percă la adresa misionarilor din Coasta de Fildeș pe care i-a vizitat de curând. În ciuda multelor greutăți de natură materială, politică, socială și pastorală, aceștia își arată disponibilitatea de a lucra în mijlocul oamenilor, vestind evanghelia.

Pr. Cornel Cadar a prezentat câteva lămuri cu privire la Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, la 16 mai 2010, și i-a invitat pe preoți să îi conștientizeze pe creștini de rolul presei, de importanța cărților religioase în formarea creștină.

Pr. Egidiu Condac a vorbit despre proiectele susținute de Centrul Diecezan Caritas: pentru copii ("after school"), tineri (anti-drog) și bătrâni (îngrijirea la domiciliu). El le-a mulțumit preoților pentru susținerea acestora și i-a rugat ca prin diferite mijloace mediatice avute la dispoziție să le promoveze și să le susțină.

Întâlnirea s-a încheiat cu Ora Medie.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat