Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanMálaga (Spania): Congres european dedicat migrațiilor

Cel de-al VIII-lea Congres European asupra Migrațiilor, promovat de Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei, se desfășoară în perioada 27 aprilie - 1 mai 2010, la Málaga, în Spania. Tema aleasă pentru întâlnirea din acest an este "Europa persoanelor în mișcare. Depășirea temerilor. Trasarea perspectivelor". Obiectivul este acela de a aprofunda fenomenul migrator în lumina efectelor sale asupra familiei, parohiei și societății.

Participă la lucrări circa 100 de delegați ai conferințelor episcopilor din Europa reprezentând episcopi, directori naționali pentru pastorala migranților, operatori pastorali și reprezentanți ai societății civile și lumii politice.

La întâlnire participă și arhiepiscopul Antonio Maria Vegliò, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților.

Reprezentantul României, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a prezentat, miercuri, 28 aprilie, în cursul după-amiezii, o temă despre familie: "Valoare și concepție despre căsătorie și familie în raport cu trei ambiente de viață: Copii și educație; Îmbătrânirea în migrație; Consecințe sociale și politice ale căsătoriilor bi-naționale și inter-religioase: un efect al migrațiilor".

Despre problematicele identificate în timpul conferinței de presă de prezentare a acestui congres, ținută în capitala spaniolă, părintele Duarte Acunha, portughez, secretar general al CCEE, a fost intervievat de redacția Radio Vatican:

Pr. Duarte Acunha: "A fost subliniat faptul că acest congres și angajarea Bisericii în domeniul imigrației văd în migranți valoarea și demnitatea persoanelor, atât atunci când este vorba de aspectul politic, cât și cel pastoral. În orice împrejurare, trebuie să se aibă ca punct de plecare persoana, nu numai fenomenul general al migrațiilor. Un al doilea aspect, bine evidențiat, este că misiunea de primire a Bisericii trebuie să se bazeze pe înțelegerea diferențelor culturale pentru valorizarea unor asemenea diversități".

RV: "S-a remarcat că creștinii au responsabilitatea de a susține migranții și de a face să pătrundă mesajul evanghelic al primirii și în politică și economie. Cum se traduce această responsabilitate în Europa, marcată încă de prejudecăți și discriminări?"

Pr. Duarte Acunha: "Imigrații sunt, de obicei, primiți, chiar dacă există atâtea probleme. Există o întreagă provocare încă de înfruntat pentru Europa. O problemă pe care Biserica prin cuvântul ei, dar poate și prin structurile sale, precum parohia, caută să rezolve contribuind la înțelegerea ei. Caută să arate că imigrații sunt persoane și deci trebuie recunoscute și primite. Însă primirea înseamnă și a înțelege pe cât este posibil că acceptarea imigranților trebuie să aibă loc într-un cadrul legal. Există prin urmare un raport ce trimite la rațiunea politică. Aceasta nu este atribuția Bisericii, chiar dacă Biserica trebuie să amintească marile principii care stau la baza politicii".

RV: "În alte cuvinte, trebuie înțeles că adevăratele centre de primire sunt și familia, parohia, societatea?"

Pr. Duarte Acunha: "Aceasta este realitatea socială. Centrele de primire nu pot fi decât mici ghetouri. Trebuie promovată unitatea familială, posibilitatea familiilor de a se reuni. Problema imigraților foarte adesea este că familiile sunt nevoite să fie divizate, deoarece nu pot imigra ambii părinți sau pentru că fiii rămân în țara de origine. Este apoi cerința de a primi familia când este vorba de celebrarea credinței, de modul specific de a se ruga. Iubirea este forța capabilă să unească și să rezolve cu bine fenomenul migrator conform dreptății. Iubirea familială este capabilă să reconstruiască societatea".

Adaptare după Radio Vatican de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat