Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Tineretului de la Cleja: Informații

Ziua Tineretului la nivel diecezan va avea loc la Cleja, Parohia "Sf. Marcu", în ziua de 2 mai 2010. Tema aleasă de papa Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XXV-a Zi Mondială a Tineretului este "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17).

Care este semnificația Zilei Tineretului?

Finalitatea principală a întâlnirilor diecezane este aceea de a-l pune pe Cristos în centrul vieții fiecărui tânăr. Tinerii sunt chemați periodic să se facă, într-un fel, pelerini pe drumurile diecezei. Întâlnirile diecezane au confirmat că nu sunt doar simple rituri convenționale, ci evenimente providențiale, ocazii pentru tineri de a profesa și de a proclama, cu bucurie și speranță, credința în Cristos. Întâlnindu-se între ei, tinerii pot analiza aspirațiile lor cele mai profunde, să experimenteze comuniunea cu Biserica, să își ia angajamentul de a contribui la vestirea evangheliei în mediul în care ei trăiesc.

De ce să fie încurajați tinerii să participe la întâlnirile diecezane?

Întâlnirile diecezane sunt ocazii de:

- celebrare (sfânta Liturghie, momente de rugăciune etc.);

- formare (umană, spirituală, specifică pentru anumite activități etc.);

- sărbătoare (muzică, poezie, dans etc.);

- comuniune (întâlnire între tineri, schimb de experiență, entuziasm etc.).

Întâlnirile diecezane nu sunt un scop în sine, ci urmăresc a-i încuraja pe tineri să fie mai prezenți în viața parohiei, respectiv mai responsabili și mai angajați.

Care sunt aspectele de care ar trebui să se țină cont pentru ca Ziua Tineretului să se desfășoare cât mai bine?

Dorim să specificăm următoarele aspecte referitoare la Ziua Tineretului, cu rugămintea de a fi luate în considerare pentru buna desfășurare a evenimentului:

- Tinerii din parohie să fie pregătiți din timp pentru această zi. Nu este oportun să fie cooptați în ultimele zile, lipsind astfel o motivație consistentă.

- Se cuvine ca pregătirea tinerilor să fie în primul rând spirituală: cateheze pe tema Mesajului Sfântului Părinte, momente de rugăciune, explicarea semnificației Zilei Tineretului etc.

- Stabilirea unor reguli clare care vor contribui la buna dispoziție a grupului parohial și la adecvata desfășurare a întregii întâlniri. În aceste reguli este oportun să fie specificat să se evite orice comportament care nu este în coerență cu natura evenimentului. În special este necesar să fie amintit că este interzis consumul de alcool pe durata Zilei Tineretului.

- Grupul de tineri va avea un responsabil (un preot sau un tânăr) ale căror date de contact vor fi lăsate la centrul de primire.

- La centrul de primire va fi făcută înscrierea grupului parohial și va fi plătită taxa de participare de 2 lei / tânăr participant. Această taxă contribuie la susținerea unei mici părți din cheltuielile de organizare și de promovare a evenimentului.

- Tânărul/tânăra care va reprezenta parohia în fața altarului va fi la intrarea în biserică la ora 10.

- Tinerii să fie îndemnați să participe la întregul program iar plecarea să fie luată în considerare după încheierea programului. Situațiile contrare sunt deosebit de deranjante.

- Preoții care vor concelebra la sfânta Liturghie sunt rugați să aducă stolă de culoare albă.

De ce se cere o taxă de participare?

Taxa de participare presupune o sumă simbolică de 2 lei / tânăr participant. Aceasta este partea pe care fiecare tânăr ar trebui să o ofere cu mândria că ajută concret desfășurarea evenimentului.

Această taxă are, înainte de toate, un rol educativ: nu se poate primi fără a și dărui. La toate Zilele Mondiale ale Tineretului și la Întâlnirile Naționale ale Tineretului Catolic din România se cere o taxă de participare care este mult mai mare ca sumă.

În al doilea rând pentru evenimentele de amploare cum este Ziua Tineretului se cer finanțări de la organizații catolice din străinătate. Dacă acestea decid să finanțeze un eveniment o fac din contribuția credincioșilor din țările respective. Cu atât mai mult se impune ca cei care sunt direct destinatarii evenimentului să își aducă un aport financiar, chiar și simbolic.

În al treilea rând, taxa de participare chiar poate acoperi unele cheltuieli minime de promovare și organizare a Ziua Tineretului. Din puținul pe care fiecare îl oferă se poate realiza ceva util tuturor. De fapt, această taxă se întoarce tot la tineri!

Evanghelia ne vorbește de un băiat care i-a oferit lui Cristos cinci pâini și doi pești pe care Mântuitorul le-a înmulțit și a săturat o mulțime mare. Puținul fiecăruia poate deveni mult pentru toți deoarece Dumnezeu binecuvântează pe cel care dă cu bucurie!

Care este programul Zilei Tineretului?

Programul este următorul:

  • Sâmbătă, 1 mai 2010

    • 18.00: Sfânta Liturghie animată de voluntari

    • 20.00 21.00: Oră de veghe; ocazie de spovezi
       

  • Duminică, 2 mai 2010

    • 07.30: Deschiderea centrului de primire a grupurilor

    • 09.00 10.00: Program cultural religios; ocazie de spovezi

    • 10.00 10.30: Repetiția cântărilor pentru sfânta Liturghie; ocazie de spovezi

    • 10.30 10.50: Pregătire spirituală pentru sfânta Liturghie

    • 11.00: Celebrarea sfintei Liturghii prezidate de ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. La celebrare vor lua parte PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași

    • 13.00 14.00: Prânzul (fiecare participant și-l va asigura personal)

    • 14.00 16.00: Festivalul tinerilor

    • 16.00: Încheierea.

Unde găsesc materiale pentru Ziua Tineretului?

Pentru orice detalii și informații se poate lua legătura cu responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor: pr. Felix Roca (Str. Sărărie, 134; 700116 Iași; tel. 0741/501481; 0769/288978; e mail: pr.felixroca@gmail.com). Diferite materiale se pot găsi pe www.pastoratie.ro. Pe adresa ziuatineretului@gmail.com pot fi făcute sugestii și recomandări și, ulterior, pot fi împărtășite impresii.

Fii pelerin spre viața veșnică! Vino la Cleja, în ziua de 2 mai!

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat