Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Campus vocațional

La Seminarul Liceal "Sf. Iosif" din Bacău, în perioada 23-25 aprilie 2010, s-a desfășurat un campus vocațional pentru ministranții din clasele a VII-a și a VIII-a. Tema propusă pentru aprofundare a fost: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac?" (Mc 10,17). Au fost prezenți un număr de 31 ministranți călăuziți de pr. Andrei Cocianga, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Vocațională, de animatori și formatori din seminar.

Aceștia au avut posibilitatea de a vedea cum se desfășoară o zi obișnuită din viața unui seminarist și de a se familiariza cu activitățile care se desfășoară aici. Campusul a debutat cu participarea la programul spiritual în care ministranții alături de seminariști au avut posibilitatea de spovadă, de adorație și rugăciune în comun.

A doua zi, s-au întâlnit cu pr. Anton Săboanu, directorul seminarului, care le-a explicat ce este seminarul, cine vine aici și care este scopul seminarului, accentuând rolul important pe care îl are formarea umană, intelectuală și spirituală în viața unui tânăr. De asemenea, ministranții au avut posibilitatea de a vizita diferite obiective din seminar, precum biblioteca, sălile de curs, laboratoarele de științe și informatică.

Sâmbătă după-amiază a fost prezent și pr. Isidor Mîrț, care le-a prezentat ministranților aspecte din activitatea misionară și în același timp invitația de a deveni misionari. Au fost, de asemenea, multe activități recreative și momente de destindere: fotbal, tenis de masă, biliard, table, remi, film și multă voie bună.

Campusul s-a încheiat cu participarea la sfânta Liturghie solemnă din capela seminarului după care cei interesați de admiterea la seminar au primit detaliile necesare.

Menționăm că astfel de campusuri vor mai fi și în luna mai după următorul program: 7-9 mai: Decanatul de Roman, 14-16 mai: Decanatele: Iași, Bucovina, Valea Siretului, Piatra și

28-30 mai: Decanatele: Trotuș, Moinești, Traian, Vrancea. Pentru înscrieri și detalii: Pr. Andrei Cociangă (tel. 0745/648751 sau 0234584827, e-mail: andreicocianga@yahoo.com).

Pr. Costel Țăranu

* * *

Impresii

"Când am ajuns aici, în seminar, am știut că voi avea o experiență palpitantă, mai ales că fratele meu era aici. Sâmbătă a fost o zi încărcată cu multe activități atât pentru suflet (rugăciune, participarea la sfânta Liturghie), cât și de recreere fotbal, biliard etc.). Pentru mine a fost o zi bună. Duminică, deșteptarea a fost cam dificilă, dar m-am pus pe picioare imediat. Chiar dacă a fost ultima zi, nu m-a deranjat deloc. Sfânta Liturghie a fost foarte frumoasă. Plecarea din seminar nu m-a întristat. Știam că aveam să mă întorc la această școală unde să rămân împreună cu fratele meu. Aici m-am cunoscut aproape cu toți seminariștii, am jucat cu ei biliard și am legat o prietenie. În final, nu pot decât să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru faptul că mi-a dat posibilitatea să vin aici. Sper că în viitor îi voi putea mulțumi cum se cuvine pe altarul unei biserici catolice. Până atunci mai e destul, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, al fratelui meu, al mamei mele, al prietenilor mei, voi reuși să ajung preot al lui Cristos". (Andrei)

"Mi-a plăcut în acest campus programul, nu am avut timp să ne plictisim. Mi-a plăcut că am fost în amfiteatru și am aflat lucruri despre seminar de care nu aflasem". (Lucian)

"Mie mi-a plăcut seminarul pentru că am fost mai aproape de Dumnezeu și de Isus Cristos prin intermediul seminariștilor și al preoților din seminar" (Andrei-Emanuel)

"Eu nu mai sunt ministrant. Am fost întrebat de preotul care se ocupă de ministranți dacă nu aș vrea să vin la seminar în acest campus vocațional. Am acceptat și nu regret că am făcut această alegere. Am fost ca într-o reculegere în care am stat mai aproape de Isus, am stat mai mult în rugăciune, am văzut cum e viața de seminar, care sunt condițiile și multe altele. Când sunt în această atmosferă am gânduri bune, spre căi drepte, dar când sunt cu prietenii și în altă atmosferă nu mă mai gândesc la acest lucru. Deși sunt în clasa a VIII-a, nu m-am hotărât încă dacă să vin la seminar sau nu. Aștept un semn, o chemare. M-am rugat în acest timp pentru acest lucru, deoarece gândurile nu sunt îndreptate spre seminar... îmi plac mult fetele. În rest mi-au plăcut toate lucrurile și mi-am făcut o părere bună despre seminar". (Paul)

"În acest campus mi-au plăcut atmosfera acestui seminar și comportamentul și răbdarea pe care au avut-o cu noi preoții și seminariștii. De asemenea mi-a plăcut ordinea și frumusețea seminarului. Am o părere bună despre acest liceu și probabil pe viitor voi ajunge și eu aici". (Alexandru)

"În aceste trei zile mi-au plăcut fotbalul, mâncarea, cazarea, regulamentul și rugăciunea, căldura cu care ne-au primit seminariștii și întâlnirea și discuțiile cu preoții". (Emanuel-Vlad)

"Mi-au plăcut catehezele din amfiteatru, capela, statuia cu Sfânta Fecioară din incinta seminarului, programul și rugăciunile. Cred că am să vin. Îmi place mult la acest seminar". (Alexandru-Corneliu)

"În acest campus mi-a plăcut felul în care ne-au primit seminariștii în seminarul lor. Mi-a mai plăcut programul foarte încărcat, decorul din capelă, mâncarea, terenul de fotbal... De asemenea, mi-a plăcut foarte mult ora misionară în care părintele Isidor ne-a povestit despre peripețiile sale din Kenya". (Adrian-Alexandru)

"Mi-au plăcut sălile de clasă, laboratoarele, capela și cum cântă seminariștii, terenul de fotbal, copacii și grădina seminarului, cum se îmbracă seminariștii, sălile de sport, mâncarea, programul zilnic pe care l-am avut, interiorul seminarului, camerele și paturile, rugăciunile și rozariul, Liturghia, întâlnirile și meditațiile, de asemenea, filmul Marcelino pane e vino". (Andrei-Iulian)

"Mi-a plăcut în seminar că este ordine, disciplină și curățenie. Mi-a mai plăcut și cum ne-au primit seminariștii". (Tarciziu-Lucian)

"Nu îmi pare rău că am venit și sper să pot veni și la anul. Până acum nu am avut un program strict dar sper ca de acum încolo să am unul. Mi-a plăcut la seminar că a fost o atmosferă plăcută, glume, fotbal, prieteni noi dar și seriozitate (Cosmin-Andrei)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-25 aprilie: Bacău: Campus vocațional


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat