Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia Crismei

În Joia Mare a Săptămânii Sfinte, 1 aprilie 2010, începând cu ora 10.30, a fost celebrată sfânta Liturghie a Crismei în catedrala romano-catolică din Iași, "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Au concelebrat cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, peste 300 de preoți care și-au reînnoit promisiunile sacerdotale din ziua hirotonirii.

Pentru ce a făcut Domnul și Învățătorul nostru divin în Joia Mare, această zi nu poate să treacă fără ca preotul, oricine ar fi și oriunde s-ar afla, să nu fie pătruns de un adânc sentiment de recunoștință și de laudă pentru ceea ce trăiește și îl definește: preoția. Așa a vrut Dumnezeu, așa a orânduit Isus Mântuitorul la Cina cea de Taină când a înființat acest dumnezeiesc sacrament în Biserică și pentru Biserică.

Preoții Diecezei de Iași și-au manifestat recunoștința pentru darul gratuit al preoției venind spre biserica mamă a diecezei din toate părțile ei, pregătiți să-și rememoreze și să-și recapituleze momentul sacru al angajării lor din ziua hirotonirii printr-un triplu "Vreau" rostit în mijlocul credincioșilor: "vreau" reînnoirii făgăduințelor; "vreau" trăirii în unire cu Isus Domnul; "vreau" împărțirii tainelor lui Dumnezeu, misiunii de învățători.

În salutul său, PS Aurel Percă i-a făcut conștienți pe preoți de importanța acestei zile pentru preoția lor, le-a transmis și salutul PS Petru Gherghel, aflat în aceste zile la Ierusalim, și a afirmat că uleiurile care urmează să fie sfințite în cadrul acestei Liturghii amintesc de darurile pe care Tatăl, prin Fiul său, în Duhul Sfânt, le face Bisericii sale.

După reînnoirea promisiunilor sacerdotale, încheiate cu cuvintele rostite de episcop: "Dumnezeu să ne păstreze pe toți în iubirea sa, și să ne ducă pe toți, păstor și turmă, la viața veșnică", a urmat omilia, ținută de PS Aurel Percă, în care a vorbit despre preoție, despre slujirea poporului lui Dumnezeu, ca misiune principală a fiecărui preot.

"Liturgia cuvântului ne invită să ne reînnoim astăzi sub semnul fidelității și al încredințării" au fost cuvintele introductive rostite de episcopul auxiliar. Astăzi, a mai spus el, suntem invitați să ne întoarcem la originile preoției noastre. Fiecare trebuie să repete: "Duhul Domnului este asupra mea...". Noi, preoții, ne mișcăm în sfera harului, a inițiativei pline de iubire a lui Dumnezeu. Domnul ne-a ales cu o predilecție deosebită și ne-a chemat să ne conformăm voinței sale. Această zi de Joia Sfântă e o zi de bucurie, zi în care oboseala, punctele negre sunt șterse la gândul cât de mare este darul preoției pe care Dumnezeu ni l-a dat. Evocând un gând al papei Benedict al XVI-lea, episcopul ne-a asigurat pe toți cei care, cu o demnitate nemeritată, eram îmbrăcați în haine albe și purtam stole, că Dumnezeu este singura noastră bogăție. Viața spirituală a credincioșilor depinde de sfințenia noastră.

Când Isus a spus: "V-am numit prieteni" (cf. In 15,15), ne-a avut în vedere pe noi ca primi destinatari ai acestor cuvinte. Conchizând omilia sa, PS Aurel Percă a mai spus că "nu există Biserică fără Euharistie, nu există Euharistie fără Preoție". De aceea, avem motive să cântăm îndurarea Domnului asupra noastră. Îndemnul lui final a fost la rugăciune pentru toți cei care s-au făcut instrumente ale chemării noastre; părinți, preoți și laici. Invocând-o pe Maria, i-a cerut să ne ajute să reproducem imaginea Fiului ei, Isus Cristos.

După liturgia euharistică, înaintea Doxologiei, episcopul auxiliar a rostit rugăciunea de sfințire a uleiului pentru bolnavi, pentru ca toți cei care vor fi unși cu el să simtă "ocrotire pentru minte, trup și suflet". După sfânta Împărtășanie a fost sfințit uleiul catecumenilor, pentru ca aceștia "să aibă bucuria că au fost renăscuți și că trăiesc în Biserica".

A urmat consacrarea crismei. Episcopul a turnat mai întâi balsam în ulei și i-a invitat pe toți la rugăciune. Episcopul își întinde mâinile asupra vasului cu crismă, preoții doar mâna dreaptă (fără să spună nimic) și se roagă ca, prin puterea harului lui Dumnezeu, amestecul de balsam și ulei să devină pentru toți sacramentul binecuvântării sale. Sfânta Crismă se folosește la botez, la mir, la hirotonirea preoților, consacrarea altarului.

PS Petru Gherghel și-a făcut auzită vocea și dorința lui către toți preoții diecezei printr-o înregistrare din Cenacol, de la Ierusalim, auzită în întreaga catedrală de toți cei prezenți: "De aici doresc să intru în comuniune cu toți și îi salut pe toți cei care se află în jurul lui Isus în cenacolul nostru din Iași. Mă bucur să spun că alegerea făcută, sfânta Preoție, este una de mare demnitate. Tuturor o îmbrățișare frățească!"

Cântările sfintei Liturghii au fost susținute de Corul Mare al catedralei, dirijat de pr. dr. Florin Spătariu. S-a interpretat "Missa Brevis alla Capella" de Joseph Haydn.

La sfârșitul Liturghiei, PS Aurel Percă a mulțumit tuturor preoților participanți, exprimându-și dorința ca ei să trăiască aceste zile centrale ale anului liturgic împreună cu Isus, Marele Preot jertfit pentru noi toți.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 aprilie Iași: Liturghia Crismei


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat