Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Siret: Funeraliile pr. Ștefan Babiaș

Va trebui să mai treacă ceva timp pentru a ne obișnui cu ideea că pr. Ștefan nu mai este trupește între noi, aveau să fie cuvintele rostite de Excelența Sa Aurel Percă, episcopul de Iași, la finalul ceremoniilor de înmormântare, în dorința de a ne întări pe noi, preoții din Decanatul de Bucovina, miercuri, 24 martie 2010, când l-am condus pe ultimul drum pe pr. Ștefan Babiaș, paroh de Suceava și decan de Bucovina.

Au ținut să fie alături de noi, la Siret, preoții din Decanatul de Bucovina, peste 60 de preoți, printre care mulți colegi ai părintelui Ștefan.

La începutul sfintei Liturghii prezidate de Excelența Sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și Excelența Sa Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a fost citit un mesaj de condoleanțe de către Excelența Sa Józek Kowalczyk, nunțiu apostolic în Polonia, care a vizitat anul trecut parohiile polone din Bucovina.

Au participat, de asemenea, domnul deputat Longher Ghervazen, domnul primar de Siret, credincioșii din parohia Siret și credincioși din comunitățile Bucovinei, în special din cele în care părintele a activat: Solonețul Nou, Suceava, Gura Humorului și nu numai.

Durerea a continuat să-și pună amprenta asupra inimilor noastre. Părintele Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și coleg al părintelui Ștefan, a subliniat în cadrul predicii această durere inevitabilă care își pune amprenta asupra omului, cu atât mai mult cu cât moartea părintelui a fost una neprevăzută, fulgerătoare. Chiar dacă va trebui să mai treacă timp pentru ca rănile să fie închise, totuși credința în Dumnezeu, și în special în învierea lui Cristos, dar și a noastră, spre care ne îndreptăm, ar trebui să ne dea puterea să mergem mai departe.

Pentru a ne fi mai ușor, trebuie să ne îndreptăm cu mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că ni l-a dat pe pr. Ștefan, așa cum spunea în cuvântul de mulțumire Klara, o tânără din Parohia Suceava, citându-l pe sfântul Augustin. Să nu ne întrebăm de ce ni l-a luat, ci să-i mulțumim că ni l-a dat.

În cadrul intervențiilor finale, domnul deputat Ghervazen spunea că sâmbătă, cu o zi înaintea morții părintelui Ștefan, în cadrul Celui de-al VII-lea Congres al Uniunii Polonezilor din România, în intervenția sa, pr. Ștefan spunea că fiecare trebuie să lase urme în urma trecerii pe acest pământ, dorind să aprecieze și să încurajeze activitatea Uniunii Polonezilor în România și în Bucovina. Cu siguranță ne vor însoți mai departe toate aceste urme pe care pr. Ștefan le-a lăsat în activitatea sa în parohiile pe unde a trecut, dar ne vor însoți și toate cuvintele, încurajările și toate celelalte acțiuni menite să ne sprijine și să ne ajute. A încercat și a reușit să ne țină aproape întotdeauna pe cei care am vrut să răspundem chemării sale de a fi apropiați, uniți între noi ca preoți, dar și ca bucovineni, fie că eram de origini diferite: poloni, germani sau români.

Nu mai putem face altceva pentru Sfinția Voastră, părinte Ștefan, decât să vă mulțumim prin rugăciunea noastră și să vă ținem prezentă memoria prin împlinirea dorinței de a rămâne uniți. Vă mulțumim.

Pr. Gabriel Bucur

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 martie: Siret: Funeraliile pr. Ștefan Babiaș

* * *

Suceava: Despărțirea de pr. Ștefan Babiaș

Bucovina în doliu

A trecut la Domnul pr. Ștefan Babiaș


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat