Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Pelerinaj în conștiință la Kondoukro

Duminică, 21 martie 2010, comunitatea catolică Djebonoua din Coasta de Fildeș s-a pus de acord ca anul acesta pelerinajul dedicat timpului Postului Mare să se desfășoare la capela din Kondoukro. Creștinii din cele 53 de sate subordonate misiunii și grupate în șase subcomunități s-au reunit într-un singur punct. Marea sărbătoare a fost prezidată de părintele Joseph Kouakou, economul Arhiepiscopiei de Bouaké.

Dis-de-dimineață am pornit spre Kondoukro, fie mergând pe jos 5 km, fie apelând la mijloacele de transport disponibile: motociclete, biciclete, mașini, camionete. Indiferent că unii au ajuns primii sau ultimii, cu toți am ținut să facem un drum al evaluării conștiinței înainte de a ne prezenta în fața lui Dumnezeu.

Obosiți mai mult sau mai puțin, o dată ajunși, am început ziua urmând patimile lui Isus expuse prin Calea crucii. O mulțime mare urma crucea ce avea atașată cuiele, biciul, scara, buretele oțetit, coroana de spini. Având în vedere că păcatul există în prezent poate mai mult ca oricând, imaginea mulțimii amintea de una din cele văzute în filme, doar tăcerea făcea diferența. Nu era greu să identifici pe Simon din Cirene, Veronica sau mamele ce plângeau de durere. A doua evaluare a conștiinței a fost făcută raportându-ne la ce sacrificiu a făcut Isus pentru noi din iubire.

Minunata zi a continuat cu celebrarea penitențială, ce s-a încheiat cu cercetarea cugetului. Întrebările adresate mulțimii adunate în capelă și răspunsurile primite de fiecare în parte în propria conștiință au făcut să se distingă a treia evaluare a conștiinței. După atâtea analize, fiecare a avut de ales între a se confesa preotului sau a se ruga rozariul condus de o membră a Legiunii Mariei.

Punctul culminant a fost celebrarea liturgică sub prezidarea părintelui Joseph. "Dumnezeu iubește păcătosul, deoarece suntem creația lui, dar nu iubește păcatul" a fost fraza edificatoare a predicii părintelui Joseph, pe care cu toții am înțeles-o. După atâtea mustrări de conștiință, iubirea lui Dumnezeu ne ridică și ne dă puterea să trăim în bucurie perioada postului. Tinerii din corul "Don Bosco" poate au înțeles cel mai bine acest lucru, de aceea, cântecele lor au făcut ca mulțimea să tresalte în bucurie.

Poate vă miră bucuria remarcată chiar prin dansuri tocmai în Postul Mare, însă în Coasta de Fildeș, postul e diferit de cel știut de noi, românii. Aici nu se interzice să se danseze și nici nu se impune o anumită restricție privind cumpătarea la mâncare, doar vinerea se interzice consumul de alcool. În schimb, putem remarca o tăcere a sufletului în față durerii lui Isus, așa cum am simțit Crăciunul în bucuria spirituală, nu căutând zăpada și cadourile. Trăim un post diferit, în schimb ne unim meditând patimile lui Isus bazându-ne pe aceeași conștientizare a iubirii nelimitate a lui Dumnezeu.

Deznodământul acestui pelerinaj este că s-a încheiat cu o agapă frățească, moment în care interacționările umane ne fac să dăruim ce dobândim. Nu am organizat un marș, care să fie condus de crucea lui Cristos, așa cum suntem obișnuiți a fi un pelerinaj. În schimb, conștient sau inconștient, cu toții am purtat în inimă suferința lui și am conștientizat-o cu bucuria așteptării învierii lui Isus. Conștiința ne-a purtat pașii sau puterea mașinii să ne întâlnim la Kondoukro pentru a găsi în inima noastră iubirea prin răstignirea lui.

Pentru mai multe detalii și informații, accesați www.misiuneafrica.ro

Cristina Gheț


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat