Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Despărțirea de pr. Ștefan Babiaș

"Cine vrea să fie ucenicul meu să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze" (Lc 9,23). Cu aceste cuvinte a început PS Petru Gherghel sfânta jertfă a Liturghiei din dimineața zilei de 23 martie 2010, în biserica "Sf. Ioan Nepomuk" din Suceava. Nu era o Liturghie obișnuită: pr. decan Ștefan Babiaș, ucenicul fidel care și-a urmat Învățătorul până la capăt, se pregătea să se despartă de comunitatea pe care a păstorit-o cu dăruire.

Ochii înlăcrimați ai credincioșilor priveau spre sicriul înconjurat de flori, dar și spre lumânarea pascală care străjuia la capul părintelui și care amintea că Paștele, victoria vieții asupra morții, este aproape.

La celebrare au participat peste 25 de preoți, din Decanatul de Bucovina și din restul Diecezei de Iași, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, rudele și apropiații și sute de credincioși din comunitatea din Suceava, din filiale și din alte parohii din decanat.

În cadrul liturgiei cuvântului s-a citit textul din Scrisoarea către Romani, capitolul 14, care ne-a amintit că "fie că trăim, fie că murim, ai Domnului suntem", s-a cântat psalmul responsorial "Domnul este păstorul meu" și s-a proclamat Evanghelia Fericirilor, din Matei, capitolul 5.

La predică, PS Petru Gherghel, a amintit credincioșilor că acesta este drumul pe care l-a ales însuși Dumnezeu și pe care mergem cu toții. Părintele Ștefan a fost al lui Cristos întreaga viață și continuă să fie al lui Cristos și dincolo de moarte. A fost un slujitor vrednic al lui Cristos, care a făcut mult bine pe unde a trecut și care a știut să-i apropie pe oameni.

La sfârșitul sfintei Liturghii, a fost rostit un cuvânt de mulțumire și rămas bun de către un reprezentant al comunității romano-catolice din Suceava.

Apoi, deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, a subliniat rolul important pe care pr. Ștefan Babiaș l-a avut în Bucovina, unde a slujit 23 de ani din cei 24 ani de pastorație, și în mod special disponibilitatea pe care părintele a manifestat-o în relația cu comunitatea poloneză, căreia, de altfel, îi aparținea.

În sfârșit, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a scos în evidență colaborarea frumoasă dintre cele două instituții, care s-a datorat deschiderii și spiritului novator al părintelui Ștefan Babiaș.

A urmat momentul despărțirii de comunitate, când, în procesiune, trupul părintelui Ștefan a fost purtat de șase preoți către mașina mortuară, împodobită de jerbe de flori, în acordurile unui imn funerar. Printre lacrimi, credincioșii l-au aplaudat îndelung pe acela care le-a fost păstor și frate în credință și care va rămâne prezent în inimile lor. Cortegiul funerar s-a îndreptat spre Siret, acolo unde părintele va fi înmormântat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Iulia Cucu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 martie: Suceava: Despărțirea de pr. Ștefan Babiaș

* * *

Bucovina în doliu

23 martie: Siret: Liturghie pentru pr. Ștefan Babiaș

22 martie: Suceava: Liturghie pentru pr. Ștefan Babiaș


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat