Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Spală-mă, Doamne!

Acum, la început de primăvară, ca în fiecare an înainte de sărbătoarea Paștelui, observăm în jurul nostru o preocupare deosebită pentru a face curățenie. Primăria se îngrijește ca orașul să fie curat, se strâng gunoaiele ieșite la iveală după topirea zăpezii, se mătură și se spală străzile, iar în locuințe se șterg geamurile, se scutură covoarele, într-un cuvânt e timpul curățeniei generale. Dar e încă Postul Mare și ar fi potrivit să ne întrebăm dacă am terminat și curățenia interioară. Fiecare are grijă de trupul său, însă, dincolo de faptul că ne curățăm zilnic cu apă pentru a înlătura mizeria exterioară, ar fi bine să vedem și cât de curată ne este inima.

Se apropie Joia Mare când vom asculta din nou fragmentul evanghelic al spălării picioarelor ucenicilor de către Domnul Isus Cristos. Urmează apoi Vinerea Mare când medităm la o altfel de spălare, de această dată nu cu apă, ci cu însuși sângele prețios al Mântuitorului vărsat pe cruce pentru ca noi să fim curățați de păcate. Și ne putem întoarce din nou cu gândul în cenacol în seara instituirii sfintei Euharistii când, la cina cea de taină, Isus se asigură că vom avea mereu la dispoziție acest sânge al său ori de câte ori, participând la sfânta Liturghie, ne împărtășim din potirul binecuvântat.

Pe Calvar, din coasta străpunsă a lui Isus a țâșnit sânge și apă. Cu apa botezului am fost spălați o singură dată și atunci am primit iertarea păcatului strămoșesc. Cu sângele sfânt al lui Cristos ne putem spăla sufletul de păcate ori de câte ori ne apropiem cu vrednicie de masa sfântului altar. De câte ori nu am luat în serios și nu am dat importanță cuvintelor adresate nouă de Isus: "Luați și beți din acesta toți. Acesta este potirul sângelui meu, al noului și veșnicului testament, care pentru voi și pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor". Cum să rămâi indiferent în fața unei asemenea invitații de care depinde iertarea păcatelor adică mântuirea?

Dacă nu am făcut-o până acum, încă mai avem timp să ne spălăm sufletul, îngenunchind cu umilință la scaunul de spovadă și mărturisindu-ne păcatele, adică prezentând Mântuitorului nostru Isus Cristos toată murdăria noastră interioară în timp ce ne rugăm folosind cuvintele regelui David din Psalmul 50: "Desăvârșit mă spală de nelegiuirea mea și de păcatul meu curățește-mă!" Atunci vom face experiența milostivirii divine care ne redă pacea și fericirea redobândirii unei inimi curate, reînviate la viața harului. Numai atunci ne vom putea bucura cu toată ființa noastră la sărbătoarea Paștelui când, tresăltând în cântări de veselie, vom putea proclama că și pentru noi, cu adevărat Cristos a înviat!

Ciprian Nesimuca


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat