Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral

Sala de consiliu a Episcopiei Romano-Catolice de Iași a găzduit sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași, în prima parte a zilei de luni, 22 martie 2010. S-au dezbătut teme de actualitate din viața diecezei.

În deschiderea ședinței, PS Petru Gherghel i-a salutat pe preoții participanți și i-a invitat la un moment de tăcere și rugăciune pentru preotul răposat Ștefan Babiaș, decan de Bucovina, fost membru al Consiliului Prezbiteral, decedat la 21 martie 2010.

O meditație despre preoție, prezentată de pr. Iosif Dorcu, a deschis seria temelor prezente pe ordinea de zi. În cadrul meditației, a fost semnalat atacul mediatic actual la adresa preotului. Identitatea acestuia îl revelează ca pe o persoană care manifestă interese contradictorii. Preotul trebuie să aibă în vedere dimensiunea ispășitoare a vieții sale. El îl prezintă pe Dumnezeu oamenilor, iar lui Dumnezeu îi aduce oferta de păcat, de slăbiciune și nelegiuire din partea oamenilor pentru care trebuie să facă ispășire. Meditația lansa spre final o întrebare care solicita o reflecție personală ulterioară: "Sunt eu în momentul de față mai bun decât în ziua hirotonirii mele?"

În continuarea acestei meditații, pr. Eduard Mihai Coșa a vorbit succint despre Anul Sfintei Preoții, spunând că acesta trebuie considerat "un prilej și o oportunitate ca toți să se roage cu preoții și pentru preoți". A subliniat inițiativele care există la nivel parohial pentru trăirea acestui an: cateheze, ore de rugăciune, și a susținut importanța sensibilizării tinerilor și a familiilor. La 11 iunie 2010, din Dieceza de Iași un grup de preoți va merge în pelerinaj la Roma pentru a participa, împreună cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, la Liturghia de încheiere a Anului Sfintei Preoții. În completarea acestui punct de pe ordinea de zi, pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, a lansat propunerea ca în zilele de luni, marți și miercuri ale Săptămânii Sfinte să se facă adorație în fiecare parohie pentru fidelitatea în slujirea preoțească a preoților.

PS Petru Gherghel a vorbit despre vizita "ad limina" și "ad fratres". În cadrul vizitei "ad limina", Sfântului Părinte i-a fost prezentată problema relației cu Biserica Ortodoxă din România, situația Bisericii Greco-Catolice și cea a catedralei "Sfântul. Iosif" din București. Episcopul a ținut să semnaleze coincidența, în premieră, a vizitei episcopilor din România la Roma cu vizita seminariștilor de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

PS Aurel Percă a prezentat problemele învățământului catolic, exprimându-și grija, ce revine tuturor preoților, de a asigura un învățământ catolic de calitate într-un ambient socio-politic care nu favorizează acest lucru. De asemenea, a vorbit despre înființarea unei facultăți ecleziastice, unde cei care au diplome de licență pot obține și celelalte titluri academice (master, doctorat), fără obligația de a se înscrie la universitățile teologice din Italia. Într-o intervenție succintă, pr. Anton Săboanu a evidențiat importanța liceelor pentru învățământul superior. PS Petru Gherghel a recomandat tuturor celor prezenți să aibă în vedere mediatizarea perioadelor de înscriere la liceu și la facultate.

PS Aurel Percă a făcut referință la mandatul decanilor și al celorlalți responsabili de oficii, precizând că schimbările vor interveni la începutul lunii octombrie a acestui an, respectându-se prevederile statutului diecezan cu privire la aceste funcții și oficii de conducere.

PS Petru Gherghel a supus unei scurte dezbateri situația sanctuarului "Fericitul Ieremia" din Onești, lansând propunerea unei colecte speciale pentru finanțarea altarului care se va construi în acest sanctuar.

Despre Icoana Maicii Domnului de la Cacica și restaurarea ei a vorbit pr. Romuald Bulai, prezentând câteva imagini care arătau etapele recondiționării acesteia.

Despre imaginea episcopului Anton Durcovici a vorbit pr. dr. Fabian Doboș. De la hirotonirea PS Durcovici se împlinesc anul acesta o sută de ani. Evenimentul a avut loc la 24 septembrie 1910 în bazilica "San Giovanni in Laterano". Episcopul martir este "un candelabru care încă trebuie aprins", pentru ca să privim la măreția exemplului său martiric. Publicațiile care există despre viața și activitatea episcopului ne ajută să-i descoperim eroismul credinței și să ne unim în rugăciune pentru a-i putea invoca mijlocirea în drumul credinței noastre.

În finalul întâlnirii, a fost pusă în discuția problema taxelor stolare și s-a accentuat necesitatea unei uniformități conforme cu decretul episcopal în vigoare pentru fiecare parohie a diecezei; grija pastorală deosebită în asistarea credincioșilor în cele trei momente semnificative ale vieții: botez, căsătorie, înmormântare.

PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria de a-i fi întâlnit pe membrii Consiliului Prezbiteral și i-a îndemnat să-și îmbrățișeze cu dăruire responsabilitățile pentru binele spiritual al tuturor.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat