Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Despre "missio canonica" și olimpiadele de religie

"§ 1. Biserica noastră locală se îngrijește mereu de formarea și calificarea profesorilor de religie, pentru ca activitatea lor didactică și mărturia lor să fie ocazii reale de creștere culturală a elevilor, iar implicarea lor să fie constructivă și eficientă în realitatea școlară. Pentru împlinirea unui astfel de mandat, au nevoie de actele doveditoare ale pregătirii profesionale și de missio canonica" (Cartea sinodală, nr. 376).

Având în vedere aceste cerințe, la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a avut loc sâmbătă, 20 martie 2010, întâlnirea profesorilor de religie romano-catolică din zona Iași în vederea primirii binecuvântării și conferirii "missio canonica" pentru anul școlar 2010-2011. Aceste întâlniri au fost programate în toată Dieceza de Iași, profesorii de religie urmând să se prezinte în unul din centrele stabilite: Bacău, Iași, Onești sau Roman.

La această întâlnire s-au prezentat 14 profesori din zona Iași, respectiv județele Iași și Vaslui, profesori care predau disciplina religie romano-catolică și activează în parohiile din această zonă: Ionel Vârgă (Bălțați), Gabriela Păuleț (Fărcășeni), Lidia Petrescu (Hălăucești), Camelia Bejan (Horlești), Mariana Cornea (Huși), Fulvina Blînda (Iași), Tereza Dîm (Iugani), Valerica Iacob (Izvoarele), Tereza Leahu (Luncași), Monica Popescu (Mogoșești-Siret), Adrian Dieac (Oțeleni), Maria Apetri (Pașcani), Margareta Augustin (Răducăneni) și Cristina Ghercă (Răchiteni).

Comisia care a coordonat discuțiile și care a analizat portofoliile pregătite de profesori a fost alcătuită din: pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv, inspector școlar diecezan, și pr. conf. dr. Iosif Enășoae, inspector școlar zonal.

După momentul de rugăciune a urmat o meditație alcătuită și condusă de profesori. În partea a doua pr. Iosif Bisoc a fost moderatorul discuțiilor referitoare la activitatea didactică și educativă a profesorilor de religie romano-catolică din Dieceza de Iași. Părintele a mulțumit profesorilor pentru activitatea depusă, pentru tot ceea ce fac în vederea educării creștine a copiilor și a adus la cunoștință ultimele noutăți care s-au conturat la ultima întâlnire a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli din 13 martie 2010:

  • Olimpiada de religie romano-catolică județeană pentru clasele IX-XII, din 20 martie 2010, la care subiectele vor fi transmise de Ministerul Învățământului;

  • Olimpiada de religie, faza interjudețeană sau diecezană, care va avea loc la 17 aprilie 2010, la Bacău;

  • Olimpiada de religie, faza națională, pentru clasele de liceu și pentru liceele teologice, care va avea loc în perioada 7-10 aprilie 2010 la Oradea;

  • un grup de profesori din această zonă a primit avizul de a întocmi și a pregăti subiectele pentru următoarele faze ale olimpiadelor: pr. Benone Lucaci (Liceul Catolic, Iași), pr. Felix Roca (Liceul Catolic, Iași), pr. Petre Chelaru (Liceul Catolic, Iași), Mariana Cornea (Școala "Anastasie Panu", Huși), Lidia Petrescu (Liceul "Bogdan Vodă", Hălăucești), Maria Scovronschi (Gura-Humorului);

  • întâlnirea anuală a profesorilor de religie din Dieceza de Iași care va avea loc la 24 aprilie 2010, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești;

  • primul simpozion național al profesorilor de religie cu titlul: "Profesorul de religie și rolul său formativ în lumina preoției comune" care se va derula odată cu această consfătuire anuală. Profesorii și studenții sunt așteptați cu referate până la 10 aprilie, la una dintre secțiuni:

    1. "Cristos - modelul educatorului creștin";

    2. "Isus - model de slujire în educație";

    3. "Creativitate și inovare în predarea religiei";

    4. "Rolul profesorului de religie în organizarea activităților extracurriculare și extrașcolare"

    5. Educatorul creștin: proză, poezie, dramaturgie.

  • apariția unui sit al profesorilor de religie care va furniza informații, documente, articole, programe, planificări, proiecte;

  • revista "Educatorul creștin" - prezentarea numerelor 2 și 3.

Discuțiile purtate au avut caracter cordial și au vizat aspectul constructiv al punctelor analizate. La sfârșitul întâlnirii profesorii au primit "missio canonica" și acordul PS Petru Gherghel, de a preda disciplina religie în viitorul an școlar. Totodată părintele inspector diecezan și părintele inspector zonal au adresat încurajarea de a contribui în continuare la creșterea și educarea copiilor, atât în cadrul activităților școlare, cât și extrașcolare prin colaborarea rodnică cu parohiile de care aparțin.

Comisia de examinare și profesorii de religie din zona Iași mulțumesc părintelui vicar Felix-Marius Roca de la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, pentru găzduire, ospitalitate și ajutor.

Tot în aceeași zi s-a desfășurat și Olimpiada de religie pentru clasele IX-XII. Noutatea acestui an a fost că această fază a olimpiadei a beneficiat de găzduirea Liceului Teologic Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" din Iași pentru toate cultele din Iași (ortodox, romano-catolic și penticostal). Subiecte au fost transmise de Ministerul Învățământului și decodate de ISJ Iași, prin părintele inspector de religie Vasile Nechita. Din zona Iași au participat șase elevi din clasele IX-XII de la Liceul "Bogdan Vodă" din Hălăucești, coordonați și însoțiți de prof. Lidia Petrescu.

Prof. Fulvina Blînda


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat