Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Nu-mă-uita

Triste cifre: 30 de preoți, două măicuțe, doi seminariști, trei voluntari - în total, 37 de misionari au fost uciși în anul 2009 - cel mai mare număr din ultimele decenii și aproape dublu față de anul precedent.

"Să nu te uiți niciodată în urma celui care pleacă" - îi răsări în minte netam-nesam. "Ce mai superstiție!", își răspunse tot ea. Dac'ar fi așa, atunci - pe bune - chiar n-ar mai trebui să faci nimic pe lumea asta. Numai și numai interdicții de tot soiul. Și cu cât le dai atenție, cu atât apar altele și altele. Și totuși... superstițiile nu-s decât ruinele unor învățături vechi de când lumea îi spusese mai demult cineva... sau... își spuse ea singură, "super-sto" (ceva care stă deasupra - ca vârful unui munte peste care s-au abătut apele oceanului și doar el se mai zărește, fără să mai știe cineva de unde se înalță și cum... ) - sau, poate, ceva care depășește puterea noastră de cunoaștere rațională - "stă deasupra minții noastre"... Poate vin de undeva, din adâncul inimii, ca un strigăt al tuturor experiențelor lumii...

- Ei, bine c-am ajuns, că tocmai lunecam pe câmpii... (nu-i plăcea să spună, mai ales când era vorba de ea, că "bate câmpii"... )

Se așeză în bancă. Ora de adorație a sfântului sacrament. O aștepta toată săptămâna. În liniștea asfințitului, când lumina se face dulce și blândă și lunecă departe, în cerul tot mai adânc, tot mai albastru, rămâne pe altar doar sfântul sacrament, răspândind propria-i lumină, cea nevăzută și eternă ca viața însăși. Să sorbi viața de la izvor, fără să poți seca izvorul ca să poți bea mereu, săturându-te iar și iar, fără să te saturi vreodată... și bucuria, care dizolvă și recompune totul, clipa dintâi a Creației... bucuria...

Și totuși, mai era ceva. De data asta se întâmplase ceva. Cu ochii închiși, zărea iar și iar un câmp de nu-mă-uita presărat din loc în loc cu lalele albe... "Of! Bine că nu-s galbene, ca asfodelul de pe câmpiile lui Hades! Uite cum nu mă pot concentra - și pe măsură ce mă înverșunez, orice brumă de concentrare dispare. Dispare calmul, dispare lumina... de bucurie, nici vorbă! Halal meditație!" Deschise ochii - "luăm totul de la început" își spuse.

Și atunci... l-a văzut. Stătea acolo, în dreapta, departe, drept ca o coloană, nemișcat, în veșmântul lui alb care unduia ușor - nu se făcea să întoarcă privirea - dar îl vedea așa, cu privirea laterală, fiindcă își ținea mai departe ochii ațintiți asupra sfântului sacrament. Era el. Îi promisese că va veni când îl va chema. Nici nu-și dăduse seama că-l chemase, îi era dor de el, ce-i drept - dar mereu îi era dor de el. Îl văzuse plecând peste pajiștea aceea, presărată cu nu-mă-uita și lalele albe - așa-i rămăsese în minte - în seara când plecase. Și undeva, mai departe, în aerul călduț și dulce de primăvară, magnolia roz de la casa bunicilor... își păstrase neobișnuit de mult florile, ca și cum l-ar fi condus și ea. Un candelabru roz înmiresmat, pe cerul asfințitului... Abia a doua zi, dimineața, când deschise ochii, văzu presărate pe pajiște, florile roz de magnolie... căzuseră tăcut, care-n asfințit, care peste noapte, cine știe... celelalte dăinuiseră cât le fusese scris și totuși, mereu, chipul fratelui ei se asocia ciudat cu florile de nu-mă-uita și lumina albă a lalelelor...

Iar acum, el părea acolo. Surâse gândului. Probabil, tot acum, fratele ei începe adorația sfântului sacrament. Și rămase așa, împăcată, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care le primise, dar mai ales pentru fratele ei, preotul.

- Nu, fratele meu n-a fost ucis atunci - își continuă ea povestirea. Dar a fost ultima dată când a celebrat adorația sfântului sacrament. Asta avea să se întâmple câteva zile mai târziu. L-au străpuns cu sulița. În coliba care-i servea ca adăpost. Acolo l-au găsit a doua zi. Și din coasta lui curgea încă sânge... sânge și apă, peste vasul cu sfânta ostie, pe care o apărase cu trupul lui... Iar drumul până la colibă era presărat cu trupurile credincioșilor care-l apăraseră pe el. Fiindcă știți, preotul este cu adevărat pentru ei, Cristos - profet, rege și Dumnezeu. Și trebuie apărat, chiar cu prețul vieții.

... tăcu un timp.

O priveam cum stătea așa, ușor adusă de spate, cu părul alb-auriu-roșcat în lumina sângerie a asfințitului - vorbea ca de altcineva și cuvintele veneau nu-știu-cum, de tare departe, de parcă ea însăși nu era decât durerea ei, făcută om... Ne gândeam la fratele ei, chiar și la ea, cealaltă - de dincolo de durere, care cred că-l vedea încă pe fratele ei, trecând printr-un câmp înmiresmat, alb-albastru, de nu-mă-uita și lalele albe, iar departe, ca niște lumânări aprinse-n asfințit, magnolia roz de la casa bunicilor...

- Știți, continuă ea, oamenii de acolo au învățat încetul cu încetul să se roage. Să fie plini de bucurie și să se roage. Și-n biserica aceea, care s-a înălțat acolo, păstrează încă ostia pe care fratele meu a apărat-o. Și întotdeauna, la Paști, o arată mulțimii. Dar mâinile acelui preot tremură și-n ochi îi lucesc lacrimi. Iar când mulțimea o adoră, buzele lui șoptesc, de fiecare dată: "Iartă-l, Doamne, pe tatăl meu".

Da, fiul celui care l-a ucis pe fratele meu s-a creștinat. Împreună cu tot tribul lui.

Și s-a făcut preot. Un preot plin de har. Îi știu numele.

Știu și numele tatălui lui.

Și am învățat să mă rog pentru el. E greu să-i ierți și să-i iubești pe toți copiii Tatălui nostru din cer...

După un timp, adăugă așa, ca pentru ea:

- Și vouă vi se pare greu?! Chiar așa e... Dar atunci, la ce bun rugăciunea?! Și biserica noastră? Și sărbătorile noastre?

Credința noastră valorează cât iubirea noastră.

Doar atât: cât iertarea și iubirea noastră.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat