Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INOMC 2010: Un Radio în slujba Cuvântului

Cea de-a X-a Întâlnirea Națională a Operatorilor din Media Catolice (INOMC) a avut loc în perioada 15-19 martie 2010, la Oradea, în incinta sediului Radio Maria. Tema întâlnirii de anul acesta a fost legată de radio, unul dintre mijloacele de comunicare sociale care trebuie pus în slujba Cuvântului. Grupului de redactori ai postului Radio Maria cu sediul la Oradea i s-au adăugat operatori mass-media (presă scrisă, birouri de presă, audio-vizual și internet), preoți și laici, din diferite părți ale țării: București, Baia Mare, Iași, Lugoj, Timișoara... Din Dieceza de Iași au participat: pr. Cornel Cadar, pr. Petru Tamaș și pr. Laurențiu Dăncuță.

După cum ne învață Conciliul Vatican II, prin decretul asupra mijloacelor de comunicare socială (Inter mirifica), că trebuie "să se promoveze activ emisiunile catolice prin care ascultătorii sunt făcuți să participe la viața Bisericii și sunt hrăniți cu adevăruri religioase" (IM 14), părintele Doru Popovici, organizatorul acestei întâlniri și directorul de programe al Radio Maria, a încercat să-i facă pe toți participanții să se îndrăgostească de tot ce înseamnă radio și de posibilitățile pe care acesta le oferă zilelor noastre pentru a evangheliza. "Radio Maria, a precizat pr. Popovici, preia cultura și spiritualitatea locului, promovează pastorația Bisericii, înflăcărează comunitățile... Astfel, este susținută credința și Biserica... oamenii vin catehizați la Biserică".

În desfășurarea celor patru zile ale INOMC, operatorii mass-media au colaborat în așa fel încât s-a armonizat teoria (prezentarea tehnică a unui studio, a unor programe de editare, a tehnologiilor folosite în radio etc.) cu practica (realizarea unor emisiuni la Radio Maria, interviuri, reportaje, transmisiuni directe de rugăciuni, Liturghii etc.). De asemenea, nu a fost neglijată nici partea spirituală (celebrarea sfintei Liturghii și momente comune de rugăciune), care a fost completată de partea socială (prezentări, discuții, dezbateri și alte momente care au facilitat cunoașterea reciprocă a participanților și împărtășirea ideilor).

ÎPS Ioan Robu, responsabil mass-media în cadrul Conferinței Episcopilor din România, a transmis un mesaj video prin care i-a îndemnat pe cei prezenți la Oradea să urmeze sfatul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea și să propovăduiască învățăturile Bisericii prin mijloacele de comunicare: internet, televiziune, radio. Excelența sa a subliniat că "tehnologiile digitale reprezintă noi oportunități, dar și noi responsabilități. Vestirea lui Cristos trebuie să devină răspunderea tuturor, preoți și laici, fiecare după propriile posibilități".

Mesajul arhiepiscopului de București a inclus gândul Bisericii exprimat de Sfântul Părinte în Mesajul pentru Cea de-a XLIV-a zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (16 mai 2010), având tema: "Preotul și pastorația în lumea digitală: noile mass-media în slujba Cuvântului" și care s-a aflat și acesta în atenția participanților la INOMC: a-l vesti pe Cristos în continentul digital și a da un "suflet" internetului, mai ales prin crearea de situri catolice, de bloguri etc. Au fost subliniate și riscurile lumii virtuale, amintindu-se că "nu trebuie să se uite niciodată că rodnicia slujirii preoțești provine înainte de toate din Cristos, întâlnit și ascultat în rugăciune; vestit prin predică și prin mărturia vieții; cunoscut, iubit și celebrat în sacramente, mai presus de toate, ale preasfintei Euharistii și Reconcilierii... Cu toate acestea, conclude Sfântul Părinte în mesaj, "internetul rămâne o mare oportunitate pentru credincioși, oferind perspective din ce în ce mai noi și, sub aspect pastoral, nemărginite".

Preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, i-a vizitat pe operatorii mass-media în cea de-a doua zi a întâlnirii. Prin cuvintele adresate participanților a fost întărit adevărul despre importanța comunicării cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele de comunicare, în cazul de față insistându-se pe oportunitățile moderne are radioului. Un radio creștin, a precizat Preasfințitul, "este o Biserică din eter, care ajunge la multă lume, uneori la oameni la care nu ne așteptăm". Episcopul și-a exprimat speranța că aria de acoperire a Radio Maria se va extinde: "Biserica trebuie să meargă către lume. Radio e un mijloc de a ajunge la oameni".

Edificați prin timpul petrecut împreună, spre final s-au făcut o serie de propuneri (extinderea zonelor de transmisie pe unde radio a postului Radio Maria România, crearea unui sit care să cuprindă toate diecezele și eparhiile catolice etc.), s-a redactat un comunicat final ce va fi pus la dispoziția tuturor celor interesați și totodată s-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc fie la București (în cazul în care va veni o comisie specializată de la Vatican), fie la Iași, în perioada 9-15 mai 2011.

Întâlnirea s-a terminat prin transmiterea în direct la Radio Maria (ca o probă practică pentru participanți) a sfintei Liturghii de la Cluj, în solemnitatea Sfântului Iosif, hramul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Atât organizatorii, cât și participanții și-au atins scopul de a se îmbogăți reciproc prin împărtășirea experienței, prin punerea în comun a talanților primiți de la Dumnezeu și prin expunerea cunoștințelor din diferite domenii ale mass-media obținute prin studiu.

Fie ca Domnul să-i binecuvânteze pe toți cei care fructifică invențiile mass-media ale timpului nostru și le pun în slujba Cuvântului.

Pr. Laurențiu Dăncuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-19 martie: Oradea: INOMC 2010: Un Radio în slujba Cuvântului


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat