Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Timișoara: Întâlnirea Națională a Preoților

Cea de-a patra Întâlnire Națională a Preoților a avut loc la Timișoara, între 15 și 18 martie 2010. Au participat în jur de 120 de preoți din toate diecezele catolice din țară. Programul întâlnirilor s-a desfășurat în aula magna a Liceului Teologic Romano-Catolic "Gerhardinum". Invitat special al întâlnirii a fost episcopul auxiliar al Diecezei Esztergom-Budapesta, dr. Udvardy György. A fost un moment de comuniune sacerdotală, de întărire în slujirea fidelă a aceluiași Domn și Învățător, Isus Cristos.

Din Dieceza de Iași au participat: pr. Silvestru Bejan (Mogoșești), pr. Romeo Horvat (OFMCap Onești), pr. Lucian Avădăni (Moinești), pr. Vasile Petrișor ("Sfânta Cruce", Bacău), pr. Iosif Bălteanu (Adjudeni), pr. Ioan Păcurici (Văleni), pr. Marius Enășel (Gherăești), pr. Cristian Blăjuț OFMConv (Galați), pr. Andrei Staszkovian (Suceava) și pr. Cristian Diac (Iași-centru).

În deschiderea întâlnirii, am primit salutul Excelenței sale Martin Roos, episcop de Timișoara, care și-a exprimat bucuria de a fi gazda evenimentului național la care participă preoții de pe tot întinsul țării pentru a-și întări fidelitatea în slujirea preoțească.

Două prelegeri despre slujirea preoțească au marcat programul primei zile. PS Udvardy György a căutat să răspundă la două întrebări fundamentale pentru viața sacerdotală: La ce am fost chemat? De unde îmi iau puterea să fac ceea ce fac?

Răspunzând la prima întrebare, episcopul a afirmat că la rădăcina preoției stă chemarea lui Cristos. Aceasta, nevenind din nici o parte a acestei lumi, face ca preoția să poarte cu sine un puternic caracter de mister. Mister este sacramentul Preoției pentru că nu se explică doar prin factori lumești, ci face referință la un izvor supranatural, pe care mulți oameni nu vor să-l mai înțeleagă sau să-l admită. Într-un anumit sens, preotul, pentru că este preot, va fi întotdeauna un singuratic, a afirmat episcopul. În consecință, va fi greu ca natura activității și identitatea activității lui să fie delimitate într-o schemă. Noi înșine, ca preoți, nu trebuie să ne lăsăm "tematizați", definiți printr-un lucru sau altul.

Cuvântul pe care îl rostește preotul în orice duminică, în fața celor care îl ascultă, trebuie să aibă în el spirit și viață. Scopul preoției este, de aceea, "purtarea existenței învierii". Poporul trebuie să renască prin ceea ce vede și aude la preot. Preotul trebuie să fie icoană, semn, simbol care deschide spre o altă lume decât cea materializată. "Viața noastră este de neînțeles în afara lui Cristos. Dacă ar deveni logică în afara lui, automat i-ar fi infidelă lui", a spus episcopul.

În discuțiile pe grupuri, episcopul Udvardy ne-a chemat să răspundem la trei întrebări: Cum descopăr în mine darul preoției? Ce iubesc cel mai mult sau ce îmi place să fac cel mai mult în preoția mea? Cum este fidelitatea mea și cum este cea a lui Cristos?

În prelegerea din după-amiaza zilei de 16 martie, s-a conturat răspunsul la cea de-a doua întrebare: De unde îmi iau puterea să fac ceea ce fac în calitate de preot?

Puterea noastră este învierea lui Cristos, a afirmat cu convingere episcopul conferențiar. Aceasta a fost manifestarea victoriei la capătul unei lupte care trebuie să fie o constantă în viața preotului. Preotul își ia puterea din rugăciune, din promisiunile făcute în ziua hirotonirii, din propriile slăbiciuni. Chiar propriile răni pot deveni locuri ale puterii preotului (cf Is 53,5).

La ora 17.30 ne-am rugat împreună Vesperele, rugăciunea de seară din liturgia orelor, în limba latină, după care a urmat sfânta Liturghie pontificală în catedrala "Sfântul Gheorghe", prezidată de PS Udvardy György.

A doua zi, miercuri, 17 martie 2010, au fost prezentate prelegeri despre viața Episcopiei de Szeged-Csand (Ungaria), respectiv viața Episcopiei de Zrenjanin (Serbia). Au fost dezbătute provocările actuale ale vieții pastorale, fenomenul secularizării tot mai accentuat ale cărui efecte se observă în scăderea numărului credincioșilor practicanți, frecvența redusă la sacramente. Totodată, au fost prezentate și strategiile metodele pastorale adaptate contextului, respectiv pentru recuperarea simțului religios din credincioși și apropierea lor de Biserică și de Dumnezeu. Trebuie precizat că alegerea acestor două dieceze pentru prezentare nu a fost arbitrară. Ele au constituit, până în anul 1920, o singură dieceză împreună cu cea de Timișoara, sub numele de Csanád, și deci sunt toate trei dieceze surori.

Au urmat atelierele de discuții pe diverse teme precum: izvoarele lăuntrice ale vieții preoțești, activitatea pastorală pentru tineret, pastorația familiilor, reînnoirea parohială la sate și altele.

În a doua parte a zilei au fost prezentate toate diecezele participante de câte un reprezentant și s-a făcut evaluarea întâlnirii.

Ziua s-a încheiat cu Vesperele solemne în catedrală, urmate de sfânta Liturghie.

Pe teritoriul Diecezei de Timișoara se află mai multe etnii: români, maghiari, germani, croați, sârbi, italieni. Specificul acestei zone a țării noastre este tocmai această varietate de limbă și de cultură. Sfintele Liturghii au fost celebrate în trei limbi: româna, maghiară și germană.

Ne-am întâlnit, așadar, preoți de diferite culturi și limbi; preoți romano-catolici și greco-catolici. Cu toții însă, uitându-ne unii la alții, știam, fără să ne-o spunem, că Învățătorul, ai cărui ucenici suntem, este unul și același pentru toți, că noi în forme diferite avem aceeași slujire: a cuvântului evanghelic și a sacramentelor. Dacă Isus a reușit să întrunească ucenici cu diverse profesii (pescari, vameș etc.) și să creeze o coeziune între ei, această întâlnire m-a asigurat că, în ciuda varietății de limbă, de cultură și tradiții, noi putem simți această coeziune pentru că unul este Domnul nostru și una este Biserica în care slujim.

Dumnezeu să ne însoțească pe toți în această slujire nobilă și fiecare în felul lui să lase să se reflecte pe chipul lui imaginea marelui preot, Isus Cristos.

Următoarea întâlnire națională va fi la Lugoj, între 13 și 16 aprilie 2010.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-18 februarie: Timișoara: Cea de-a IV-a Întâlnire Națională a Preoților


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat