Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul papei către tineri: Avem nevoie de voi!

Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XXV-a Zi Mondială a Tineretului este un itinerar oferit tinerilor cu multă prietenie pentru ca aceștia să îl întâlnească pe Cristos și să se îndrepte astfel spre viața veșnică.

Pornind de la tema din acest an, "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17), Sfântul Părinte analizează întâlnirea dintre Cristos și tânărul bogat. Papa Benedict al XVI-lea amintește că această temă a fost tratată, în anul 1985, de papa Ioan Paul al II-lea într-o scrisoare adresată pentru prima dată tinerilor. De fapt, anul acesta se împlinesc 25 de ani de la instituirea Zilei Mondiale a Tineretului, voită de venerabilul Ioan Paul al II-lea. Actualul papă citează de-a lungul Mesajului său fragmente din această Scrisoare către tineri a papei Ioan Paul al II-lea.

Sfântul Părinte, oferind o meditație asupra episodului evanghelic al întâlnirii lui Isus cu tânărul bogat, spune că "această relatare exprimă în manieră eficace marea atenție a lui Isus față de tineri, față de voi, față de așteptările, speranțele voastre, și arată cât de mare este dorința lui de a vă întâlni personal și de a deschide un dialog cu fiecare dintre voi". De aceea "creștinismul nu este în primul rând o morală, ci experiența lui Isus Cristos, care ne iubește personal, tineri sau bătrâni, săraci sau bogați; ne iubește și atunci când îi întoarcem spatele".

Toți tinerii se găsesc în situația tânărului din evanghelie, deoarece se întreabă ce trebuie să facă cu viața lor. "Pentru a descoperi proiectul de viață care poate să vă facă pe deplin fericiți, ascultați-l pe Dumnezeu, care are un plan al său de iubire cu privire la fiecare dintre voi. Cu încredere, întrebați-l: «Doamne, care este planul tău de Creator și Tată cu privire la viața mea? Care este voința ta? Eu doresc s-o împlinesc». Fiți siguri că vă va răspunde".

În Anul Sfintei Preoții, tinerii sunt încurajați să îl urmeze pe Cristos, care le spune "vino și urmează-mă" pe calea preoției, a vieții călugărești sau a căsătoriei. "El știe să dăruiască bucurie profundă celui care răspunde cu curaj!"

Proiectul de viață al tinerilor nu trebuie să se oprească doar la viața pământească. Ei sunt îndemnați să țină "privirea îndreptată spre viața veșnică". "Dragi tineri, vă îndemn să nu uitați această perspectivă în proiectul vostru de viață: suntem chemați la veșnicie", continuă Sfântul Părinte, oferind ca exemplu de sfințenie pe fericitul Pier Giorgio Frassati.

Cele zece porunci sunt condițiile necesare pentru a moșteni viața veșnică. "Ele sunt puncte de referință esențiale pentru a trăi în iubire, pentru a deosebi în mod clar binele de rău și a construi un proiect de viață solid și durabil. Și pe voi Isus vă întreabă dacă știți poruncile, dacă vă preocupați să formați conștiința voastră după legea divină și dacă le puneți în practică".

Papa Benedict al XVI-lea arată că nu este străin de problemele tinerilor: "Cel care trăiește astăzi condiția de tânăr trebuie să înfrunte multe probleme care provin din șomaj, din lipsa de referințe ideale sigure și de perspective concrete pentru viitor... În pofida dificultăților, nu vă lăsați descurajați și nu renunțați la visele voastre!" Fără ezitare, papa le spune tinerilor avem nevoie de voi: "Dacă veți vrea, viitorul este în mâinile voastre, pentru că darurile și bogățiile pe care Domnul le-a închis în inima fiecăruia dintre voi, plăsmuite de întâlnirea cu Cristos, pot să aducă lumii speranță autentică!"

Cea de-a XXV-a Zi Mondială a Tineretului se va celebra în toată Biserica în Duminica Floriilor, 20 martie. La nivel diecezan, Ziua Tineretului va avea loc la Cleja, Parohia "Sfântul Marcu", în ziua de 2 mai.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat