Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zi de formare pentru tineri

Sâmbătă, 13 martie 2010, în Aula Sinodală a Catedralei "Sfânta Maria Regină" din Iași, a avut loc o zi de formare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani. Organizată de Acțiunea Catolică, sectorul tineri, această zi a încheiat seria celor trei zile de formare adresate adolescenților și tinerilor, cu tema: "Iubește cu toată inima! Afectivitatea și sexualitatea după gândul lui Dumnezeu".

Programul a început cu o rugăciune prin care tinerii îl rugau pe Dumnezeu să fie alături de ei pe parcursul zilei. Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul nostru, prezent la deschiderea programului, a încurajat inițiativele Acțiunii Catolice, urându-le o zi rodnică participanților.

Au urmat câteva jocuri de cunoaștere și de introducere în tema zilei. Tinerii s-au implicat activ construind mesaje referitoare la tema zilei pe care le-au transmis apoi cu ajutorul trupurilor lor.

Momentul de formare propriu-zis, "De la mitul sexului la iubirea adevărată", a început prin vizionarea unui film, "Sexul are un preț", în care Pam Stenzel a prezentat tinerilor prețul care trebuie să-l plătească dacă încep viața sexuală înainte de căsătorie. Pr. Felix Roca, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, a continuat acest moment de formare precizând că afectivitatea și sexualitatea fac parte din planul lui Dumnezeu, regulile sunt date nu ca să ne îngrădească, ci ca să fim protejați, pentru binele nostru, și astfel să putem construi împărăția lui Dumnezeu.

După prânz, a urmat un moment de dialog; tinerii au adresat diverse întrebări, încercând să găsească informații utile referitoare la construirea unor relații de iubire veritabilă, să cunoască pericolele care pot apărea din cauza "ingredientelor nesănătoase" în cadrul unei relații de dragoste, mai apoi în cadrul căsătoriei și cum pot fi acestea evitate.

Programul a continuat cu o tombolă în cadrul căreia câștigătorii au primit diverse cărți pe tema afectivității și a sexualității și s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire.

A fost un moment de informare, dar și de încurajare pentru cei care luptă cu mentalitatea deformată a societății de azi privind sexualitatea. Mesajele au fost transmise cu putere și mai ales nu au lipsit argumentele necesare pentru a gândi cât mai coerent în realitatea societății zilelor noastre.

La această întâlnire au participat 120 de tineri din Dieceza de Iași. Alături de tineri a fost și pr. Cristian Diac, vicar la Parohia "Adormirea Maicii Domnului".

*

Impresii ale participanților:

"(...) Am început cu un cântec, i-am dăruit lui Dumnezeu clipele pe care le trăim. Am format grupuri, am început prin a învăța să ne cunoaștem. Și cum să începi să te cunoști, decât prin cuvinte. Dar cunoașterea a fost mai profundă, pentru că am învățat să ne cunoaștem prin cuvintele trupului. (Eu eram litera "E", din perspectivă, stăteam ca o balerină). Am învățat să ne cunoaștem prin ceea ce formăm. Am început să construim mașini cu care să mergem în viață și de care avem mare nevoie, o mașină a frumosului, care ne ajută sa depășim greul; mașina iubirii, mașina respectului..." (Daniel Ciobanu)

"O zi în care s-au atins puncte importante privitoare la realitățile zilei de astăzi, pericole, argumente clare și logice care nu au făcut decât să încerce să convingă faptul că Biserica ne vrea binele; Dumnezeu ne vrea binele". (Oana Andrei)

"Pentru mine, întâlnirea a fost o reconștientizare a pericolelor care duc la distrugerea curăției. Totodată, aceasta întâlnire ne îndeamnă să luăm atitudine față de acele cazuri și mai ales de acele persoane care comit necugetat actul sexual înainte de căsătorie. Privit din prisma credinței, actul sexual are o conotație creștină doar atunci când este săvârșit după ce s-a încheiat sacramentul Căsătoriei. Ideea care rămâne de bază, din punctul meu de vedere este: «Iubește mereu din toată inima, cu sinceritate și credință»". (Brigita Budău)

"Astăzi am învățat cum ar fi bine să-mi trăiesc viața după gândul lui Dumnezeu, care ne limitează pentru că ne iubește. Nu-mi mai pasă dacă ceilalți mă vor considera învechită, voi spune categoric nu relațiilor sexuale premaritale. Presupunând că 99% dintre tineri au o viață sexuală activă, eu vreau sa fac parte din cele 1% persoane care își respectă trupul și vor să țină la distanță cele aproximativ 30 de boli care se pot lua prin transmitere sexuală" (Paula Enea).

"A fost o zi plină de binecuvântare, har și bucurie în care momentele constructive au alternat cu cele de destindere, astfel încât ne-am simțit cu toții copii ai lui Dumnezeu creați din iubire și pentru iubire" (Ana Dănculesei)

"Într-o lume fluidă în arealul căreia nuanțele de gri se simt ca la ele acasă, mărturisesc că aveam nevoie de aceasta zi de formare. Sincer, coerența informațiilor expuse în fața noastră a fost foarte persuasivă pentru ca să nu ne mai ascundem în spatele acelui tipic «Dar n-am știut!»" (Maria Gal)

"Nu a fost un curs de formare, ci unul de informare sau mai degrabă o modalitate de a ne deschide ochii în ceea ce privește implicarea a doi oameni într-o relație; viața nu e o joacă și nu-ți poți permite să experimentezi doar de dragul distracției; trebuie să fii înțelept în deciziile pe care le iei și să te gândești la modul în care acțiunile tale influențează atât propria-ți persoană, cât și pe cei din jur" (Laura Andreș).

"Consider că dezbaterea acestei teme a fost un moment de «recapitulare» a primei lecții Îndrăgostirea din capitolul Iubirea. Astfel, s-a putut retrăi, prin prisma celor abordate, fiorul primei priviri, prinderea cu emoție a mâinii celui drag, prima abandonare în brațele larg deschise gata să ne cuprindă și primul sărut. Îmi doresc să nu fie ignorate într-o relație de prietenie forța celor două cuvinte (greu de spus uneori, din falsa dorință de a nu-l pierde pe cel drag): "nu" și "gata, până aici" care se dovedesc a fi "medicamentele" care vindecă, salvează și dau puterea de a privi cu seninătate în continuare în ochii celui iubit, care garantează respectul și libertatea. Pentru mine, ziua de formare organizată în parohia noastră, având ca temă «Iubește cu toată inima! Afectivitatea și sexualitatea după gândul lui Dumnezeu» a constituit o veritabilă mărturie de curaj și de preocupare a mea în mod special, dar și a tinerilor cu privire la trăirea deplină și conștientă a acestui minunat dar: iubirea adevărată împărtășită cu o singură ființă pentru toată viața sub oblăduirea Providenței" (Lăcrămioara Boroș)

Celina Dumitru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 martie: Iași: Zi de formare pentru tineri


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat