Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bijghir: Misiuni populare

Pentru o trăire cât mai intensă a sărbătorii Învierii Domnului, dar și pentru reînnoirea vieții spirituale a familiilor din Parohia "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" Bijghir, în perioada 11-14 martie 2010, în această comunitate au avut loc misiuni populare organizate de părintele decan Vasile Rediu, în cadrul cărora predicator a fost părintele misionar Iosif Păuleț, paroh și decan de Onești.

Motoul acestor misiuni a fost chemarea lui Cristos din evanghelie: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,15). Același îndemn a fost adresat de sfânta Fecioară Maria la Lourdes, la poalele Munților Pirinei, în grota Massabielle, prin cuvintele: "Pocăință, pocăință, pocăință", îndemn pe care părintele predicator l-a readus în atenția credincioșilor comunității din Bijghir, îndemn propus fiecărui creștin în acest timp de har al Postului Mare: "Convertiți-vă, întoarceți-vă la Dumnezeu, deplângeți-vă păcatele voastre, înnoiți-vă sufletele".

Tema principală a misiunilor a fost familia creștină. Părintele Iosif, vorbind despre măreția și obligațiile familiei, a accentuat faptul că familia este celula de bază a societății și de familiile sănătoase fizic și moral depinde înălțarea sau decăderea unei societăți umane și creștine. Biserica are nevoie de familii cu adevărat creștine, întemeiate după voința lui Dumnezeu, pe cuvântul său viu și adevărat, care nu poate fi schimbat de nici o lege omenească. Părintele a evidențiat și alte aspecte legate de viața de familie cum sunt necesitatea credinței pentru a da mărturie despre Dumnezeu în orice împrejurare, păcatul de necurăție sub nenumăratele sale aspecte care distruge planul lui Dumnezeu cu privire la sfânta căsătorie, beția, înjurătura, indisolubilitatea căsătoriei creștine și divorțul, Maica Îndurerată - modelul și ajutorul familiilor, păcatul avortului, dar și alte teme pentru ca cei care au luat parte la aceste misiuni să cunoască învățătura autentică a Bisericii Catolice și astfel să își examineze sufletul și viața întreagă pentru a vedea unde au ajuns pe drumul convertirii care duce la Dumnezeu și care durează toată viața.

La începutul acestor misiuni, părintele a subliniat faptul că pe primul loc se află Dumnezeu, apoi comunitatea prezentă la misiuni și numai după aceea predicatorul care nu face altceva decât să transmită credincioșilor, ca o portavoce, cuvântul lui Dumnezeu, voința sa cu privire la familia creștină. Dar, pentru a auzi acest cuvânt, ni se cere în aceste zile sfinte să vorbim mai puțin, să facem liniște în jurul nostru pentru a-l lăsa pe Dumnezeu să ne vorbească, sfintele misiuni nefiind altceva decât o rugăciune continuă în care noi ascultăm glasul Domnului.

Participarea credincioșilor a fost foarte numeroasă; au participat nu numai membrii comunității parohiale din Bijghir, dar și alți credincioși din filiala Buhoci și din parohiile învecinate. În cadrul celor trei sfinte Liturghii ținute în fiecare din cele trei zile de misiuni, credincioșii au avut ocazii de spovezi nu numai la preoții locului, ci și la alți preoți veniți din parohiile Prăjești și Horgești, pentru ca hotărârile sfinte luate în aceste zile, precum și chemarea lui Cristos la convertire și trăirea evangheliei să nu rămână simple cuvinte, dar să poată fi trăite cu adevărat printr-o sfântă spovadă bună. În acest fel, îndreptând tot răul pricinuit prin păcatele noastre, aducem bucurie inimii lui Dumnezeu, dar și Maicii Preasfinte îndurerate, pe care păcatele noastre au îndurerat-o profund.

Încheierea sfintelor misiuni a avut loc în cadrul sfintei Liturghii de la ora 17.00, prezidată de PS Petru Gherghel, alături de părintele predicator Iosif Păuleț, părintele decan Vasile Rediu, precum și alți preoți.

Domnul să răsplătească tot efortul și toată strădania părintelui misionar, căruia îi suntem profund recunoscători, și să dăruiască o rodnicie cât mai mare acestor zile de har, astfel încât cei rătăciți să fie readuși pe calea binelui, iar ceilalți creștini să rămână statornici în credință până la întâlnirea cu Domnul cel înviat. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Pr. Ștefan Bortă


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat