Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Dogmatica catolică, vol. I

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Dogmatica catolică. I. Fundamentele dogmei. Introducere în dogmatică, scrisă de card. Leo Scheffczyk. Acesta este primul volum din cele opt care vor fi publicate în colecția "Dogmatica catolică". Cartea este tradusă de dr. Wilhelm Tauwinkl, apare în formatul 17x24, are 301 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 30 lei.

Publicarea în limba română a Dogmaticii catolice a cardinalului Leo Scheffczyk și a profesorului Anton Ziegenaus este o contribuție valoroasă la dezvoltarea literaturii teologice din România. Putem aminti, în continuare, câteva motive în sprijinul acestei afirmații.

În primul rând, nu s-a publicat până acum în românește o lucrare de o asemenea întindere în acest domeniu, cea mai amplă rămânând, până în prezent, Teologia dogmatică ortodoxă în trei volume a părintelui Dumitru Stăniloae, apărută acum mai bine de 30 de ani. Este un eveniment și publicarea recentă în românește a monumentalei lucrări, în 14 volume, a marelui teolog protestant elvețian Karl Barth, Dogmatica Bisericii, (deocamdată, în ediția prescurtată, într-un singur volum, a lui H. Gollwitzer).

De altfel, o lucrare de dogmatică în mai multe volume este și pe alte meleaguri un eveniment rar. În același timp, trebuie să remarcăm faptul că, deși în limba română se publică o bogată literatură religioasă, o foarte mică parte a acesteia este dedicată teologiei sistematice.

În al doilea rând, este vorba de una dintre puținele dogmatici - astăzi - care urmează împărțirea tradițională a acestei discipline teologice. Succesiunea diferitelor tratate o urmează pe cea a articolelor din Crez și, de altfel, pe cea a evenimentelor din economia mântuirii: "Cred în Dumnezeu... Creatorul... și în Isus Cristos... care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire... s-a născut din Maria Fecioara... Cred în Duhul Sfânt, Sfânta Biserică Catolică... învierea morților și viața veșnică". Astfel, lucrarea de față cuprinde, în diferitele ei volume, Introducerea în dogmatică, Tratatul despre Dumnezeu Unul și Întreit, cel despre Creație, Cristologie, Mariologie, Învățătura despre har, Ecleziologie și Teologie sacramentară, Escatologie.

Este adevărat că unele domenii ale dogmaticii sunt reprezentate la noi prin publicații, și anume despre Dumnezeu Treime, Cristologie, Mariologie, Ecleziologie, Sacramente și Escatologie. Lucrări din alte ramuri sunt însă greu sau chiar imposibil de găsit în românește, de pildă, tratate de teologia Creației și de Haritologie; unele dintre lucrările de Escatologie existente în librării sunt adesea mai curând ezoterice decât teologice. Lucrarea de față prezintă, în schimb, într-un sistem închegat, toate părțile dogmaticii, inclusiv cele mai puțin abordate în zilele noastre.

În al treilea rând, este vorba de o lucrare echilibrată, întemeiată pe datele Sfintei Scripturi, pe învățătura părinților Bisericii, pe tradiția teologică medievală, intrând în dialog și cu tendințele teologice, uneori provocatoare, ale epocii moderne și contemporane.

Originalitatea reflecției teologice a acestei Dogmatici constă, așadar, în prezentarea senină, echilibrată, a datelor credinței, într-un sistem coerent, crescut organic pe arborele Scripturii, al părinților, al Tradiției și magisteriului.

Titlul acestei opere, ca și structura și conținutul ei, arată limpede că avem în față o dogmatică bine înrădăcinată în tradiția catolică; totuși, lucrarea va fi desigur utilă și teologilor, studenților și altor persoane interesate, nu numai catolice, ci și de alte confesiuni creștine, precum și tuturor celor interesați - din diferite puncte de vedere - de teologia creștină. Dogmatica de față intră în dialog și cu diferitele curente filosofice moderne și contemporane, nu numai cu cele apropiate de soluția creștină, ci și cu cele care i se opun. Într-o lume și într-o perioadă în care pluralitatea de păreri ar putea duce la dizolvarea convingerilor de credință într-un vag subiectivism religios, această lucrare prezintă limpede - poate chiar ca o provocare - dogma ca adevăr divin obiectiv, ca un punct de referință indispensabil pentru viața omului și cunoașterea acestuia.

Scheffczyk utilizează un vocabular foarte bogat, scriind într-o frumoasă germană "de modă veche", în care își au locul, însă, numeroase neologisme, ce aduc, la nevoie, nuanțe în plus față de termenii tradiționali, precum și numeroși termeni creați ad hoc. Am încercat să redăm, pe cât posibil, în traducere, jocul acestor nuanțe: limba română are, ca și germana, posibilitatea de alegere între termeni tradiționali și neologisme (de pildă "tradiție" / "predanie" pentru "Tradition" / "Überlieferung" etc.); cuvintele compuse create de autor au fost redate analitic sau, după caz, utilizând un procedeu similar. De regulă, contextul permite înțelegerea termenului nou creat și a motivației introducerii lui.

Pe lângă contribuția nemijlocită adusă de această lucrare, ne-am putea gândi, în plus, și la o înrâurire indirectă, sperând ca publicarea acestei traduceri din limba germană să devină și un îndemn la îmbogățirea atât de necesară a teologiei dogmatice de expresie românească.

Dr. Wilhelm Tauwinkl

* * *

Cele opt volume ale Dogmaticii catolice:

  • Vol. 1. L. Scheffczyk, Fundamentele dogmei. Introducere în dogmatică

  • Vol. 2. L. Scheffczyk, Dumnezeul Revelației. Învățătura despre Dumnezeu

  • Vol. 3. L. Scheffczyk, Creația, începutul mântuirii. Învățătura despre Creație

  • Vol. 4. A. Ziegenaus, Isus Cristos, plinătatea mântuirii. Cristologie și soteriologie

  • Vol. 5. A. Ziegenaus, Maria în istoria mântuirii. Mariologie

  • Vol. 6. L. Scheffczyk, Înfăptuirea mântuirii prin har. Învățătura despre har

  • Vol. 7. A. Ziegenaus, Prezența mântuirii în Biserică. Învățătura despre sacramente

  • Vol. 8. A. Ziegenaus, Viitorul Creației în Dumnezeu. Escatologie

* * *

Dogmatica catolică. I. Fundamentele dogmei. Introducere în dogmatică
Leo Scheffczyk și Anton Ziegenaus, Ed. "Sapientia", 2009, ISBN 978-973-8980-67-9, 17x24, 301 p., 30 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 79.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat