Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ecouri ale zilei de formare ACA

Sâmbătă, 13 martie 2010, la Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău s-a desfășurat o zi de formare cu tema "Acțiunea Catolică - dialog între generații", adresată adulților, membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice din zona Bacău. Au participat 42 de adulți din șapte parohii, coordonați de pr. Iosif Dămătăr, asistentul spiritual ACA, Ana Broșteanu, responsabila diecezană ACA, Paul Păduraru și Gheo Cochior, responsabilul și, respectiv, secretarul zonei Bacău. Au fost alături de noi, cu rugăciunea, membrii și simpatizanții adulți din Parohia Pustiana unde se desfășurau misiunile populare.

Programul a fost deschis cu o rugăciune urmată de prezentarea semnificației temei și motoului anului asociativ: "Pentru ca bucuria noastră să fie deplină", respectiv "Bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri". În continuare s-a prezentat structura Acțiunii Catolice, organizată la nivel internațional, național, diecezan și parohial. După o mică pauză, pr. Iosif Dămătăr împreună cu Ana Broșteanu au prezentat tema: "Dialog între generații. Relația părinți-copii", unde s-a accentuat importanța comunicării, secrete ale comunicării cu copiii, adolescenții și părinții vârstnici.

Deoarece suntem în luna martie, Paul Păduraru, printr-o prezentare Power Point, a oferit un mărțișor fiecărei mame și bunicuțe prezente, iar părintelui Iosif i-am cântat din inimi un "La mulți ani!" pentru ziua onomastică ce se apropie.

A urmat al doilea moment de rugăciune - Ora Medie. Un moment important a constituit vizita părintelui decan Isidor Dâscă, în cadrul căreia Sfinția sa a apreciat interesul adulților pentru formare.

Programul de după-amiază a conținut atelierele de discuții atât pe tema bucuriei, cât și a comunicării. Au urmat concluziile, iar ziua de formare s-a încheiat cu Calea sfintei cruci. Parcurgând împreună drumul crucii, ne-am amintit că Isus reînnoiește în sfânta Euharistie suferințele crucii și locuiește în mijlocul nostru cu aceeași iubire ca și pe sfânta cruce. Adulții s-au întors în parohiile lor cu propunerea de a trăi mai bucuroși viața de fiecare zi, de a fi mai atenți ce comunică și cum comunică, pentru a fi exemplu bun în familie și în comunitate.

Mulțumim parohiei gazdă, responsabililor care s-au implicat în organizarea acestei zile de formare, părintelui Iosif pentru disponibilitatea sa, tuturor participanților și, nu în ultimul rând, bunului Dumnezeu care ne este mereu alături cu iubirea sa.

Din concluziile prezentate:

  • Suntem creștini bucuroși când Dumnezeu este prezent în inima noastră, când participăm la sacramente și la sfânta Liturghie, suntem împăcați cu noi, cu ceilalți și cu Dumnezeu, ne împlinim misiunea de laici, mamă, tată, muncitor... cu responsabilitate.

  • Isus ne garantează bucuria, ne dăruiește bucuria și este bucuria noastră. Păcatul duce la pierderea bucuriei; spovada, iertarea și împăcarea ne ajută să o regăsim, iar pentru a o păstra în inimi trebuie să menținem constantă seninătatea, să ne rugăm, să ne trăim viața de credință raportându-ne la viețile sfinților.

  • O bună comunicare ne ajută să menținem bucuria între noi. Pentru aceasta avem nevoie de respect reciproc, iubire, empatie, acceptare, răbdare, ascultare activă, deschidere, sinceritate, umilință, toleranță, corectare fraternă, înțelegere".

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 martie: Bacău: Ecouri ale zilei de formare ACA


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat