Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Snagov: Seminarul internațional "Educația pentru religie și pentru cultura diversității"

În perioada 5-7 martie 2010, la Mănăstirea Carmelită de la Snagov-Ciofliceni, sub patronajul Comitetului European al Educației Catolice cu sediul la Bruxelles (CEEC), al Federației Profesorilor de Religie (FERE-CECA) din Spania, al Secretariatului Național al Învățământului Catolic (SNEC) din România și cu sprijinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, a avut loc Seminarul internațional de Formare "Educația pentru religie și pentru cultura diversității" cu tema "Practici de mediere pentru o educație multireligioasă și multiculturală. Competențe ale educatorului creștin".

Beneficiarii acestei manifestări au fost cadrele didactice din învățământul preuniversitar din România (circa 100 de profesori, inspectori de specialitate, educatori, formatori), precum și persoane implicate în formarea și educarea tinerei generații.

Pe parcursul celor trei zile de conferințe, dezbateri, schimburi de experiență au intervenit personalități ale vieții religioase și academice din țară și străinătate, precum și experți școlari, dintre care amintim: ÎPS Mons. dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și responsabilul cu învățământul catolic în cadrul Conferinței Episcopilor din România, PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fr. Juan Antonio Ojeda Ortiz, secretar general FERE-CECA - Spania, doamna Betty Meyer, vicepreședinte al OE-GIAPEC (Asociația Părinților Catolici din Belgia), conf. univ. dr. Miorița Got, președinte al SNEC-România. De asemenea, părintele Angel Miranda și fratele Lorenzo Tebar Belmonte din Spania, membri ai Congregației Fraților Școlilor Creștine și specialiști de marcă internațională în domeniu, au modelat lucrările și au expus numeroase referate cu conținut didactic și formativ. Tot în cadrul dezbaterilor s-a accentuat faptul că formarea trebuie direcționată pe elev/copil/adolescent și că ora de religie și formarea profesorului creștin, în general, și a profesorului de religie, în mod special, au ca scop o educație creștină și de durată. Alături de cadrele didactice catolice, la simpozion au participat și reprezentați ai Bisericii Ortodoxe Române, care, prin intervențiile lor, au subliniat necesitatea de unitate în câmpul educativ și formativ al școlii.

Din Dieceza de Iași au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar și responsabilul cu Învățământul Catolic în cadrul Conferinței Episcopale Române, pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan (care a susținut și referatul Rolul părinților în desfășurarea orei de religie în școală), fr. Daniel Ciobanu, directorul Liceului "La Salle" din Pildești, și sr. Regina Horvat, director al Grădiniței "Sfânta Familie" din Gherăești.

Concluziile simpozionului se vor concretiza într-un volum care se va publica ulterior.

Au consemnat
sr. Regina Horvat, SMP,
fr. Daniel Ciobanu, FSC,
fr. Iosif Bisoc, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-7 martie: Snagov: Seminarul internațional "Educația pentru religie și pentru cultura diversității"


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat