Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Petiție împotriva sărăciei

Caritas Europa invită în special credincioșii din Europa să se solidarizeze și să semneze o petiție online, în care se solicită autorităților luarea unor măsuri concrete pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale.

Dragi credincioși,

Anul 2010 a fost declarat anul de luptă împotriva sărăciei și a excluziunii sociale. Din partea Caritas Europa au fost inițiate o serie de acțiuni printre care este și aceea de a trimite către Parlamentul European o petiție online, în care se solicită autorităților luarea unor măsuri concrete pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale. Ca cetățeni ai Europei, dar și în spirit de solidaritate umană și creștină, suntem îndemnați să semnăm aceasta petiție și, totodată, să o facem cunoscută și altora: rude, colegi, prieteni.

Pentru a putea fi trimisă și acceptată, petiția trebuie să întrunească cel puțin 1.000.000 de semnături - numărul minim de semnături necesar pentru a activa "Inițiativa cetățenilor europeni", prevăzută în Tratatul de la Lisabona.

Mai jos se găsește link-ul unde puteți semna petiția precum și varianta tradusă în limba română.

Petiție împotriva sărăciei

Noi, cetățenii Europei,

Considerăm sărăcia ca fiind o preocupare a tuturor. Cei aflați în funcții de răspundere la nivel european, național, regional sau local, împreună cu cetățenii, sunt responsabili în a sesiza, a înțelege sărăcia și a acționa împotriva ei. În acest efort comun, solidaritatea trebuie să fie un angajament de lungă durată și împreună cu justiția și binele comun să constituie un principiu fundamental.

Ne angajăm să dăruim din timpul nostru, din abilitățile și energia noastră spre sfera politică, civică și personală, pentru a lupta împotriva sărăciei și construirea unei societăți incluzive. Astfel, în acest an european împotriva sărăciei și a excluziunii, cerem factorilor de decizie și a politicienilor noștri să se angajeze spre următoarele obiective:

1) Eradicarea sărăciei în rândul copiilor în Europa, începând cu reducerea la jumătate, până în 2015, a numărului de copii care trăiesc în familii sub pragul sărăciei. O măsură intens recomandată de noi este să se garanteze alocații pentru fiecare copil, indiferent de statutul social al părinților.

2) Asigurarea unui nivel minim de protecție socială pentru toată lumea, astfel încât, până în 2015, sistemele de protecție socială să poată garanta un nivel de trai decent pentru toți. Măsurile recomandate de noi sunt: garantarea pensiilor decente, indemnizații pentru oamenii bolnavi și un venit adecvat de bază pentru persoanele care nu dispun de resurse suficiente pentru asigurarea unor condiții de viață demnă.

3) Creșterea furnizării de servicii sociale și de asistență medicală, prin asigurarea, până în 2015, a accesului egal (disponibilitate și accesibilitate) pentru toată lumea la servicii sociale și de asistență medicală de calitate. Măsurile recomandate de noi sunt: creșterea cu 50% a locuințelor sociale în Europa precum și recunoașterea, sprijinirea și promovarea serviciilor de tip îngrijiri medicale și sociale la domiciliu - Home Care - ca un serviciu social eficient.

4) Asigurarea de locuri de muncă decente pentru toți și reducerea șomajului sub 5%, până în anul 2015; măsurile recomandate de noi sunt: să se garanteze accesul egal la formarea profesională, învățământul continuu și căi de găsirea altor locuri de muncă; oferirea de locuri de muncă sociale pentru cei care au nevoie de protecție specială. În toate aceste domenii, o atenție specială trebuie acordată grupurilor excluse de persoane, cum ar fi migranții, minoritățile etnice, persoanele care trăiesc cu și afectate de HIV / SIDA, precum și persoanele cu handicap. Noi vom oferi întregul nostru sprijin pentru toți cei care acționează în vederea realizării acestor obiective.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați biroul Caritas Europa, la tel. 0032/22800280 sau la info@caritas-europa.org

Să trimitem un mesaj puternic: Sărăcia este inacceptabilă!

Adresa la care poate fi semnată petiția este: http://www.zeropoverty.org/en/petition (pe partea stângă, sub textul în limba engleză, sunt cerute prenumele, numele, țara de origine și adresa de email).

Pr. Egidiu Condac,
director Centrul Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat