Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Miguel Febres - apostol al primei sfinte Împărtășanii

Acest articol este un omagiu adresat tuturor preoților, fraților, surorilor și cateheților din Dieceza de Iași care în această perioadă îi pregătesc pe copii pentru primirea pentru întâia oară a lui Isus în sfânta Împărtășanie. Mijlocirea sfântului fr. Miguel să fie un imbold pentru a desfășura această misiune cu dăruire, competență și har.

Anul acesta se comemorează 100 de ani de la moartea fr. Miguel (Francisco Febres Cordero, 1854-1910). Francisco s-a născut la Cuenca (Ecuador), în anul 1854, an în care Biserica Catolică a proclamat dogma Neprihănitei Zămisliri. Încă de la naștere suferea din cauza unor malformații la ambele picioare.

În copilărie, s-a întâmplat ceva miraculos, fapt povestit mai târziu de însuși fr. Miguel: "Într-o zi de vară, când mă aflam, împreună cu mătușa mea la casa pe care o aveam la marginea orașului, mă căzneam să ajung - în patru labe - pe balconul casei. Ajuns, în fine, sus pe balcon, îmi îndrept privirea spre grădina înflorită a casei și deodată văd în grădină, la marginea unui strat de flori, o doamnă foarte frumoasă. O strig pe mătușă și-i spun ce văd. Se uită și ea, dar zice că nu vede nimic.

- Dacă spui că o vezi, invit-o să vină aici, la noi.

- Dar tu chiar nu o vezi? Poartă o haină albă cu o pelerină albastră. Îmi face semn cu mâna să merg la ea. Mă cheamă.

Am reușit atunci să fac câțiva pași, apoi am căzut din nou. Apoi frumoasa doamnă a dispărut. A mai durat un an până când am reușit să umblu. Sunt convins că a fost Maica Domnului".

Ca și un alt frate, recent ridicat la cinstea altarelor (fr. Rafael Rafiringa din Madagascar), Francisco a avut privilegiul de a fi printre primii băieți care au frecventat Școala "La Salle" deschisă la Cuenca, în anul 1863, la cererea președintelui din Ecuador, García Moreno. Acolo a găsit un ambient religios și educațional care l-a ajutat la maturizarea ca elev și creștin.

După ce s-a familiarizat cu școala și a fost îndrăgit de frați, a simțit chemarea lui Dumnezeu. Tânărul Francisco avea să sufere mult în acest drum al consacrării lui ca frate! Opoziția din partea părinților și a bunicii a fost una cumplită, deoarece aceștia nu erau de acord cu dorința copilului. L-au retras de la școala fraților și l-au trimis la seminar. Doar trei luni a rezistat acolo. Discernământul superiorilor seminarului a contribuit la reîntoarcerea lui la frați.

În mod providențial, neplăcerile din viața de afaceri ale tatălui său au făcut ca până la urmă, cu intervenția reprezentantului Vaticanului la Quito, să aibă drumul deschis pentru a-și urma calea și vocația de Frate al Școlilor Creștine. În ajunul sărbătorii Bunei Vestiri, din anul 1868, Francisco primește haina Congregației "Frații Școlilor Creștine", precum și numele de fratele Miguel, cu care va fi cunoscut mai apoi.

În luna februarie a anului 1882 îi moare tatăl. În același an, la 8 decembrie, fr. Miguel depune voturile pe viață. Cu această ocazie mama îi scria următoarele cuvinte: "Particip cu tot sufletul la marea ta fericire pe care o trăiești depunând voturile veșnice".

Om de o cultură vastă și cu aptitudini literare deosebite, a știut să se dedice cu pasiune la pregătirea copiilor pentru prima sfântă Împărtășanie, lucru pe care l-a făcut timp de 26 de ani, până în anul 1907, când a fost chemat de superiorii institutului în Europa ca să se ocupe de compunerea cărților în limba spaniolă pentru școlile lasalliene și pentru frații francezi care, fiind deposedați de școlile lor în Franța, s-au refugiat în școlile din Spania, ori s-au reorientat spre alte țări, mai ales din America Latină.

Personal s-a ocupat de nobila misiune de a pregăti copiii pentru prima lor întâlnire cu Isus în sacramentul sfintei Spovezi și în Euharistie. Ostiile pe care le consumau copiii în ziua primei sfinte Împărtășanii erau pregătite de fr. Miguel din făina obținută prin măcinarea boabelor de grâu aduse de copii. Astfel, fiecare bob era un sacrificiu făcut de fiecare copil în parte.

Membru al Academiei din Ecuador și din Venezuela, precum și al Legiunii de Onoare din Franța, fr. Miguel a lăsat o vastă operă concretizată prin colaborarea la scrierea a peste 50 de cărți pedagogice și manuale școlare.

Se îmbolnăvește în Belgia, unde clima nu era potrivită pentru sănătatea lui, motiv pentru care este trimis de superiori la Premia del Mar (Barcelona). Aici este afectat de o pneumonie și moare în faimă de sfințenie, în ziua de 9 februarie 1910.

Când Spania era în plin Război Civil, sarcofagul cu osemintele fr. Miguel a fost mutat în Ecuador, iar la 10 februarie 1937 acesta ajunge la Quito.

Fr. Miguel a fost un savant, pedagog și sfânt. Biserica a recunoscut calitățile umane și spirituale ale acestui frate și, în anul 1984, papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la cinstea altarelor declarându-l sfânt.

Fr. Jesus Sagredo


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat